Waar het is

Aantekeningen bij de Plek

 19,90

De Plek; dat is waar je je als mens verbonden weet met de Aarde. Van Ool schreef er eerder over, maar nog nooit zo menselijk en erudiet. Hij neemt in dit persoonlijke document de lezer mee naar het landgoed S., dat zijn toevluchtsoord is voor de drukte van de stad en dat in coronatijd zijn Plek werd.

De schrijver doet verslag van zijn vele natuurontmoetingen. Maar er is meer. Elk bezoek aan het landgoed vormt de aanleiding voor onderzoek en Van Ool duikt diep de letteren in. Met duidelijk plezier toont hij zijn gevonden schatten: een gedicht over de schoonheid van citroenen, een haiku waarin op een bronzen bel een vlinder slaapt, maar ook snibbige opmerkingen van Jane Austen, aanstellerij van Elisabeth Maria Post, een zestiende-eeuws recept voor vliegzalf, een betoog over de wreedheid van de natuur, en nog veel meer.

De stijl van Van Ool is zo aanstekelijk dat je als lezer niet eens doorhebt hoeveel je leert. Dit boek leg je hooguit weg om zelf de natuur op te zoeken.

Verschijningsvorm:
Hardcover
Taal:
Nederlands
Uitgeverij:
Uitgeverij Noordboek
Aantal pagina's:
112
Druk:
1
ISBN:
9789464711776
Gewicht:
252 gram
Afmeting:
207x135x17 mm
Uitgiftedatum:
11-04-2024
Bekijk meer informatie over de auteur(s) van deze titel:

Gerelateerde boeken

 • Wolf

  De terugkeer van een jager
  Roelke Posthumus
   25,00

  Wolf

  Plotseling gebeurde wat schapenboeren vreesden en natuurliefhebbers hoopten. De terugkeer van de wolf in Nederland en België is nu een feit, maar leidt tot commotie en botsende opvattingen bij natuurliefhebbers, boeren, wetenschappers en recreanten.

  In Wolf, de terugkeer van een jager onderzoekt Roelke Posthumus het gedrag en leven van wolven. Hun doorzettingsvermogen bij het jagen op prooi, de tientallen kilometers die ze kunnen afleggen per dag, het contact met familieleden, het ontwijken van vijanden. De feiten uit Wolf geven context aan de onwennigheid waarmee we tegenover een fors roofdier staan.

  Roelke Posthumus is bioloog en auteur. Zij woonde in de ‘wolvenzone’ in Noorwegen tijdens de terugkeer van de wolf in Scandinavië. Daar raakte ze gefascineerd door het leven van dit unieke roofdier en de emoties die hij oproept.

   25,00
 • Mijn 1000 soortentuin

  Vind alles wat in je tuin vliegt, kruipt, loopt, zwemt en groeit
  Luc Hoogenstein
   24,90
 • Georg Wilhelm Steller

  Tussen Kamtsjatka en Alaska
  Mark Nieuwenhuis
   24,90

  Georg Wilhelm Steller

  Veel vogelaars kennen Steller van de vogelsoorten die naar hem genoemd zijn, waaronder Stellers eider en Stellers zeearend.
  Maar wie was hij? Georg Wilhelm Steller was een Duitse geleerde in Russische dienst die in 1741 als eerste bioloog landde in Alaska, dat toen nog Russisch was. Op de thuisreis sloeg het noodlot toe. Verzwakt door scheurbuik leed de expeditie schipbreuk op een onbewoond eiland. Tijdens dit onvrijwillige verblijf beschreef Steller onder andere de reusachtige zeekoeien, waarmee hij wereldfaam verwierf. Helaas werden deze spoedig uitgeroeid. Uiteindelijk wisten de overlevende zeelieden Kamtsjatka te bereiken. Voor hij terug kon keren naar Sint-Petersburg stierf Steller, belasterd door tegenstanders en gemangeld door de Russische bureaucratie, in de eindeloze verten van Siberië. Geleerden als Pallas en Linnaeus maakten zijn ontdekkingen wereldkundig en streken de eer op voor zijn pionierswerk.
  Deze uitgave bevat Stellers dagboek van de ontdekkingsreis naar Alaska, fragmenten uit zijn werk over zeezoogdieren, en passages uit zijn Beschrijving van Kamtsjatka.

  Mark Nieuwenhuis (1968) is docent Latijn en vertaler van Latijnse literatuur. Vogels kijken doet hij al zijn hele leven. Nu zijn boek over Steller is voltooid, gaat hij Stellers eider eindelijk eens opzoeken in zijn overwinteringsgebied.

   24,90