Waterplanten en waterkwaliteit
€ 39,90
De zorg voor een goede waterkwaliteit vereist diepgaande kennis over de processen die deze kwaliteit sturen en hoe waterplanten hierop reageren.
Waterplanten en Waterkwaliteit geeft een grondig en actueel overzicht van de kennis over dit onderwerp. Deze kennis is de afgelopen decennia vele malen succesvol toegepast bij het ecologisch herstel van wateren.
Het boek gaat in op de volgende aspecten:
• De basisprincipes van biogeochemische en fysisch-chemische processen die van belang zijn voor watersystemen.
• Het belang van verschillende sturende factoren voor waterplanten, zoals anorganisch koolstof, nutriënten en saliniteit.
• Een beschrijving van stressoren die van invloed zijn op de waterkwaliteit. Hierbij gaat het onder andere om vermesting, verzuring, verzilting en klimaatverandering.
• Het landschapsperspectief: hoe functioneert het landschap van nature en op welke manier wordt dit aangetast door menselijk handelen? Inzicht hierin is essentieel voor de keuze van de juiste herstelmaatregelen.
Hiermee is dit boek onmisbaar voor aquatisch ecologen, docenten, studenten, en water- en natuurbeheerders in Nederland en België.
De redacteuren Gerben van Geest, Fons Smolders en Jan Roelofs zijn verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen, Onderzoekcentrum B-WARE en Van Geest Ecologie.
Gerelateerde boeken
-
Eilandgevoel
Iedere werkdag schrijft Koos Dijksterhuis een kort verhaaltje over de natuur. Uit zijn stukjes blijkt zijn grote liefde voor alles wat leeft. Hij verwondert zich over het ogenschijnlijk gewone, waar vaak een verrassend verhaal achter zit. Zijn mooiste verhalen schreef Koos over het door hem geliefde eiland Schiermonnikoog. Ze volgen in dit boek de seizoenen en geven prachtige inkijkjes in de eilander natuur, waarin Koos in zijn eentje of met anderen ronddwaalt.
Op Schiermonnikoog zijn bijna alle landschappen van Nederland te vinden: duinen, strand, wad, zee, kwelder, plas,
moeras, bos, weiland, akker, tuin en bebouwing. Er is op Schiermonnikoog ook veel niet: files, parkeerproblemen, massavertier. Er is rust, ruimte en schone lucht. En er zijn eilanders: vriendelijke mensen die badgasten graag zien komen en gaan. Die badgasten zijn fijnproevers. Ze komen zonder auto naar misschien wel het mooiste en fijnste eiland van de wereld.Zoals Koos zegt: het paradijs bestaat niet, maar Schiermonnikoog komt in de buurt!
-
Friese Dijken
Het omvangrijke Friese dijksysteem, van zeedijk tot polderdijk, van zomer- en winterdijk, van dromer, waker tot slaper, is uniek in Nederland en vormt de ruggengraat van het Friese cultuurlandschap. De dijken hebben een belangrijke functie bij de bescherming tegen het water, zijn belangrijke lintvormige elementen in het landschap en vormen een samenhangende erfgoedstructuur met de terpen en middeleeuwse kerken en het watererfgoed van gemalen, molens en sluizen.
Op heldere wijze wordt de dijkenbouw en de complexe gelaagdheid van de vele honderden verschillende Friese dijken uiteengezet. In deze beschrijving wordt het accent gelegd tussen bredere geografische patronen en processen én het verbeeldende detail van de plek. Vernieuwend is de bewerking van het verhaal van de dijksystemen, zoals deze destijds door Rienks en Walther in kaart zijn gebracht. Hierin is op een fraaie wijze het Actueel Hoogtebestand Nederland als derde dimensie aan de handschetsen van Rienks en Walter toegevoegd. Tevens wordt een compleet overzicht gegeven van de verschillende Friese landschappen met de karakteristieke dijken, dijktypen en het watererfgoed en laten overtuigend zien dat de Friese dijken een archeologische archief van onschatbare internationale waarde zijn. Deze beschrijvingen zijn de basis voor het denken over de rol van de dijken in de toekomst. De betekenis van de dijken in het verleden, heden en de toekomst als gevolg van ingrijpende effecten van bijvoorbeeld verzilting en verzoeting, klimaatveranderingen en de zeespiegelrijzing is nu actueel.
-
Een vlucht distelvlinders
De distelvlinder is de vlinder aller vlinders. Hij weegt anderhalve gram, heeft hersenen ter grootte van een speldenknop en vliegt elk najaar ruim 4000 kilometer van Europa naar de tropische Afrikaanse savanne. Waarom? Hoe weet hij de weg? Ontdekkingen van onderzoekers en kunstenaars door de eeuwen heen geven ons een inkijkje in het fascinerende leven van deze wereldreiziger.
-