Wij moeten wat meer durven

Biografie Jannes Reiling (1923–2005)
Jelle Horjus

 39,90

Jelle Horjus geeft de lezer met deze biografie een zeldzaam inkijkje in het leven van de Unie van Baptistengemeenten, een kleine maar vrolijk protestants kerkgenootschap, dat niet vaak in de schijnwerpers staat. Hij doet dat aan de hand van het leven van kerkleider Jannes Reiling, die werd geboren als zoon van een baptistenpredikant en was voorbestemd om zelf ook dominee te worden. Anders dan de rest van zijn familie, vond hij zijn geloofsgemeenschap ouderwets en benauwend. Door zijn oorlogservaringen en studietijd ontwikkelde hij zich in een meer vrijzinnige geloofsrichting en wilde hij zijn kerkgenootschap hierin meekrijgen. Wat volgde was een levenslange strijd voor oecumene, wetenschap, vrouwen en homo’s, die hij uiteindelijk niet wist te winnen. Hoewel de lezer deze teleurstellingen al van verre kan zien aankomen, ontwikkelde Reilings leven zich niet somber of voorspelbaar. Zijn brede belangstelling voor de wereld buiten de kerk, de kleurrijke figuren die hij ontmoette en de conflicten die hij opriep, maken deze biografie rijk en verrassend.

Jelle Horjus studeerde theologie aan de Universiteit Utrecht en het baptistenseminarium, Roemeens aan de Universiteit van Amsterdam en volgde de lerarenopleiding Duits aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Hij staat met enige regelmaat ’s zondags op de kansel en werkt door de weeks in het onderwijs.

Verschijningsvorm:
Hardcover
Taal:
Nederlands
Uitgeverij:
Uitgeverij Noordboek
Aantal pagina's:
488
Druk:
1
ISBN:
9789464711400
Gewicht:
926 gram
Afmeting:
237x178x46 mm
Uitgiftedatum:
30-11-2023

Gerelateerde boeken

 • Abe

  De biografie
  Johann Mast
   25,00

  Abe

  ‘Abe Lenstra was een sprookje, dat je
  elke dag weer aan jezelf vertelde’ (Jan Mulder)

  ‘Abe, Abe, Abe!’ Zelfs jaren na het afscheid van Abe Lenstra
  (1920-1985) als international, werd die kreet nog bij wedstrijden
  van het Nederlands elftal gescandeerd. Zelden werd een voetballer
  zo bewierookt als het Friese fenomeen, dat lucratieve aanbiedingen
  van buitenlandse clubs achteloos terzijde schoof. Zijn verbluffende
  voetbalcapaciteiten in combinatie met zijn eigenzinnige karakter
  maakten dat ús Abe in de jaren veertig en vijftig van de vorige
  eeuw uitgroeide tot onze Abe: een nationale held van mythische
  proporties, de Johan Cruijff van zijn tijd.
  In dit boek wordt het hele verhaal verteld: over het kind,
  de jongvolwassene tijdens de oorlogsjaren, de voetballer,
  de allround sportman, de Fries, het fenomeen én de mens
  achter de mythe.
  Johann Mast (Donkerbroek, 1970) is sportverslaggever en
  columnist bij de Leeuwarder Courant.

   25,00
 • Boer Tammens Houzee

  Groningen en zijn NSB-burgemeester
  Christiaan Gevers
   27,50

  Boer Tammens Houzee

  ‘Moeilijkheden zullen mij niet doen wijken’, sprak de landbouwer Pé Tammens (1898-1986) bij zijn inhuldiging als burgemeester, ‘maar slechts meer vastberaden mijn weg bepalen’. De inwoners van Groningen zouden snel merken wat dat inhield. Voor de oorlog had Tammens zich jarenlang ingezet om de positie van de mensen in zijn omgeving te verbeteren, maar toen Mussert hem halverwege de bezettingstijd van zijn boerderij haalde om met tegenzin burgemeester te worden ging het vreselijk mis. Tammens bleek een meedogenloze nationaalsocialist die kameraden bevoordeelde en namen van tegenstanders doorgaf aan de gevreesde Sicherheitsdienst. Gewapend wachtte hij de komst van de Canadezen af.

  Christiaan Gevers is geboren en getogen in de stad Groningen. Als historicus en zoon van een oorlogsveteraan is hij erg geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog. Eerder verschenen van zijn hand de boeken ‘Tussen brekers en bommen’ en ‘De Suikergastarbeiders’.

   27,50
 • Mansholt

  Een biografie
  Johan van Merriënboer
   39,90

  Mansholt

  Sicco Mansholt (1908-1995) staat voor de ontwikkeling van Europa vanaf de beginjaren van de Europese Gemeenschap, voor socialisme, voor naoorlogse internationale politiek, voor rationale landbouw gericht op productieverhoging, maar ook, aan het eind van zijn carrière, voor milieubewustzijn en duurzaamheid.

  Mansholt – Een biografie schetst een persoonlijk beeld van een charismatische, gedreven politicus; zijn jeugd, zijn achtergrond, de herkomst van zijn ideeën en de strijd om die te realiseren.

  Johan van Merriënboer is historicus en jurist. Hij promoveerde in 2006 op zijn biografie van Sicco Mansholt, waarvoor hij gebruik heeft kunnen maken van veel correspondentie met politieke vrienden en ander privé-materiaal. Hij werkt als onderzoeker bij het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis.

   39,90
 • Een tussenweg is er niet

  Biografie dominee J.H. Zelle (1907-1983)
  Bearn Bilker
   29,90