Eervolle vermelding René Péchère-prijs 2023 voor Boeren op de buitenplaats en Tuinarchitect L.P. Roodbaard

Twee boeken uit ons fonds kregen zaterdag 30 september een eervolle vermelding bij de uitreiking van de Literaire René Pechèreprijs (NLRPP) 2023. Deze prijs wordt uitgereikt aan het beste Nederlandstalige boek op het gebied van tuin- en landschapsarchitectuur. Boeren op de buiten plaats van Gerrit Oosterom en Tuinarchitect Lucas Pieters Roodbaard (1782-1851) en de landschapsstijl van Rita Radetzky waren twee van de vijf genomineerden. Zij werden door de jury geprezen vanwege hun rijke inhoud.

Boeren op de buitenplaats
In de zeventiende en achttiende eeuw waren pachtboerderijen een vast onderdeel van de vele buitenplaatsen rond Amsterdam. Waarom was dat en welke rol speelden die boerderijen en de pachtboeren die er woonden in het buitenleven van de Amsterdamse elite? In Boeren op de buitenplaats wordt deze onbekende agrarische geschiedenis van de Hollandse buitenplaats voor het eerst tot in detail gereconstrueerd en verklaard.

Wat vond de jury?
Uit het juryrapport: “Wanneer een boek in de shortlist terecht komt, is het meestal van dusdanige kwaliteit, dat een bekroning tot de serieuze mogelijkheden behoort. Met ‘Boeren op de Buitenplaats’ van Gerrit van Oosterom is dat zonder meer het geval.”

En: “dit boek is als een unieke ontdekkingsreis die nog nooit eerder is gedaan. Het is een historisch werk dat vlot leest en interessante hoofdstukken bevat. Het lijkt alsof we op een kruispunt staan, want landbouw en landschap zijn met elkaar verbonden. Het is een uiterst belangrijk historisch werk.”

 

Tuinarchitect Lucas Pieters Roodbaard (1782-1851) en de landschapsstijl
Tuinarchitect Lucas Pieters Roodbaard werd in 1782 geboren in het Drentse Rolde en overleed in Leeuwarden in 1851. Dit boek plaatst zijn werk in de context van de tuinarchitectuur in Noordwest-Europa. Roodbaard werkte in de landschapsstijl die zich kenmerkt door kronkelpaden, slingervijvers, open en dichte tuindelen en tuinsieraden zoals priëlen.

Wat vond de jury?
Uit het juryrapport: “Zonder meer prijzenswaardig is hoe het leven en werk van deze vooral in Noord-Nederland actieve ontwerper door nauwgezet onderzoek kunnen achterhaald worden in tal van archieven, kranten, beeldbanken, én belangrijker nog de bevindingen aan het papier zijn toevertrouwd.”

En: “Het resultaat is fantastisch, het onderzoek mondde uit in een lijvige uitgave, rijk geïllustreerd met ontwerptekeningen, detailfragmenten, portretten en historische foto’s van de buitens. Een standaardwerk niet alleen over Roodbaard maar ook over de tuinkunst in Noord-Nederland” ”

 

Over Literaire René Pechère Prijs
De Nederlandstalige Literaire René Pechère Prijs (NLRPP) bekroont tweejaarlijks een boek geschreven en uitgegeven in het Nederlands over tuinkunst en/of landschapsarchitectuur. Met de prijs willen de vzw COMITÉ RENÉ PECHÈRE en de CIVA Brussels Foundation auteurs en uitgevers aanmoedigen tot het publiceren van kwaliteitsvolle boeken.

De CIVA Brussels Foundation beheert de  bibliotheek die door de wereldwijd gerenommeerde Brusselse landschapsarchitect en auteur René Péchère (1908-2002) in 1984 aan het Brussels Hoofdstedelijk gewest geschonken werd. Door de jaren heen is de bibliotheek uitgegroeid tot een van de referentiecollecties over tuinkunst en landschapsarchitectuur in Europa.

Winnaar van de Nederlandstalige Literaire René Pechère Prijs 2023 is het boek Copijn 1763-2013 Tweehonderdvijftig jaar tuinlieden, boomkwekers, boomverzorgers, tuin- en landschapsarchitecten van Mariëtte Kamphuis (auteur) en Anne Mieke Backer (eindredacteur)