In het kader van de tentoonstelling zoeken naar Vermeer spreekt Patrick van Odijk in Kasteel het Nijenhuis over zijn boek Het meisje van de valse Vermeer.
Amsterdam 1945: na de vreugde om de vrede volgt de vergelding. Goed of fout. Nooit eerder wordt de grens zo scherp getrokken. Iedereen die betrokken is geweest bij de nazibezetters moet boeten. Zo ook kunstschilder en restaurateur Jan van Aelst. Hij verkocht aan rijksmaarschalk Hermann Göring een onbekend schilderij van de grote kunstenaar Jan Vermeer. De jonge, ambitieuze verslaggeefster Meg was tijdens de oorlog een belangrijke medewerkster bij de ondergrondse krant Het Parool. Nu de oorlog voorbij is, krijgt ze op de nieuwe, door mannen gedomineerde redactie opdrachten toegeschoven voor artikelen over mode en kookrecepten. Maar Meg wil carrière maken en is wanhopig op zoek naar een goed verhaal, een primeur. Tot ze de verkoop van een – echte – Vermeer op het spoor komt! De auteur weeft in deze roman feiten en fictie over die in vele opzichten verwarrende naoorlogse periode door elkaar. Hij schreef hiermee een rijkgeschakeerd portret van een roerige tijd, vol leugens en halve waarheden, waarin heel weinig is wat het lijkt. Spannende, historische roman tegen het decor van het naoorlogse Amsterdam.
Patrick van Odijk studeerde politieke wetenschappen, geschiedenis en Duitse literatuur aan de Universität Konstanz. Daarna werkte hij als radioverslaggever en presentator voor grote publieke omroepen in Duitsland.