51 woorden voor sneeuw
€ 15,00
In Japan is het Yuki-onna – ‘een godin’. In het IJslands Hundslappadrífa – ‘vlokken zo groot als een hondenpoot’. In het Hawaiiaans is sneeuw hau – ‘parelmoer’, maar ook ‘liefde’. Elke taal en cultuur heeft zijn eigen woord voor de vederachtige, juweelachtige vlokken die uit de lucht vallen. Van IJsland tot Groenland, van bergtop tot bevroren bos, van schoolplein tot park, sneeuw wordt verwelkomd, gevreesd, gewaardeerd en er wordt in gespeeld. In dit lyrische en prachtig uitgevoerd boek graaft poolreizigster en bekroond schrijfster Nancy Campbell diep in de betekenissen, etymologieën en geschiedenissen van eenenvijftig woorden voor sneeuw uit de hele wereld. Elk van deze taalkundige sneeuwkristallen ligt onder haar vergrootglas en biedt een hele wereld van mythen, cultuur en verhalen. Een schitterend vormgegeven boek dat in de smaak zal vallen bij taalliefhebbers, natuurfans, leunstoelreizigers en iedereen die op zoek is naar iets sprankelends om cadeau te geven.
Nancy Campbell is dichteres en nonfictieschrijfster, haar poolreizen inspireerden haar. Zij verbleef als artist in residence in het meest noordelijke museum ter wereld, op Upernavik op Groenland.
‘Een sprankelende en prachtige meditatie’ – Independent
Kijktip:
In het tv-programma ‘Brommer op zee’ interviewen Ruth Joos en Wilfried de Jong wekelijks schrijvers en dichters over hun werk. Ditmaal werd het boek 51 woorden voor sneeuw besproken. Kijk de aflevering hier terug.
Recensie:
Lees de recensie in de VPRO Gids hier
Gerelateerde boeken
-
-
-
Sinagote
In dit boek vertellen we het levensverhaal van een lepelaar die we Sinagote hebben genoemd. Het gaat om een vrouwtje van Vlieland met in haar naam het woordje ‘Sina’, de Bretonse naam van het dorp waar ze ieder najaar heen trekt. Dit verhaal gaat over meer lepelaars dan alleen Sinagote. Het gaat zelfs over veel meer dan lepelaars. We vertellen over de connecties tussen lepelaars onderling, maar ook over de connecties tussen gebieden in Europa en Afrika en tussen mensen die in de gebieden wonen en werken. In een combinatie van love story en succesverhaal, vertelt Sinagote, het levensverhaal van een lepelaar over het belang om bij de bescherming van onze trekvogels verder te kijken, te denken en te doen dan onze landsgrenzen.
-
Droomplanten
De eerste editie van het boek Droomplanten in 1990 viel samen met het begin van een revolutie op het gebied van tuin- en landschapsarchitectuur. Tuinontwerpers Piet Oudolf en Henk Gerritsen stelden een boek samen waarin zij een nieuwe generatie vaste planten voor privétuinen en openbare ruimten beschreven. Sterke planten en grassen met een natuurlijker uitstraling, subtielere kleuren en een meer uitgesproken textuur en vorm waardoor ze ook na de bloei aantrekkelijk blijven.
Inmiddels heeft deze stijl van ontwerpen en beplanten, bekend geworden onder de naam ‘The New Perennial Movement’, de wereld veroverd en is Piet Oudolf uitgegroeid tot een wereldberoemd en veelgevraagd ontwerper.
De nieuwe editie van dit klassieke boek is aangepast aan deze tijd en bevat een groot aantal nieuwe planten en grassen, voorbeelden van plantcombinaties, praktische informatie, en veel schitterende, inspirerende foto’s. Voor liefhebbers van Oudolfs stijl van beplanten biedt het boek inzicht in de bouwstenen van deze manier van beplanten. Tegelijkertijd is het de ultieme gids om ook in eigen tuin dezelfde sfeer te bereiken.