Strijd om de ruimte

Het debat over de inrichting van stad en land

 22,50

De ruimtelijke ordening in Nederland is failliet.

Het is niet zo verwonderlijk dat de strijd om de ruimte vandaag de dag hoog oplaait. Ons land staat op de vierde plaats op de lijst van de dichtstbevolkte landen ter wereld. Voor de vele claims op de ruimte – van wonen, werken, infrastructuur, recreatie en sport tot natuur en landschap – is ons land feitelijk te klein. Om de strijd om de ruimte tot een goed einde te brengen is het nodig om onze eens zo sterke ruimtelijke ordeningstraditie nieuw leven in te blazen.
Jozef Keulartz behandelt in Strijd om de ruimte klassieke thema’s uit deze traditie, die nog steeds relevant zijn voor het huidige ruimtelijke ordeningsbeleid: de relatie tussen stad en platteland; de betekenis van de ‘geest van de plaats’ in de stedenbouw en de landschapsinrichting; de houding ten opzichte van ons industriële erfgoed; de mate van toegankelijkheid van de openbare ruimte; en de vraag hoe de actieve betrokkenheid van burgers bij hun leefruimte gestimuleerd kan worden.

Jozef Keulartz (1947) is emeritus hoogleraar milieufilosofie. Hij publiceerde veel over Science & Technology Studies, sociale en politieke filosofie, dierethiek, milieufilosofie en natuurbeleid. Eerder schreef hij onder andere Dieren in ons midden en Boommensen.

Afmeting:
214x140x19 mm
Gewicht:
312 gram
ISBN:
9789464710144
Druk:
1
Aantal pagina's:
240
Uitgeverij:
Uitgeverij Noordboek
Taal:
Nederlands
Verschijningsvorm:
Paperback
Uitgiftedatum:
24-04-2023
Bekijk meer informatie over de auteur(s) van deze titel:

Gerelateerde boeken

 • Fauna en Flora van de Vlaamse kust

  Van Breskens tot Calais
  Hans Baeté
   17,50

  Fauna en Flora van de Vlaamse kust

  De historische Vlaamse kust maakt deel uit van de Noordwest-Europese kustvlakte die zich uitstrekt van Noord-Frankrijk tot Denemarken. Deze gids behandelt een lang en smal gebied van ongeveer 120 kilometer lang en minder dan 5 kilometer breed. De grensoverschrijdende (Nederland, België en Frankrijk) regio herbergt een grote variatie aan leefgebieden voor fauna en flora: zandstranden, slikken, schorren, stuivende duinen, mosduinen, duinpannen, duingraslanden, duinstruwelen en duinbossen. Ook oudere, ontkalkte duingebieden met soorten die kenmerkend zijn voor zure, droge zandgronden kunnen we er aantreffen. Leefgebieden van rotskusten worden hier vervangen door golfbrekers, staketsels en andere door de mens aangebrachte structuren.

  Fauna en Flora van de Vlaamse kust is het vierde deel in de reeks schitterende veldgidsen over belangrijke natuurgebieden in de Benelux. Ze zijn geïllustreerd met prachtige diarama’s van de leefgebieden en honderden levensechte illustraties van de soorten door de bekende Catalaanse natuurillustrator Toni Llobet. De teksten zijn van de vooraanstaande veldecoloog Hans Baeté, en dit alles onder wetenschappelijke leiding van professor Bart Muys.

   17,50
 • Strijd om de ruimte

  Het debat over de inrichting van stad en land
  Jozef Keulartz
   22,50
 • Mijn -Mieren- Hoop

  Een slim superorganisme in de tuin
  Achilles Cools
   22,90

  Mijn -Mieren- Hoop

  Kijk naar de bosmieren! Achilles Cools heeft een hoge mierenterp in zijn tuin en probeert binnen te dringen in dat superorganisme: een mierenvolk dat functioneert als één brein met een collectief bewustzijn. Op basis van nieuwe wetenschappelijke inzichten en indrukwekkende voorbeelden introduceert hij de lezer in de wereld van de mier. Je leeft mee tussen prinsessen en koninginnen, hofdames, de oermoeder, dauwmeisjes, kuddewachters en poppen die kunnen zingen. Al ver voor wij de landbouw ontdekten, hielden ze al vee. Ze houden bruidsvluchten, praten met geurcodes, kennen een SOS alarm, en vragen wachtwoorden. Hun succesverhaal steunt op een oerdegelijke sociale organisatie. Dan vraag je je toch wel af: hoe is het om een bosmierenvolk te zijn?

   22,90
 • Het andere en het eigene

  Onze relatie met natuur en landschap
  Matthijs Schouten
   17,90