Strijd om de ruimte

Het debat over de inrichting van stad en land

 22,50

De ruimtelijke ordening in Nederland is failliet.

Het is niet zo verwonderlijk dat de strijd om de ruimte vandaag de dag hoog oplaait. Ons land staat op de vierde plaats op de lijst van de dichtstbevolkte landen ter wereld. Voor de vele claims op de ruimte – van wonen, werken, infrastructuur, recreatie en sport tot natuur en landschap – is ons land feitelijk te klein. Om de strijd om de ruimte tot een goed einde te brengen is het nodig om onze eens zo sterke ruimtelijke ordeningstraditie nieuw leven in te blazen.
Jozef Keulartz behandelt in Strijd om de ruimte klassieke thema’s uit deze traditie, die nog steeds relevant zijn voor het huidige ruimtelijke ordeningsbeleid: de relatie tussen stad en platteland; de betekenis van de ‘geest van de plaats’ in de stedenbouw en de landschapsinrichting; de houding ten opzichte van ons industriële erfgoed; de mate van toegankelijkheid van de openbare ruimte; en de vraag hoe de actieve betrokkenheid van burgers bij hun leefruimte gestimuleerd kan worden.

Jozef Keulartz (1947) is emeritus hoogleraar milieufilosofie. Hij publiceerde veel over Science & Technology Studies, sociale en politieke filosofie, dierethiek, milieufilosofie en natuurbeleid. Eerder schreef hij onder andere Dieren in ons midden en Boommensen.

Afmeting:
214x140x19 mm
Gewicht:
312 gram
ISBN:
9789464710144
Druk:
1
Aantal pagina's:
240
Uitgeverij:
Uitgeverij Noordboek
Taal:
Nederlands
Verschijningsvorm:
Paperback
Uitgiftedatum:
24-04-2023
Bekijk meer informatie over de auteur(s) van deze titel:

Gerelateerde boeken

  • Het bedwongen bos

    Nederlanders en hun natuur
    Dik van der Meulen
     24,90

    Het bedwongen bos

    Niets is veranderlijker dan de menselijke kijk op de natuur. Eeuwenlang gold de Nederlandse wildernis als een wijkplaats voor rovers en roofdieren, maar ook als een vindplaats van voedsel, brandhout en bouwmateriaal. Pas sinds de Verlichting is de natuur iets geworden waarvan we, los van nut en gevaar, zijn gaan houden. Het bedwongen bos beschrijft deze fascinerende ontwikkeling. Aan deze ingrijpend gewijzigde heruitgave is een hoofdstuk toegevoegd over de donkere dagen sinds het eerste kabinet-Rutte, en de alarmerende staat waarin de Nederlandse natuur zich bevindt.

    Dik van der Meulen schrijft over uiteenlopende onderwerpen. Zijn Kinderen van de nacht. Over wolven mensen werd in 2017 bekroond met de Jan Wolkers Prijs.

     24,90
  • Van gazon naar gras

    Meer natuur in de tuin
    Arie Koster
     19,90
  • Blommen

    Wolfgang Hensel
     12,90

    Blommen

    Oersetting en bewurking Sake P. Roodbergen

    Yn dizze natoergids fine jo alles wat jo nedich hawwe om wylde planten te plak te bringen:
    * In seleksje fan mear as twahûndert fan de bekendste en meast opfallende wylde planten yn ús lân, mei in ekstra aksint op Fryslân
    * In ynformatyf oersjoch fan skaaimerken dy’t nedich binne foar korrekte determinaasje yn ien eachopslach
    * Ynteressante ynformaasje oer de ekology fan de soart yn de begeliedende tekst
    * Moaie foto’s as help by de determinaasje
    * In tekening of detailfoto foar ferdúdliking

    Ekstra:
    In Yndeks mei alle Hollânske en wittenskiplike nammen, en de Fryske nammen lykas dy troch de Fryske Akademy fêststeld binne yn septimber fan it jier 2009

     12,90