Strijd om de ruimte

Het debat over de inrichting van stad en land

 22,50

De ruimtelijke ordening in Nederland is failliet.

Het is niet zo verwonderlijk dat de strijd om de ruimte vandaag de dag hoog oplaait. Ons land staat op de vierde plaats op de lijst van de dichtstbevolkte landen ter wereld. Voor de vele claims op de ruimte – van wonen, werken, infrastructuur, recreatie en sport tot natuur en landschap – is ons land feitelijk te klein. Om de strijd om de ruimte tot een goed einde te brengen is het nodig om onze eens zo sterke ruimtelijke ordeningstraditie nieuw leven in te blazen.
Jozef Keulartz behandelt in Strijd om de ruimte klassieke thema’s uit deze traditie, die nog steeds relevant zijn voor het huidige ruimtelijke ordeningsbeleid: de relatie tussen stad en platteland; de betekenis van de ‘geest van de plaats’ in de stedenbouw en de landschapsinrichting; de houding ten opzichte van ons industriële erfgoed; de mate van toegankelijkheid van de openbare ruimte; en de vraag hoe de actieve betrokkenheid van burgers bij hun leefruimte gestimuleerd kan worden.

Jozef Keulartz (1947) is emeritus hoogleraar milieufilosofie. Hij publiceerde veel over Science & Technology Studies, sociale en politieke filosofie, dierethiek, milieufilosofie en natuurbeleid. Eerder schreef hij onder andere Dieren in ons midden en Boommensen.

Afmeting:
214x140x19 mm
Gewicht:
312 gram
ISBN:
9789464710144
Druk:
1
Aantal pagina's:
240
Uitgeverij:
Uitgeverij Noordboek
Taal:
Nederlands
Verschijningsvorm:
Paperback
Uitgiftedatum:
24-04-2023
Bekijk meer informatie over de auteur(s) van deze titel:

Gerelateerde boeken

 • Prachtvogels

  Hans Peeters, René de Vos
   34,90
 • Friluftsliv

  Gids voor de natuur als tweede huis
  Benjamin Brinckmann, Eric Brinckmann
   22,90

  Friluftsliv

  Friluftsliv (letterlijk vrije-lucht-leven) is de Noorse manier om je thuis te voelen in de buitenruimte. Eric Brinckmann beschrijft met zijn zoon Benjamin op een luchtige, verhalende en praktische manier het leven in de open ruimte van het Noorse en Nederlandse landschap: buiten slapen, je oriënteren op de zon en de sterren, kamperen met zo min mogelijk spullen, of kanoën in een eindeloos landschap vermengt met praktische toepassingen van eetbare planten, bruikbare bomen en leesbare wolken en Sami-weetjes. Dit is een lees-, reis- en doe-boek dat begint in je eigen tuin of op je balkon: daar valt de buitenwereld al op een spannende manier te beleven. Je kunt daar blijven of er verder op uit trekken, allebei goed. De auteurs vergeten niet dit buitenleven in een historische en filosofische context van Arne Naess en Spinoza te plaatsen en daarmee extra diepgang te geven.

  Eric Brinckmann (1961) studeerde rechten en filosofie en is momenteel directeur van landgoed Het Lankheet in Overijssel en schrijver van filosofische wandelboeken.
  Benjamin Brinckmann (1992) studeerde milieukunde in Noorwegen en woont nu in Sandefjord (Noorwegen) waar hij onder andere docent Friluftliv is.
  Geïllustreerd met informatieve zwart/wit tekeningen.

   22,90
 • Eetbare bomen en struiken

  Natuurgids. ruim 80 soorten, determineren, verzamelen, eten
  Otmar Diez
   22,50

  Eetbare bomen en struiken

  Lekkers uit de natuur
  In het bos, in je eigen tuin of in het park – overal groeien bomen en struiken die je lokken met hun heerlijke vruchten. En ook met hun knoppen, bloemen, bladeren en zelfs hun boomsap kan je je menu verrijken.

  Zeker determineren

  Meer dan 350 foto’s en kleurenillustraties tonen alle belangrijke kenmerken en helpen je de verschillende boom-en struiksoorten betrouwbaar te determineren.

  Correct verzamelen

  Waar mag ik verzamelen? Welke onderdelen zijn eetbaar? En hoe kom ik bij die zoete vruchten bovenin? De mand is snel gevuld dankzij enkele eenvoudige tips en trucs.

  Bewerken en bereiden

  Soep of salade, smoothie of likeur, drogen, karameliseren of inleggen- talrijke recepten laten zien hoe de lekkernijen uit de natuur kunnen worden verwerkt.

   22,50
 • Met een verrekijker het heelal in

  Een praktische gids
  Paul Bakker
   24,90

  Met een verrekijker het heelal in

  Ben je graag buiten en kijk je graag naar de sterren, bijvoorbeeld tijdens vakanties, of gewoon thuis op een mooie zomeravond? Deze gids laat je met eigen ogen onbekende details van de maan zien en bijzonderheden als sterrenhopen, nevels en dubbelsterren. Ook melkwegstelsels, miljoenen lichtjaren ver, liggen binnen het bereik. Met een verrekijker het heelal in is een praktische, informatieve en rijk geïllustreerde gids, die helpt om zonder telescoop of andere ingewikkelde apparatuur diep het heelal in te kijken. Het waarnemen met een gewone verrekijker staat hierbij centraal.

   24,90