Aarde-emoties
€ 34,90
Onze relatie met de Aarde verandert. In dit internationaal invloedrijke boek reikt de Australische denker Glenn A. Albrecht hiervoor nieuwe woorden aan. Hij beschrijft nieuwe emoties zoals ‘solastalgie’, de ‘troostwee’ die je hebt, terwijl je thuis bent en je vertrouwde leefomgeving wordt vernietigd of in verval is. Dit is misschien wel dé bepalende emotie van de eenentwintigste eeuw. Daarnaast lanceerde Albrecht de inmiddels bijna ingeburgerde term ‘symbioceen’, een tijdperk waarin we opnieuw ‘symbiotisch’ samenleven met de natuur. Dit tijdperk moet het destructieve antropoceen opvolgen. In het symbioceen hebben we geen last meer van ‘biofobie’ (angst voor het leven), van ‘topoaversie’ (weerstand tegen bepaalde ontwrichte plekken waarvan we ooit hielden), van ‘terrafurie’ of ‘klimaatwoede’.
Glenn A. Albrecht is een spraakmakende Australische milieudenker die internationaal doorbrak met beschouwingen over nieuwe ‘psychoterratische’ emoties. Tot 2008 was hij verbonden aan de Universiteit van Newcastle in New South Wales; tot zijn emeritaat in 2014 was hij hoogleraar duurzaamheidsstudies aan de Murdoch University in Perth (West-Australië). Hij is erelid van de School of Geosciences aan de Universiteit van Sydney. In 2001 was hij mede-auteur van Health Social Science: A Transdisciplinary and Complexity Perspective dat bij Oxford University Press verscheen. Aarde-emoties verscheen in 2019 en betekende zijn grote doorbraak. Het boek is in tal van talen verschenen. De Nederlandse vertaling is van de hand van Joris Capenberghs.
Bekijk ook de uitzending van VPRO-Tegenlicht over dit baanbrekende boek.
Gerelateerde boeken
-
De scharrelaar 2020/2
Herfst, een nieuwe Scharrelaar! De herfsteditie van De scharrelaar staat weer boordevol met gedichten, verhalen en beschouwingen over vogels in binnen- en buitenland.
De scharrelaar is een tijdschrift voor alle vogelaars met liefde voor lezen en alle lezers met liefde voor vogels. Kortom, een literair tijdschrift voor vogelliefhebbers. In deze herfsteditie van De scharrelaar, het vierde nummer alweer, staan onder meer bijdragen van Kees Camphuysen, Threes Anna, Piet J. van den Hout, Rob Bijlsma en Nienke Beintema. Een greep uit de onderwerpen: broedende draaihalzen, invasieve fotografen, zeearenden, wilde eenden én (jawel, dat zijn ook vogels) kippen. De illustraties, als altijd in zwartwit, zijn van Francine Kooij.
Roots
Recensie‘Een superleuk en interessant literair magazine voor de vogelaar.’
-
Alles over schadelijke en nuttige insecten
De hosta’s staan heerlijk te pronken met hun diepgenerfde, blauwachtige bladeren, tot je wat dichterbij komt en ziet dat hun bladeren vol gaatjes zitten. En verder staan de rozen mooi in knop, alleen bemerk je een dichte massa bladluizen die over elkaar heen lopen en zich tegoed doen aan blad en bloem … Insecten en andere kriebeldieren kunnen heel nuttig zijn in je tuin: ze bestuiven bloemen of bestrijden parasieten. Ze horen zeker thuis in een biodiverse tuin, maar je wilt ook het evenwicht tussen schadelijke en nuttige insecten bewaren en de juiste maatregelen nemen om je plantgoed te beschermen. De Tuindokter ® geeft in dit boek de allerbeste tips. Hij leert je de schadelijke soorten insecten en hun verschillende stadia kennen, legt uit welke ecologische bestrijdingsmiddelen je in de strijd kan gooien en hoe je je planten meer robuust maakt tegen ongedierte.
Stefaan Bingé, oftewel De Tuindokter ®, heeft een jarenlange expertise in tuinontwerpen. Als geen ander weet hij zijn praktische tips en kennis over te dragen.