Compendium van rituele planten in Europa

Marcel De Cleene, Marie Claire Lejeune

 130,00

Waarom geven we een rode roos aan onze geliefde? Waarom houden we hout vast als we ons willen beschermen tegen ongeluk? Wie kent nog de betekenis en oorsprong van voorwerpen en gebruiken als de kerststronk, de palmtak, de meiboom? Veel zaken die vandaag banaal lijken, hadden ooit een veel diepere betekenis. Onze gewoonten vinden vaak hun ontstaan in eeuwenoude rituelen met een grote symbolische waarde.

In dit boek komen rituele planten aan bod die inheems of ingeburgerd zijn in Europa (bijvoorbeeld de Linde en de Roos), of die uitheems zijn, maar in Europa toch op één of andere manier ritueel worden gebruikt (bijvoorbeeld Mirre, Wierook en Rijst). Als rode draad loopt de ingeboren angst van de mens om de greep op zijn eigen leefwereld te verliezen en de daaruit voortkomende vlucht tot allerlei geesten of vreemde krachten.

Em. prof. dr. Marcel De Cleene, plantenfysioloog, was werkzaam aan de UGent. Bij uitgeverij Sterck & De Vreese verschenen de veelgeprezen boeken De historia naturalis. De geschiedenis van de kruidengeneeskunde in de Lage Landen; De naturalis historia. Vergeten toepassingen van planten; Het vernuft van planten, Historia naturalis: de avibus.

Drs. Marie Claire Lejeune is botanica, en gepassioneerd door de muziek en de tekenkunst.

Verschijningsvorm:
Hardcover
Taal:
Nederlands
Uitgeverij:
Sterck & De Vreese
Aantal pagina's:
1344
Druk:
1
ISBN:
9789056157104
Uitgiftedatum:
29-05-2024
Gewicht:
1845 gram
Afmeting:
247x182x59 mm
Bekijk meer informatie over de auteur(s) van deze titel:

Gerelateerde boeken

 • De otter

  Van uitsterven tot nieuw begin
  Harrie Bosma
   15,00

  De otter

  Het is nog niet zo lang geleden dat de otter in Nederland was uitgestorven. Gelukkig is dit mooie zoogdier, dat afhankelijk is van schoon water en rust, nu weer volop te bewonderen, dankzij de inspanningen van organisaties, overheden en vrijwilligers. Aan de hand van talrijke schitterende foto’s en unieke (nacht)beelden van bewegingscamera’s biedt dit boek een boeiende kennismaking met de otter, zijn verschijning, gedrag en leefgebied.
  Daarnaast is het een levendig verslag van de belevenissen en waarnemingen in het veld van otterkenner Harrie Bosma, die als geen ander weet wat de otter beweegt.

   15,00
 • Veldgids Paardenbloemen

  Taxonomie – herkenning – ecologie
  Erik van den Ham, Karst Meijer
   29,90
 • A fascinating journey along the eyes of animals

  A fly has two eyes, but they consist of hundreds of separate parts, each with its own lens. The eyes of rabbits are implanted sideways to see danger coming. What do all eyes have in common? They all do “something” with light. The renowned ophthalmologist Dr Frank J. Goes takes you on a fascinating journey along the eyes of animals. Changing climate, continental drift and the amount of oxygen in the air influenced the development of animal species and their eyes. Colour vision, sharpness, nearsighted or farsighted, facet eyes, eyes on stalks. The variation is endless, but animals always have eyes adapted to the search for food and survival.

  DR. FRANK J. GOES is a consultant at the Goes Eye Center in Antwerp, which he founded in 1969. In addition to his activities as an ophthalmologist, he is also a lecturer at Ehsal high school,
  an ambassador for the NGO ‘Light for the World’ and a consultant in medical legal matters.

   49,90
 • De Bonte Bentheimer

  Het smakelijke verhaal van een tegendraads varken
  Martin Woestenburg
   17,90