Marcel De Cleene
Biografie:
Em. prof. dr. Marcel De Cleene is plantenfysioloog. Hij was werkzaam aan de UGent. Bij uitgeverij Sterck & De Vreese verscheen eerder het veelgeprezen boek De historia naturalis. De geschiedenis van de kruidengeneeskunde.Historia naturalis: de avibus
€ 39,95In de roep van de kievit kan men ‘komm mit’ horen, daardoor werd de vogel symbool van de dood: als er een kievit in de buurt was, leidde men daaruit een sterfgeval af. Grote, trekkende watervogels als zwanen, kraanvogels, reigers en ooievaars brachten kinderzieltjes mee uit het Andere Land, die dan in hetzelfde jaar geboren zouden worden. Het populaire verhaaltje dat ooievaars baby’tjes aan huis brachten vindt hier zijn oorsprong. Gieren en raven die over het slagveld zweefden waren voortekenen van een veldslag die slecht zou aflopen. Duitse boeren meenden de prijs van graan af te kunnen leiden uit het aantal roepjes van de kwartel …
Historia naturalis de avibus brengt natuur en cultuur samen. Het boek legt verbanden en openbaart grensverleggende inzichten in de belangrijke rol die vogels spelen in de symboliek, emblemen, heraldiek, rituelen, mythologie, devotie, magie, volksgeloof en in onze taal.
Een bijzonder rijke informatiebron, prachtig geïllustreerd met ingekleurde gravures van vogels uit de Histoire Naturelle van Georges-Louis Leclerc de Buffon.
Emeritus prof. dr. Marcel De Cleene is plantenfysioloog. Hij was werkzaam aan de Universiteit Gent.
Het vernuft van planten
€ 22,50Plantenfysioloog Marcel De Cleene kijkt met
verwondering naar planten. Schijnbaar
gewone plantenfenomenen getuigen immers
van een complexiteit die niet altijd vanuit de
evolutietheorie te verklaren is. Voorbeelden zijn
legio: zaden verspreiden zich ingenieus over
een langere afstand om concurrentie te slim
af te zijn; planten vormen een bladmozaïek om
het licht maximaal door te laten; vleesetende
planten gebruiken onvoorstelbare technieken om
aan extra voedsel te geraken …
In dit rijk geïllustreerde boek grabbelt Marcel De Cleene
in de ‘wonderton’ van het plantenrijk. Bladzijde na
bladzijde neemt hij ons mee op zijn wandeling door
het vernuft van Moeder Natuur.