De kanoet

De veranderende wereld door de ogen van een trekvogel
Rob Buiter

 24,90

De veranderende wereld door de ogen van een trekvogel

De kanoet is een reislustige vogel. In Nederland overwintert de kanoet in de Waddenzee en de Delta, of hij tankt daar bij, op weg van Siberië naar West- Afrika en terug. Door die reislust is de kanoet ook een goede verhalenverteller. Zoals de kanaries in de kolenmijn, wijst de kanoet ons genadeloos op de aantasting van het milieu. De vogel blijkt zelfs een soort thermometer: door van generatie op generatie een beetje te krimpen, maar wel met een relatief steeds langere snavel, laat de kanoet zien dat ook het klimaat langzaam aan het veranderen is.

Al deze verhalen zijn opgetekend uit de mond van de mensen, zoals Theunis Piersma, die de vogel al vele jaren onderzoeken, en geillustreerd met schitterende foto’s van een fotograaf die deze vogels al zijn hele leven op de hielen zit.

Rob Buiter (Heemstede, 1966) is freelance wetenschapsjournalist. Hij is verslaggever voor Trouw en Vroege Vogels en hoofdredacteur van het oudste natuurtijdschrift van Nederland, De Levende Natuur.

Met foto’s van Jan van de Kam

Klik hier voor de bibliografie die bij het boek hoort.

Video’s die gerelateerd zijn aan dit boek:

Met kleine WATLAS-zendertjes die van seconde tot seconde en tot op enkele meters nauwkeurig de plek in de Waddenzee registreren binnen een uitgestrekt web van antennes, is te zien hoe kanoeten met het opkomende en uitgaande tij meebewegen. Deze wadvogels met het formaat van een forse merel zoeken hun voedsel op de grens van nat en droog. Bij vloed rusten ze rond het onbewoonde Waddeneilandje Griend en wachten tot het water weer gaat zakken, zodat ze op de droogvallende platen weer naar schelpdieren zoals kokkels en nonnetjes kunnen zoeken. Ga naar de website van WATLAS om live mee te kijken met de gezenderde steltlopers. Dit onderzoek wordt beschreven in het boek.

Verschijningsvorm:
Paperback
Taal:
Nederlands
Uitgeverij:
Noordboek
Aantal pagina's:
168
Druk:
1
ISBN:
9789464710823
Gewicht:
586 gram
Afmeting:
230x212x16 mm
Uitgiftedatum:
23-11-2023

Gerelateerde boeken