De kanoet

De veranderende wereld door de ogen van een trekvogel
Rob Buiter

 24,90

De veranderende wereld door de ogen van een trekvogel

De kanoet is een reislustige vogel. In Nederland overwintert de kanoet in de Waddenzee en de Delta, of hij tankt daar bij, op weg van Siberië naar West- Afrika en terug. Door die reislust is de kanoet ook een goede verhalenverteller. Zoals de kanaries in de kolenmijn, wijst de kanoet ons genadeloos op de aantasting van het milieu. De vogel blijkt zelfs een soort thermometer: door van generatie op generatie een beetje te krimpen, maar wel met een relatief steeds langere snavel, laat de kanoet zien dat ook het klimaat langzaam aan het veranderen is.

Al deze verhalen zijn opgetekend uit de mond van de mensen, zoals Theunis Piersma, die de vogel al vele jaren onderzoeken, en geillustreerd met schitterende foto’s van een fotograaf die deze vogels al zijn hele leven op de hielen zit.

Rob Buiter (Heemstede, 1966) is freelance wetenschapsjournalist. Hij is verslaggever voor Trouw en Vroege Vogels en hoofdredacteur van het oudste natuurtijdschrift van Nederland, De Levende Natuur.

Met foto’s van Jan van de Kam

Klik hier voor de bibliografie die bij het boek hoort.

Video’s die gerelateerd zijn aan dit boek:

Met kleine WATLAS-zendertjes die van seconde tot seconde en tot op enkele meters nauwkeurig de plek in de Waddenzee registreren binnen een uitgestrekt web van antennes, is te zien hoe kanoeten met het opkomende en uitgaande tij meebewegen. Deze wadvogels met het formaat van een forse merel zoeken hun voedsel op de grens van nat en droog. Bij vloed rusten ze rond het onbewoonde Waddeneilandje Griend en wachten tot het water weer gaat zakken, zodat ze op de droogvallende platen weer naar schelpdieren zoals kokkels en nonnetjes kunnen zoeken. Ga naar de website van WATLAS om live mee te kijken met de gezenderde steltlopers. Dit onderzoek wordt beschreven in het boek.

Verschijningsvorm:
Paperback
Taal:
Nederlands
Uitgeverij:
Noordboek
Aantal pagina's:
168
Druk:
1
ISBN:
9789464710823
Gewicht:
586 gram
Afmeting:
230x212x16 mm
Uitgiftedatum:
23-11-2023

Gerelateerde boeken

 • Plantenvademecum

  Voor wilde bijen, vlinders en biodiversiteit in tuinen
  Arie Koster
   39,90
 • Mijn -Mieren- Hoop

  Een slim superorganisme in de tuin
  Achilles Cools
   22,90

  Mijn -Mieren- Hoop

  Kijk naar de bosmieren! Achilles Cools heeft een hoge mierenterp in zijn tuin en probeert binnen te dringen in dat superorganisme: een mierenvolk dat functioneert als één brein met een collectief bewustzijn. Op basis van nieuwe wetenschappelijke inzichten en indrukwekkende voorbeelden introduceert hij de lezer in de wereld van de mier. Je leeft mee tussen prinsessen en koninginnen, hofdames, de oermoeder, dauwmeisjes, kuddewachters en poppen die kunnen zingen. Al ver voor wij de landbouw ontdekten, hielden ze al vee. Ze houden bruidsvluchten, praten met geurcodes, kennen een SOS alarm, en vragen wachtwoorden. Hun succesverhaal steunt op een oerdegelijke sociale organisatie. Dan vraag je je toch wel af: hoe is het om een bosmierenvolk te zijn?

   22,90
 • Rewilding

  De vernieuwende wetenschap van ecologisch herstel
  Cain Blythe, Paul Jepson
   24,90
 • Zwaluwen van Gaast

  Theunis Piersma
   16,90

  Zwaluwen van Gaast

  Tweede, geheel herziene, druk, oktober 2017

  Theunis Piersma is hoogleraar trekvogelecologie in Groningen en waddenonderzoeker bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) op Texel. Hij is een internationale autoriteit op het gebied van (trek)vogels. In zijn vrije tijd doet hij in zijn woonplaats, het Friese Gaast, onderzoek naar huiszwaluwen. Een dorpsgenoot vroeg hem eens: ‘Waar blijven onze zwaluwen in de winter, Theunis?’ Die vraag was aanleiding voor een zoektocht: hoe overleven huiszwaluwen en waar overwinteren ze?
  Piersma is een geboren verteller en verstaat de kunst om ingewikkelde, wetenschappelijke materie op een begrijpelijke en onderhoudende manier over te dragen. Een literair verslag van een persoonlijke zoektocht, een ode aan de huiszwaluw.

   16,90