De evolutie van liefde
€ 29,90
Zoals een pauw pronkt met zijn veren, zo doet een beschaafd volk dat met hoge torens, glimmende auto’s en veel te grote huizen. We zijn volken van vertoon, die natuurlijk en menselijk kapitaal aanwenden om in een dierlijke concurrentiestrijd te overleven. Deze banden van overheersing hebben een wig geslagen tussen mensen en tussen cultuur en natuur, met onvermijdelijke maatschappelijke en ecologische problemen tot gevolg. De mens is een dier. Onze opdracht is cultuur en natuur te vermengen, niet te scheiden. Dit is een veel grotere uitdaging dan men met het politiek en wetenschappelijk pragmatisme veronderstelt. We zouden ermee kunnen beginnen om eerlijk te zijn over ons dierlijk opportunisme in plaats van het te verbergen of af te doen als cynisme. Dat zou, omdat er tussen mensen en volken meer dierlijke overeenkomsten zijn dan culturele verschillen, voor de ontspanning kunnen zorgen die noodzakelijk is om er gezamenlijk de schouders onder te zetten. De evolutie van liefde maakt feilloos het belang én de samenhang duidelijk van herverbinding met elkaar, met onze eigen natuur en met de ecologie.
Dit boek is een opmerkelijke en prikkelende bijdrage aan het discours over een duurzame toekomst.
Matthijs Schouten – bijzonder hoogleraar ecologie en filosofie van het natuurherstel aan de WUR.
Gerelateerde boeken
-
Orchideeën in Noord-Nederland
Deze tweede druk is uitgevoerd met een luxe, glanzende hardcover.
Dat er in Noord-Nederland wilde orchideeën voorkomen is niet algemeen bekend. In dit boek beschrijft Hans Dekker alle hier voorkomende soorten én de landschappen waarin deze prachtplanten leven.
Het boek bevat tientallen foto’s van orchideeën, waardoor het herkennen in het veld makkelijker wordt. Bovendien zijn er veel foto’s opgenomen van Noord-Nederlandse natuurgebieden waarin orchideeën voorkomen. Ook is er aandacht voor soorten die helaas zijn uitgestorven, soorten zijn die aangeplant en zelfs voor orchideeënsoorten die een stukje over de grens groeien. Bescherming en beheer
krijgen eveneens de nodige aandacht. Om het u gemakkelijk te maken staan achter in het boek tips om er zelf op uit te gaan en heerlijk te genieten van onze orchideeënrijke natuur.Hans Dekker (1957) werkt vanaf zijn achttiende in de wereld van natuur en landschap.
Hij heeft diverse publicaties over natuur op zijn naam staan. Op zoek naar wilde orchideeën reist hij door heel Europa, maar de orchideeën van Noord-Nederland hebben zijn grootste interesse. -
-
Vloeiend landschap
Geactualiseerde editie met extra hoofdstuk
In Nederland is er een groeiend onbehagen over de kwaliteit van het landschap. Dit geldt ook voor Friesland, volgens velen de mooiste provincie. De diversiteit en schoonheid van het Friese landschap brokkelt zienderogen af. Anonieme bedrijventerreinen, willekeurig geplaatste windturbines en een verschrompelend veenweidegebied zorgen voor ‘landschapspijn’.
Kan het tij gekeerd worden? Op een rondreis door de verschillende landschapstypen van Friesland laat Peter de Ruyter zien dat het nog niet te laat is. Door mee te bewegen met toekomstige veranderingen als een stijgende zeespiegel en een krimpende bevolking ontstaan er kansen. Dit boek is een pleidooi voor verbetering en visie.
Peter de Ruyter is landschapsarchitect. Van 2008 tot 2012 was hij directeur van Atelier Fryslân dat gevraagde en ongevraagde adviezen over het landschap gaf.
-
Hout dat spreekt
Iedereen weet wat hout is en wat je ermee kan doen. Maar is dat echt zo? Na het lezen van dit boek zal u moeten bekennen dat er veel meer over hout te vertellen valt dan u denkt.
De invloed van hout op ons en onze beschaving is immens groot. Zonder hout geen vuur, geen houtskool en dus ook geen ijzertijd, geen luxueuze, zwarte stoffen, geen inkten of plakkaatverf, geen whisky of wijn. In hout dat spreekt maken we kennis met dit geweldige materiaal dat natuur ons brengt.
Wim Tavernier, Viviane Leyman, Ilse Boeren, Maaike De Ridder en Kristof Haneca brengen in dit boek hun wijsheid samen en verassen ons met boeiende inzichten.
Deze uitgave is tot stand gekomen in samenwerking met Plantentuin Meise.