De kanoet
€ 24,90
De veranderende wereld door de ogen van een trekvogel
De kanoet is een reislustige vogel. In Nederland overwintert de kanoet in de Waddenzee en de Delta, of hij tankt daar bij, op weg van Siberië naar West- Afrika en terug. Door die reislust is de kanoet ook een goede verhalenverteller. Zoals de kanaries in de kolenmijn, wijst de kanoet ons genadeloos op de aantasting van het milieu. De vogel blijkt zelfs een soort thermometer: door van generatie op generatie een beetje te krimpen, maar wel met een relatief steeds langere snavel, laat de kanoet zien dat ook het klimaat langzaam aan het veranderen is.
Al deze verhalen zijn opgetekend uit de mond van de mensen, zoals Theunis Piersma, die de vogel al vele jaren onderzoeken, en geillustreerd met schitterende foto’s van een fotograaf die deze vogels al zijn hele leven op de hielen zit.
Rob Buiter (Heemstede, 1966) is freelance wetenschapsjournalist. Hij is verslaggever voor Trouw en Vroege Vogels en hoofdredacteur van het oudste natuurtijdschrift van Nederland, De Levende Natuur.
Met foto’s van Jan van de Kam
Klik hier voor de bibliografie die bij het boek hoort.
Video’s die gerelateerd zijn aan dit boek:
Met kleine WATLAS-zendertjes die van seconde tot seconde en tot op enkele meters nauwkeurig de plek in de Waddenzee registreren binnen een uitgestrekt web van antennes, is te zien hoe kanoeten met het opkomende en uitgaande tij meebewegen. Deze wadvogels met het formaat van een forse merel zoeken hun voedsel op de grens van nat en droog. Bij vloed rusten ze rond het onbewoonde Waddeneilandje Griend en wachten tot het water weer gaat zakken, zodat ze op de droogvallende platen weer naar schelpdieren zoals kokkels en nonnetjes kunnen zoeken. Ga naar de website van WATLAS om live mee te kijken met de gezenderde steltlopers. Dit onderzoek wordt beschreven in het boek.
Gerelateerde boeken
-
Fauna en Flora van het Zoniënwoud
Het zoniënwoud is erkend als Unesco Werelderfgoed ‘Oude en ongerepte beukenbossen’. Een mooie titel voor een bos dat al in Latijnse oorkonden uit de 12de eeuw vermeld wordt. Het uitgestrekte bos was door de eeuwen heen het favoriete jachtterrein van hertogen en vorsten. Ondanks een grondverkoop gevolgd door een grootschalige ontbossing in de jaren na 1830 is het bosgebied in de Brusselse rand nog steeds meer dan 5.000 ha groot.
De natuurgids Fauna en Flora van het Zoniënwoud nodigt uit tot ontdekking in het mooiste stadsbos van Europa. Voor beginners de ideale start om planten en dieren uit hun omgeving te leren kennen, voor natuurkenners de sleutel tot het ontdekken van nieuwe plant- en diergroepen. De gidsen zijn geïllustreerd met prachtige diarama’s van de leefgebieden en honderden levensechte illustraties van de soorten door de bekende Catalaanse natuurillustrator Toni Llobet, aangevuld met deskundige tekst door veldecoloog Hans Baeté onder de wetenschappelijke leiding van Prof. Bart Muys van de KU Leuven.
De natuurgids Fauna en flora van het Zoniënwoud is de eerste uitgave in een nieuwe reeks schitterende veldgidsen voor belangrijke natuurgebieden in de Benelux. Uniek voor deze veldgidsen is dat ze een natuurgebied exhaustief belichten: zowel planten, zwammen, vogels, insecten, zoogdieren enz. komen aan bod. Zo kan de wandelaar met één gids in de hand zijn ontdekkingstocht door het gebied starten.
-
-
Schitteren in de schaduw
Cor van Gelderen heeft vanuit zijn grote ervaring als kweker een bijna encyclopedische kennis van planten en heeft een warm plekje in zijn hart voor planten die floreren in de schaduw. Elke tuin kent wel een schaduwrijk deel en ook voor die plekken zijn planten te vinden die kleur geven. Dit boek laat zien welke planten het beste zijn voor welke grondsoort en welke mate van schaduw. Daarnaast staat het vol adviezen voor het aanleggen van een visueel interessante tuin die voldoet aan alle wensen. De planten die verzameld staan in dit boek zijn allemaal voldoende winterhard voor onze regio en niet super veeleisend. De registers achter in het boek en de schitterende foto’s van inspirerende tuinen helpen de lezer bij het kiezen van de juiste plant voor de juiste plek.
Voor Cor van Gelderen van Plantentuin Esveld in Boskoop draait de tuin om ontroering, een ogenschijnlijk toevallige harmonie van kleur, vorm, openheid en beschutting. Wouter van der Tol weet als geen ander deze harmonie te vangen in prachtig beeld en is zelf ook enthousiast tuinier.