De Koloniën van Weldadigheid
€ 14,90
Deze routegids verbindt natuur en de rijke cultuurhistorie. De meerdaagse fietstocht van ruim 200 km – inclusief wandeltips onderweg – voert terug naar 1815, het jaar dat Napoleon definitief werd verslagen. Drie jaar later bedacht generaal Johannes van den Bosch een revolutionair plan. Hij wilde de armoede uitbannen door landlopers, wezen en armen
aan werk te helpen. Om dit te verwezenlijken, werden in Frederiksoord, Wilhelminaoord, Willemsoord, Veenhuizen en Ommerschans Koloniën van Weldadigheid opgericht. Veel uit die tijd is bewaard gebleven.
De Koloniën ontstonden op woeste grond en dit heeft ertoe geleid dat ze grenzen aan de mooiste natuurgebieden. De fietsroute loopt dwars door Nationaal Park Drents-Friese Wold, het Fochteloërveen – een van de weinige natuurgebieden waar nog levend hoogveen voorkomt – Nationaal Park Dwingelderveld, het eeuwenoude Reestdal en Nationaal Park WeerribbenWieden. Een tocht om nooit te vergeten.
Fokko Bosker is succesvol schrijver van wandelboeken en ontwerper van routes.
Hij leidt de wandelaar, waar mogelijk over onverharde paden, door het Nederlandse
landschap en verbindt de aardkundige geschiedenis met de rijke cultuurhistorie en
natuurbeleving
Gerelateerde boeken
-
Drenthe
DRENTHE – Door de lens van Karin Broekhuijsen is een prachtig fotoboek dat de provincie Drenthe van een andere kant laat zien. De welbekende hunebedden zullen uiteraard niet ontbreken, maar de hoofdrol in dit boek is voor het niet zo bekende Drenthe. Wist u bijvoorbeeld dat Drenthe de vierde bollenprovincie van ons land is? De omslagfoto van het boek laat dit in al haar pracht zien.
Bij een beperkte oplage bieden we ook een set van 10 ansichtkaarten aan met daarop niet eerder gepubliceerde foto’s van Karin Broekhuijsen. Profiteer snel want deze aanbieding geldt zolang de voorraad strekt.
DRENTHE – Door de lens van Karin Broekhuijsen is a stunning photo book that shows a different side of the Dutch province Drenthe. Of course the famous burial mounds are included as well, but the main role in this book is for the lesser known aspects of Drenthe. Did you know, for example, that Drenthe is now the fourth bulb-growing region of the Netherlands?
Limited edition: a limited number of books is accompanied by a set of postcards with previously unpublished photos of Karin Broekhuijsen. Offer valid while stocks last.
DRENTHE – Door de lens van Karin Broekhuijsen ist ein wunderschönes Fotobuch, das die Provinz Drenthe aus einem anderen Blickwinkel zeigt. Die bekannten Hünengräber werden natürlich nicht fehlen, aber die Hauptrolle in diesem Buch ist das nicht so bekannte Drenthe. Wussten Sie dass Drenthe die vierte Blumenzwiebelprovinz in unserem Land ist? Das Titelbild des Buches zeigt dies in seiner ganzen Pracht.
In limitierten Auflage bieten wir auch ein Set mit 10 Postkarten an, mit bisher unveröffentlichten Fotos von Karin Broekhuijsen. Profitieren Sie schnell davon, denn dieses Angebot gilt solange der Vorrat reicht.
-
Kijk verder dan vandaag en weet…
Deze bundel bevat gedichten en korte verhalen over oorlog, vervolging, dood, vrijheid. Deze thema’s komen veelvuldig terug in de literatuur in Drenthe. De meeste bijdragen zijn van schrijvers met ‘oorlogservaringen’ uit de tweede hand. Een enkeling weet uit eigen ondervinding verschrikkingen te beschrijven. Ieder laat zien dat we, of we willen of niet, het collectieve geheugen van oorlog, bevrijding en leven in vrijheid met ons meedragen.
‘Kijk verder dan vandaag en weet…’ is één van de vele stenen als het gaat om 75 jaar vrijheid. Deze meertalige bundel bouwt mee aan de herinnering en roept tegelijkertijd op om de toekomst met vertrouwen tegemoet te zien.
Meer dan twintig dichters en schrijvers uit Drenthe blikken naar het verleden om vooruit te kunnen kijken. Ze laten ervaringen en gevoelens zien over onderdrukking, bevrijding en vrijheid.
In deze bundel staan bijdragen van Aagje Blink, Jannie Boerema, Rob Boudestein, Annije Maria Brans, Delia Bremer, Cécile Evers, Gijsje Gramsma, Willem Haandrikman, Ben Hoogland, Mischa van Huijstee, Jelte van der Kooi, Marga Kool, Klaas Koops, Sacha Landkroon, Nicolette Leenstra, Gerard Nijenhuis, Gezienus Omvlee, Ton Peters, Ruth Post, Suze Sanders, Tonko Ufkes, Peter Veen, Jan Veenstra, John Vorenkamp, Atze van der Wijk en Ria Westerhuis.
-
Landschapsbiografie Drents-Friese grensstreek
Ontdek de fascinerende geschiedenis en adembenemende schoonheid van de Drents-Friese Grensstreek met deze uitgebreide landschapsbiografie. Verken de prachtige natuurreservaten van het Drents-Friese Wold, het Dwingelderveld en het Holtingerveld, en laat je meevoeren door de verhalen die deze landschappen te vertellen hebben.
De Drents-Friese Grensstreek is een gebied doordrenkt van geschiedenis, gevormd door eeuwen van menselijke activiteit en de wisselwerking met de natuur. Deze landschapsbiografie neemt je mee op een reis door de tijd, van de vroege nederzettingen en het ontstaan van de agrarische cultuur tot de moderne natuurbeschermingsinspanningen.
In het Drents-Friese Wold ontdek je een uitgestrekt bosgebied dat zich uitstrekt over de provinciegrenzen heen. Hier ervaar je de serene rust van de natuur, terwijl je wandelt over kronkelende paden en langs schilderachtige vennetjes. Leer over de invloed van de mens op dit gebied, van de ontginningen in de Middeleeuwen tot de huidige inspanningen om de biodiversiteit te behouden.Het Dwingelderveld, een nationaal park en het grootste aaneengesloten natte heidegebied van West-Europa, biedt een spectaculaire weergave van de oeroude Drentse landschappen. Wandel over de uitgestrekte heidevelden, bewonder de zeldzame planten en dieren die hier gedijen en ontdek de sporen van menselijke bewoning die teruggaan tot de prehistorie.
Het Holtingerveld, gelegen aan de zuidelijke rand van het Drents-Friese Wold, verrast met zijn unieke combinatie van bossen, heide en stuifzand. Hier vind je een rijkdom aan archeologische overblijfselen, waaronder hunebedden en grafheuvels, die getuigen van de langdurige menselijke aanwezigheid in dit gebied.
Deze landschapsbiografie neemt je mee op ontdekkingsreis door de Drents-Friese Grensstreek en biedt diepgaande inzichten in de geologische processen, ecologische systemen en historische ontwikkelingen die dit gebied hebben gevormd. Aan de hand van levendige beschrijvingen, prachtige foto’s en boeiende verhalen wordt de rijke geschiedenis van deze regio tot leven gebracht.
De Landschapsbiografie Drents-Friese Grensstreek is een wetenschappelijk verantwoord, toegankelijk geschreven verhaal over de ontstaansgeschiedenis, kwaliteiten en toekomstmogelijkheden van het landschap in deze regio. De biografie is rijk geïllustreerd met landschapsfoto’s, kaarten en landschapsreconstructies die de verschillende levensfasen van deze streek weerspiegelen.
-
Tales of Veenhuizen
Voor iedere niet Nederlands sprekende bezoeker blijft Veenhuizen met haar bijzondere geschiedenis een gesloten boek. Daar kwam de uit Zuid-Korea afkomstige ontwerper Minsung Wang achter toen hij een bezoek bracht aan het dorp. Ondanks de internationale ambities is alles, van folder tot bijschriften op museumbordjes, in het Nederlands.
Speciaal voor buitenlandse bezoekers maakte Minsung het Engelstalige boek, Tales of Veenhuizen. Tales of Veenhuizen is een geïllustreerd boek over de unieke historie van het erfgoed en de cultivering van elk aspect van Veenhuizen. In zeventien korte verhalen, wordt de geschiedenis verteld aan de hand van de moralistische gevelteksten uit de periode van de Maatschappij van Weldadigheid, zoals Orde en Tucht, Werk en Bid en Rust Roest, die overal in Veenhuizen te zien zijn.Veenhuizen and its specific history can easily remain a closed book to the non-Dutch speaking visitor. This became clear to the South-Korean Minseong Wang when he visited the village. Despite the international ambitions of village, almost everything from brochure to the explanatory texts in the museum, is written in Dutch.
So in order to cater to the foreign visitors, Minseong created the book Tales of Veenhuizen, written in English. Tales of Veenhuizen is an illustrated book about the unique history of the heritage and cultivation of every aspect of Veenhuizen. In seventeen short stories, the history becomes more apparent on the basis of the moralist texts originating from the age of the Maatschappij van Weldadigheid (the Benevolent Society). Examples of these texts are Orde en Tucht (Order and Discipline), Werk en Bid (Work and Pray), and Rust Roest (Rest makes Rusty), that can be found everywhere on the house façades in Veenhuizen.