De smaak van Wallonië en de Ardennen
€ 34,90
Kristien Hansebout ging een jaar lang op zoek naar 365 smakelijke en authentieke plekken. Ze vond wijnbouwers, kaasmakers, artisanale brouwers, chocolatiers, imkers, landbouwers in de kleinste dorpjes en vaak verscholen achter gewone gevels. Ze ontmoette bevlogen mensen met liefde voor hun ambacht en verzamelde bijzondere verhalen.
Het resultaat is een uniek belevingsboek met fietstochten, auto- of motortochten en wandelingen, verspreid over alle provincies van Wallonië en de Ardennen. Goed voor honderden kilometers smulroutes langs pittoreske Waalse wegen, met telkens enkele culinaire stops bij enthousiaste producenten die u als toerist op ontdekkingstocht met open armen ontvangen.
Het boek leest als een menukaart. Neem dus vooraf de tijd om te grasduinen.
Waarom zou je van jouw uitstap geen twee- of driedaagse maken en overnachten in een van de vele sympathieke adresjes uit het boek? Alle routes vind je op handige kaarten maar ook online in de vorm van GPX-tracks en QR-codes.
Kristien Hansebout specialiseerde zich met haar bedrijf Parkoers in de ontwikkeling van routes op maat. Ze publiceerde bij Sterck & De Vreese Vlak fietsen in de Ardennen (vijfde druk) en Wallonië en de Ardennen – 365 buitengewone plekken (14.000 verkochte exemplaren).
Gerelateerde boeken
-
-
De verstandige kock
De verstandige kock, of sorghvuldige huyshoudster was een kleine honderd jaar lang dé culinaire bestseller van Nederlandse bodem. Het is het enige gedrukte Nederlandstalige kookboek uit de zeventiende eeuw in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. De Amsterdamse druk uit 1669 werd als sluitstuk opgenomen in het driedelige Het Vermakelijck landtleven, een handleiding voor buitenplaatsbezitters om zelfvoorzienend te zijn. Een kookboek om lekker te koken met wat de grond schaft.
MARLEEN WILLEBRANDS, ALEXANDRA VAN DONGEN EN MANON HENZEN
De verstandige kok Lekker koken met wat de grond schaft Marleen Willebrands, neerlandica en culinair-historisch deskundige, hertaalde 194 recepten in modern-Nederlands en geeft uitgebreide achtergrondinformatie bij dit bijzondere kookboek. Alexandra van Dongen, kunsthistorica en conservator van Museum Boijmans Van Beuningen, beschrijft het keuken- en tafelgerei dat voorkomt in De verstandige kok aan de hand van eigentijdse schilderijen en voorwerpen, en koppelt dit aan de recepten. Manon Henzen, culinair historica en eigenaar van historisch kookatelier eet!verleden, bewerkte twintig tongstrelende recepten voor de moderne keuken. Zo kan iedereen de smaak van de zeventiende eeuw ontdekken. -
Ambachtelijk ijs in zeven lessen
Een ijsje, zelfgemaakt, heerlijk van smaak en goed van consistentie. Met een mooie afsmeltkarakteristiek: niet te lang, niet te kort, waardoor aroma’s zich in de mond volledig kunnen ontwikkelen. Wie wil dat nu niet? Recepten voor ijsjes die je op internet of in kookboeken vindt, voldoen zelden aan deze criteria. En dat is ook wel logisch, want er schuilt heel wat technologie achter goed ambachtelijk ijs. Je ontkomt er niet aan om wat te rekenen. Moeilijk? Nee, het rekenwerk kunnen we overlaten aan spreadsheets: je hoeft alleen maar de gewenste waardes in te vullen en er rolt zo een recept uit je rekenmodel.
Ambachtelijk ijs in zeven lessen is een lees- en leerboek ingedeeld in drie categorieën: de kunst van het ijs bereiden, de technologie daarachter, en nog een categorie met anekdotes en luchtige verhaaltjes. Van sorbets tot lekker zuivelijs en van eenvoudige tot complexe ijscreaties. Als je daar bent aanbeland en alle ijsjes, of in ieder geval meeste, zelf hebt gemaakt, kun je je een volleerd ijsmaker noemen. En je gasten zullen versteld staan!
-