Een culinaire Tijdreis

1000 jaar koken in Rotterdam
Alexandra van Dongen, Arnold Carmiggelt, John Tholen, Manon Henzen

 24,90

Let op! Verwacht rond 16-10-2024

Veel van het Rotterdams verleden werd in 1940 van de kaart geveegd door het bombardement op de stad. Maar in de grond zitten nog zeer veel verhalen verborgen. Rotterdamse stadsarcheologen vinden tijdens hun opgravingen uiteenlopende voorbeelden van kook- en keukengerei, alsook eeuwenoude voedselresten als zaden, pitten en botjes, die tot duizend jaar in de tijd teruggaan. Naar aanleiding van 10 jaar Tijdtrap (2014-2024), de archeologische tentoonstelling in de Rotterdamse Markthal, verschijnt dit kookboek. De oudste kookpot van de stad en andere vormen van kookgerei, alsook speelgoed kook- en keukengerei uit de Rotterdamse bodem, worden gecombineerd met recepten uit historische kookboeken en voorstellingen van keukenscènes uit de kunstcollectie van Museum Boijmans Van Beuningen. De historische recepten worden aangevuld met een hedendaags Rotterdams recept van een volkskok van Verhalenhuis Rotterdam en een futuristisch recept, ontwikkeld door de chef-kok van SVO Vakopleiding Food (in de Markthal) en zijn leerlingen. Manon Henzen bewerkte de recepten van vroeger en stak ze in een hedendaags jasje: van graanpap, Deuse Geertjes, Snoek op zijn Frans, tot een Rotterdamse aardappelpudding. De lezer kan alle gerechten thuis koken.

Verschijningsvorm:
Paperback
Taal:
Nederlands
Uitgeverij:
Sterck & De Vreese
Aantal pagina's:
156
Druk:
1
Datum verwacht:
16-10-2024
ISBN:
9789464712230
Bekijk meer informatie over de auteur(s) van deze titel:

Gerelateerde boeken

 • Ambachtelijk ijs in zeven lessen

  Een ijsje, zelfgemaakt, heerlijk van smaak en goed van consistentie. Met een mooie afsmeltkarakteristiek: niet te lang, niet te kort, waardoor aroma’s zich in de mond volledig kunnen ontwikkelen. Wie wil dat nu niet? Recepten voor ijsjes die je op internet of in kookboeken vindt, voldoen zelden aan deze criteria. En dat is ook wel logisch, want er schuilt heel wat technologie achter goed ambachtelijk ijs. Je ontkomt er niet aan om wat te rekenen. Moeilijk? Nee, het rekenwerk kunnen we overlaten aan spreadsheets: je hoeft alleen maar de gewenste waardes in te vullen en er rolt zo een recept uit je rekenmodel.

  Ambachtelijk ijs in zeven lessen is een lees- en leerboek ingedeeld in drie categorieën: de kunst van het ijs bereiden, de technologie daarachter, en nog een categorie met anekdotes en luchtige verhaaltjes. Van sorbets tot lekker zuivelijs en van eenvoudige tot complexe ijscreaties. Als je daar bent aanbeland en alle ijsjes, of in ieder geval meeste, zelf hebt gemaakt, kun je je een volleerd ijsmaker noemen. En je gasten zullen versteld staan!

   24,90
 • Pomologia

  Dat is beschryvingen en afbeeldingen van de beste soorten van appels en peeren
  Johann Hermann Knoop
   27,50

  Pomologia

  Het baanbrekende werk van Johann Hermann Knoop, ‘tuinman’ van Maria Louise van Hessen Kassel (stammoeder van ons vorstenhuis), werd oorspronkelijk in 1758 uitgebracht. Met zijn beschrijvingen en illustraties van de ‘beste appel- en peervariëteiten die in Nederland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en andere landen met uitsterven bedreigd waren en daarom gekweekt werden’ mag Knoop met recht de grondlegger van de pomologie worden genoemd, de tak van plantkunde die gespecialiseerd is in de studie van fruitsoorten.
  Van Roomse Griet tot Paradijsappel, van syden hemdje tot Doeke Martena. Ze staan allemaal in dit boek. Net als al die perensoorten: van Engelse koningin tot sonder sieltjes.
  Nog altijd is dit werk geliefd bij tuinliefhebbers en fruitkwekers over de hele wereld.

  Het oorspronkelijke boek is opnieuw gedigitaliseerd en verschijnt hier in gebonden, full colour heruitgave.

   27,50
 • Dineren in Rome

  Een geschiedenis van de Romeinse wereld in één maaltijd
  Andreas Viestad
   24,90
 • Handboek patisserie

  Alle regels van de kunst in de praktijk
  Ferrandi
   75,00