De zoutwegen

Hoe vis de Europese cultuur veranderde
John Goodlad

 26,90

Het fascinerende verhaal van hoe de zoutvisindustrie de Europese cultuur vormde en beïnvloedde. Het gaat van de wilde wateren van de Noord-Atlantische Oceaan en de afgelegen met ijs gevulde fjorden van West-Groenland tot Baskenland, van de visgronden van IJsland tot de joodse sjtetls van Polen en van de bergen van Faeröer tot de vlakke kustlijn van Nederland. Behalve in de economie is de visserij doorgedrongen in de cultuur van Europa en heeft zij kunstenaars, musici, filmmakers en schrijvers geïnspireerd. Hun werk is prachtig in dit boek verweven.

De auteur volgt niet alleen de geschiedenis maar onderzoekt hoe zeer verschillende culturen door de zoute-vishandel werden samengetrokken, hij ontmoet ook degenen wier leven in de eenentwintigste eeuw om de visindustrie draait en behandelt de urgente thema’s van vandaag: duurzaamheid, klimaatverandering en voedselkeuzes. De zoutvisindustrie heeft de economie van de Shetlandeilanden meer dan tweehonderd jaar aangedreven, en haring en kabeljauw van hier waren in heel Europa een basisvoedsel.

Vier sterren in de Knack! “Goodlad is een boeiende verteller die het net zo goed over de geschiedenis van de Shetlanders en hun taal heeft als over het leven aan boord van de smakken, zoals de kabeljauwboten heetten.” – Knack

Download hier het register.

Uitgiftedatum:
24-02-2023
Afmeting:
241x161x26 mm
Gewicht:
578 gram
ISBN:
9789464710052
Druk:
1
Aantal pagina's:
304
Uitgeverij:
Uitgeverij Noordboek
Taal:
Nederlands
Verschijningsvorm:
Paperback

Gerelateerde boeken

  • Op Pieterpad

    Wim Huijser
     19,90
  • Akkerflora

    Natuurgids
    Mark Meijrink
     17,90

    Akkerflora

    Met meer dan 150 soorten van onze akkerflora is dit de eerste complete herkenningsgids voor soorten planten die voorkomen in akkers in Nederland en Belgie. Ook de meest voorkomende graansoorten zijn opgenomen. Heldere foto’s en beschrijvingen maken herkenning eenvoudig. De auteur geeft daarnaast extra informatie over beheer, het verzamelen en bewaren van zaden en het type akker waarin de akkerflora voorkomt.

     17,90
  • 12.000 jaar Bos t’Ename

    Een hoopvol perspectief voor bos in de Lage Landen
    Guido Tack, Martin Hermy, Paul van den Bremt, Pieter Blondé
     99,95

    12.000 jaar Bos t’Ename

    Een hoopvol perspectief voor bos in de Lage Landen 12.000 jaar Bos t’Ename Bos t’Ename kan op vele vlakken model staan voor alle andere bossen in de Lage Landen, maar onderscheidt zich sterk door de veelheid van kennis die erover is vergaard. Duizenden jaren geschiedenis liggen hier op de bodem en werden bovengespit. Bijna veertig jaar intensief onderzoek bracht het erfgoed inclusief de biodiversiteit uit het verleden in kaart, maar daarnaast spitste het onderzoek zich ook toe op de inventarisatie van de actuele biodiversiteit. Vele tientallen specialisten uit binnen- en buitenland en vrijwilligers hebben zich daarbij ingezet om de 15 à 19.000 soorten in kaart te brengen. De mens was verantwoordelijk voor het verdwijnen van een aantal soorten, maar tegelijk toont onderzoek aan dat menselijke beïnvloeding een rijke biodiversiteit niet uitsluit. Een rijke natuur en dito cultuur kunnen perfect hand in hand gaan. Als dat geen hoopvolle boodschap is.

    Guido Tack (1958) werkt bij het agentschap Onroerend Erfgoed van de Vlaamse overheid op het snijvlak met natuur en bos, landbouw en ruimtelijke ordening en is conservator van het Bos t’Ename. Pieter Blondé (1980) is procesbegeleider bij Natuurpunt en is conservator van het Bos t’Ename. Paul Van den Bremt (1952) werkte als erfgoedconsulent en erfgoedonderzoeker bij het agentschap Onroerend Erfgoed van de Vlaamse Overheid. Martin Hermy (1956) is emeritus professor van de KU Leuven, waar hij 25 jaar onder andere de vakken groenbeheer, natuurbeheer en ecologie aan de bio-ingenieurs gaf. Nele Vanmaele (1978) werkt als erfgoedonderzoeker bij het agentschap Onroerend Erfgoed.

     99,95
  • 51 woorden voor sneeuw

    Nancy Campbell
     15,00