Diersporen van Europa

Determineren en interpreteren

 59,90

DE GROTE ENCYCLOPEDIE VAN DE DIERSPOREN VAN EUROPA

Met ruim 1600 foto‘s en tekeningen geeft dit tot in het detail doordachte standaardwerk een uitstekend visueel en didactisch inzicht in de wereld van de wilde dieren.
Het boek bevat een uitgebreide inleiding tot de basisprincipes van het spoorzoeken, gedetailleerde beschrijvingen en metingen van prenten en gangen en het maakt praktische vergelijking mogelijk met soorten die gemakkelijk met elkaar verward kunnen worden. De vergelijkingsplaten geeft de prenten weer van zoogdieren en vogels op ware grootte. In gedetailleerde portretten per diersoort beschrijft de auteur uitvoerig alle sporen, evenals de biologie.
Tenslotte behandelt het boek prenten en graasplekken, nesten, holen en andere sporen van veel voorkomende vogels, reptielen, amfibieën en ongewervelde dieren.

‘Een fascinerend boek dat de lezer met een enorme schat aan gedetailleerde kennis, prachtige foto‘s en illustraties op nieuwe wegen leidt in het diverse universum van dierensporen.’
Lorenz Knauer, voorzitter Jane Goodall Institut Deutschland

‘Dit boek is een mijlpaal voor iedereen die geïnteresseerd is in Europese wilde dieren en hun sporen. Een ongelooflijke schat aan kennis, goed doordacht en op een aansprekende manier gecommuniceerd.’
Eva Goris, Deutsche Wildtier Stiftung

Gewicht:
2176 gram
ISBN:
9789056159207
Afmeting:
240x183x53 mm
Druk:
1
Aantal pagina's:
816
Uitgeverij:
Uitgeverij Noordboek
Taal:
Nederlands
Verschijningsvorm:
Hardcover
Uitgiftedatum:
11-04-2023
Bekijk meer informatie over de auteur(s) van deze titel:

Gerelateerde boeken

  • Eilandgevoel

    Eilandgevoel

    Verhalen over de natuur van Schiermonnikoog
    Koos Dijksterhuis
     15,00

    Eilandgevoel

    Iedere werkdag schrijft Koos Dijksterhuis een kort verhaaltje over de natuur. Uit zijn stukjes blijkt zijn grote liefde voor alles wat leeft. Hij verwondert zich over het ogenschijnlijk gewone, waar vaak een verrassend verhaal achter zit. Zijn mooiste verhalen schreef Koos over het door hem geliefde eiland Schiermonnikoog. Ze volgen in dit boek de seizoenen en geven prachtige inkijkjes in de eilander natuur, waarin Koos in zijn eentje of met anderen ronddwaalt.

    Op Schiermonnikoog zijn bijna alle landschappen van Nederland te vinden: duinen, strand, wad, zee, kwelder, plas,
    moeras, bos, weiland, akker, tuin en bebouwing. Er is op Schiermonnikoog ook veel niet: files, parkeerproblemen, massavertier. Er is rust, ruimte en schone lucht. En er zijn eilanders: vriendelijke mensen die badgasten graag zien komen en gaan. Die badgasten zijn fijnproevers. Ze komen zonder auto naar misschien wel het mooiste en fijnste eiland van de wereld.

    Zoals Koos zegt: het paradijs bestaat niet, maar Schiermonnikoog komt in de buurt!

     15,00
  • Veldgids Paardenbloemen

    Veldgids Paardenbloemen

    Taxonomie – herkenning – ecologie
    Erik van den Ham, Karst Meijer
     34,90
  • Compendium van rituele planten in Europa

    Compendium van rituele planten in Europa

    Marcel De Cleene, Marie Claire Lejeune
     130,00
  • Het verhaal van de kolken in het Dollardgebied

    Het verhaal van de kolken in het Dollardgebied

    Aart Jan Langbroek, Gerrit Smit, Hendrik van der Ham
     25,00

    Het verhaal van de kolken in het Dollardgebied

    In 2014 is de werkgroep Oldambt van het IVN gestart met het project ‘Kolken in het Dollardgebied’. Het doel was om de kolken in kaart te brengen en waar mogelijk de aanwezige natuur te inventariseren. Kolken zijn ontstaan als gevolg van dijkdoorbraken. Doordat het water zich met grote kracht door de opening perste, ontstond door het kolkende water een diep gat. De doorbraak is vervolgens hersteld door om de kolk heen een nooddijk aan te leggen, waardoor de kolk binnendijks kwam te liggen.

    Door de eeuwen heen zijn kolken door de boeren en de lokale bevolking gebruikt als drinkplaats voor vee, stortplaats van afval en als vis-, zwem-, en schaatswater. In de loop van de tijd zijn ondiepe kolken verland of kolken zijn gedempt door de beschikbaarheid van grotere en sterke graafmachines. In het gebied rond de Westerwoldse Aa zijn in de jaren 60 van de vorige eeuw de meeste kolken gedempt. Een klein aantal kolken is als landschapselement bewaard gebleven. Bij de ruilverkavelingen van de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw werden de kolken in het Oldambt in de meeste gevallen in het kader van het toen verplichte landschapsplan als kleine perceeltjes toegewezen aan Staatsbosbeheer. Daarop werd vaak een stukje bos aangeplant. De reden van deze bosaanplant is het idee dat natuur zonder bos geen natuur kon zijn en dat een landschapselement van verre herkenbaar moest zijn. Kolken zijn tegenwoordig kleine natuurgebiedjes, die als een archipel in het voornamelijk agrarische landschap van het Oldambt liggen.

    De zoektocht van de werkgroep naar bestaande en voormalige kolken is begonnen met een kaart van de bodemkundige Ir. De Smet, die rond 1960 uitvoerig de bodemeigenschappen en bodemgesteldheid van het Oldambtgebied heeft beschreven en in kaart gebracht. Op een van zijn kaarten heeft hij met rode lijnen de tracés van de bestaande, voormalige en vermoedelijke dijken aangegeven, die gedurende eeuwen in dit gebied aanwezig zijn of waren. Met blauwe stippen heeft hij de plaatsen gemarkeerd van bestaande, voormalige en vermoedelijke kolken. In totaal heeft hij 90 locaties gemarkeerd en daarvan heeft de werkgroep er ruim 30 teruggevonden, die aanwezig of herkenbaar waren. In deze kolken hebben vrijwilligers van IVN, KNNV en Club Oldambster Groen geïnventariseerd wat de toestand per kolk is, welke organismen er zich bevinden en welke natuurwaarden aanwezig zijn. Naast deze natuurinventarisaties heeft het project ook de doelstelling de cultuurhistorische waarden per kolk te inventariseren. Ze onderzoeken de geschiedenis van elke kolk, verzamelen er verhalen over en proberen er achter te komen, wat er met en rondom elke kolk in de loop der eeuwen is gebeurd. Naast het veldwerk is ook veel tijd doorgebracht in meerdere archieven.

     25,00