Dineren in Rome
€ 24,90
Onder het genot van een typisch Romeinse maaltijd in een klassiek Romeins restaurant neemt de auteur ons mee op een culinaire reis. Gerecht voor gerecht, door de wereldgeschiedenis en de culinaire geschiedenis van De Eeuwige Stad. Dit is het verhaal over hoe een klein dorp op een onwaarschijnlijke plaats het centrum werd van het grootste rijk dat de wereld ooit heeft gekend. We leren welke rol tarwe en zout speelden in die transformatie, hoe de smaak van gegrild vlees ertoe bijdroeg dat we mens werden, wat er schuilgaat achter de milde buzz van een halve fles wijn; we ervaren de zuurzoete smaak van maffia en slavernij in een citroensorbet en gaan mee op jacht naar het originele recept voor pasta carbonara.
Hij vertelt de geschiedenis van de ingrediënten die de tafel sieren, zoals brood, olijfolie, pasta, peper en wijn. Het is een boek dat de geschiedenis van de wereld vertelt aan de hand van het voedsel dat wordt gegeten op een ontspannen middag in een van ‘s werelds mooiste en meest historische steden.
‘Even betoverend als fascinerend: Andreas Viestad heeft een gave voor het evocatief neerzetten van scènes, het vertellen van verhalen en, cruciaal, voor het leggen en onderzoeken van verbanden die alles op verhelderende wijze tot leven brengt.’ – Nigella Lawson
‘Een fantastisch boek’ – Giorgio Locatelli
‘Het delen van een geweldige maaltijd gaat ook altijd over het delen van heerlijke verhalen. Dit boek combineert van beide werelden het beste.’ – Chef-kok Leonardo Pacenti, restaurant Toscanini, Amsterdam
Andreas Viestad is schrijver van kookboeken, tv-kok, restaurateur en voedselactivist. Hij is sinds jaar en dag presentator van New Scandinavian Cooking en voormalig columnist van The Washington Post. Hij bezocht Rome meer dan 25 keer en at in hetzelfde restaurant elke keer: La Carbonara op het Campo de’ Fiori.
Gerelateerde boeken
De verstandige kock
€ 35,00De verstandige kock, of sorghvuldige huyshoudster was een kleine honderd jaar lang dé culinaire bestseller van Nederlandse bodem. Het is het enige gedrukte Nederlandstalige kookboek uit de zeventiende eeuw in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. De Amsterdamse druk uit 1669 werd als sluitstuk opgenomen in het driedelige Het Vermakelijck landtleven, een handleiding voor buitenplaatsbezitters om zelfvoorzienend te zijn. Een kookboek om lekker te koken met wat de grond schaft.
MARLEEN WILLEBRANDS, ALEXANDRA VAN DONGEN EN MANON HENZEN
De verstandige kok Lekker koken met wat de grond schaft Marleen Willebrands, neerlandica en culinair-historisch deskundige, hertaalde 194 recepten in modern-Nederlands en geeft uitgebreide achtergrondinformatie bij dit bijzondere kookboek. Alexandra van Dongen, kunsthistorica en conservator van Museum Boijmans Van Beuningen, beschrijft het keuken- en tafelgerei dat voorkomt in De verstandige kok aan de hand van eigentijdse schilderijen en voorwerpen, en koppelt dit aan de recepten. Manon Henzen, culinair historica en eigenaar van historisch kookatelier eet!verleden, bewerkte twintig tongstrelende recepten voor de moderne keuken. Zo kan iedereen de smaak van de zeventiende eeuw ontdekken.