Een culinaire tijdreis
€ 24,90
Veel van het Rotterdams verleden werd in 1940 van de kaart geveegd door het bombardement op de stad. Maar in de grond zitten nog zeer veel verhalen verborgen. Rotterdamse stadsarcheologen vinden tijdens hun opgravingen uiteenlopende resten van bewoning, van boerderijen en sluizen tot kook-en keukengerei alsook eeuwenoude voedselresten als zaden, pitten en botjes, die tot duizenden jaar in de tijd teruggaan.
De oudste kookpot van de stad en andere vormen van kookgerei, alsook speelgoed kook- en keukengerei uit de Rotterdamse bodem, worden gecombineerd met recepten uit historische kookboeken uit de collectie van de Bibliotheek Rotterdam en voorstellingen van keukenscènes uit de kunstcollectie van Museum Boijmans Van Beuningen en andere musea. De historische recepten worden aangevuld met een hedendaags Rotterdams recept van een gastkok van Verhalen huis Belvédère en
een futuristisch recept ontwikkeld door de chef-kok van SVO Vakopleiding Food (in de Markthal) en zijn leerlingen.
Manon Henzen bewerkte de recepten van vroeger en stak ze in een hedendaags jasje: van graanpap, Deuse Geertjes,
Snoek op zijn Frans, tot een Rotterdamse aardappelpudding. De lezer kan alle gerechten thuis koken.
Manon Henzen culinair historicus eet!verleden / Alexandra van Dongen conservator Museum Boijmans Van Beuningen / Arnold Carmiggelt stadsarcheoloog, Archeologie Rotterdam / John Tholen senior-conservator Bijzondere Collecties Bibliotheek Rotterdam
Gerelateerde boeken
-
In het wild geplukt
De groenten en fruit die we in de winkel kopen hebben weinig smaak en bieden een fractie aan mineralen en andere voedingsstoffen in vergelijking met de uiterst voedzame wilde varianten. Wilde planten zijn dé missing link in ons voedingspatroon. De 36 planten in dit boek komen stuk voor stuk vrij algemeen voor in Nederland en België. Je vindt ze vaak op verrassende plekken: in je tuin, tussen de straatstenen, in de berm of onder je voeten. Ze bieden een nieuwe smaakervaring en hebben verschillende onderdelen die eetbaar zijn. Maar planten in de natuur plukken betekent zoveel meer dan enkel een smaakbom boordevol voedingsstoffen verzamelen. Het is een zintuiglijk avontuur. Je brengt meer tijd door in de buitenlucht, voelt de zon op je huid, je hoort de vogels zingen, je ruikt de aarde en de bloemen. Je voelt je verbonden, deel van het grote geheel. De lekkere recepten nodigen uit om het verzamelde plantaardig wild te bereiden tot heerlijke smoothies, lekkere salades, dips, pesto’s of kruidenazijntjes …
Lieve Galle is herboriste en wildplukexperte. Ze geeft lezingen, verzorgt excursies, kruidenworkshops en jaaropleidingen wildpluk.
-
-
Ambachtelijk ijs in zeven lessen
Een ijsje, zelfgemaakt, heerlijk van smaak en goed van consistentie. Met een mooie afsmeltkarakteristiek: niet te lang, niet te kort, waardoor aroma’s zich in de mond volledig kunnen ontwikkelen. Wie wil dat nu niet? Recepten voor ijsjes die je op internet of in kookboeken vindt, voldoen zelden aan deze criteria. En dat is ook wel logisch, want er schuilt heel wat technologie achter goed ambachtelijk ijs. Je ontkomt er niet aan om wat te rekenen. Moeilijk? Nee, het rekenwerk kunnen we overlaten aan spreadsheets: je hoeft alleen maar de gewenste waardes in te vullen en er rolt zo een recept uit je rekenmodel.
Ambachtelijk ijs in zeven lessen is een lees- en leerboek ingedeeld in drie categorieën: de kunst van het ijs bereiden, de technologie daarachter, en nog een categorie met anekdotes en luchtige verhaaltjes. Van sorbets tot lekker zuivelijs en van eenvoudige tot complexe ijscreaties. Als je daar bent aanbeland en alle ijsjes, of in ieder geval meeste, zelf hebt gemaakt, kun je je een volleerd ijsmaker noemen. En je gasten zullen versteld staan!