Een notabel kookboekje uit 1514

Feestelijk tafelen in de middeleeuwen

 39,90

Een notabel boecxken van cokeryen rolde in 1514 van de persen. Het is het oudste gedrukte kookboek van de Lage Landen in het Middelnederlands. Drukker Vander Noot vertaalde voor dit kookboekje recepten uit de Franse bestseller de Viandier, het eerste Franse gedrukte kookboek uit 1486. Deze Neder landstalige uitgave had veel invloed op latere kookteksten in de zestiende eeuw.

Marleen Willebrands, neerlandica en kookhistorica, hertaalde de 175 keukenrecepten in soepel Nederlands. Daaraan gaat achtergrondinformatie vooraf over uitgever Thomas vander Noot uit Brussel en zijn Nederlandstalig boekenfonds.

Zij bewerkte 30 recepten voor de kookliefhebber van nu, zoals de ‘venezoen’ van wildzwijn, de ‘moertroel’ van konijn, de ‘bipeper van kreeft’, diverse ‘vegan’ vastengerechten en de specerijenwijnen ‘clareit’ en ‘hypocras’.

Archeoloog Sebastiaan Ostkamp leidt de lezer binnen in de wereld van het kook-, eet- en drinkgerei van die dagen, zoals lepels, messen, kookpotten, mosterdpotten, bekers en baardmankruiken. Hij plaatst deze archeologische vondsten binnen de veranderende eet- en leefcultuur van die dagen.

Verschijningsvorm:
Hardcover
Taal:
Nederlands
Uitgeverij:
Sterck & De Vreese
Aantal pagina's:
272
Druk:
1
ISBN:
9789464714203
Gewicht:
1182 gram
Afmeting:
258x203x24 mm
Uitgiftedatum:
31-10-2025
Bekijk meer informatie over de auteur(s) van deze titel:

Gerelateerde boeken

  • Een notabel kookboekje uit 1514

    Een notabel kookboekje uit 1514

    Feestelijk tafelen in de middeleeuwen
    Marleen Willebrands
     39,90
  • Dichtbij vakanties en weekendjes weg in de wijngaard

    Dichtbij vakanties en weekendjes weg in de wijngaard

    Wijn, natuur, cultuur, gastronomie
    Gido van Imschoot
     29,95

    Dichtbij vakanties en weekendjes weg in de wijngaard

    Dichtbij vakanties en weekendjes weg in de wijngaard neemt je mee voor korte ontdekkingstochten in eigen land, en over de grens bij onze buren. Gido Van Imschoot zocht gastvrije wijnbouwers uit in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en Luxemburg. Zij laten je met plezier kennismaken met hun domein, hun wijn en hun passie. De wijnboeren reiken ook tips aan over unieke plekken, waar je lekker kunt eten, en de mooiste wandel- en fietspaden in de regio.

    Geniet op het terras van de Apostelhoeve, waar je een heerlijk uitzicht hebt op de stad Maastricht of wandel met Nicolas door zijn golvende wijngaarden rond Domaine des Hêtres in de regio Luik. Ruik en proef de zilte Zeeuwse lucht waar Johan met passie zijn heerlijke wijnen maakt of laat je verrassen door de ‘Urban Winery’ op honderd meter van de Onze-Lieve-Vrouwetoren in Antwerpen …

    Gido Van Imschoot is Master Sommelier, culinair journalist, Belgisch Wijnambassadeur en erevoorzitter van de Vereniging Vlaamse Sommeliers

     29,95
  • Gek op groenten!

    Gek op groenten!

    Het ultieme kookboek voor groenteliefhebbers
    Eveline Versluys, Vegamuze .
     29,90

    Gek op groenten!

    Of je nu kiest voor Pastinaak in ’t Groen, of de Theatrale bloemkool met tikka massalasaus op tafel tovert, of aan de slag gaat met het recept voor Zoete aardappel wentelteefjes en smult van een rijkelijke portie Tiramisu met Porcini, in Gek op Groenten! laat Vegamuze aka Eveline Versluys je zien én proeven hoe veelzijdig, creatief en ongelofelijk lekker koken met groenten kan zijn.
    Als gevestigde waarde in de cateringwereld weet Vegamuze als geen ander hoe je het beste in groenten naar boven haalt en hoe je kunt koken met een overvloed aan smaak. Ze deelt haar culinaire ervaring met de lezer op een speelse manier, zodat ook jouw liefde voor groenten aangewakkerd wordt.
    Verrassend inventief, van ontbijt tot diner en gewoonweg heel erg lekker: zo proefde je groenten nog nooit! De fotografie van Toos Vergote laat je alvast watertanden!

     29,90
  • Vegan gastronomie

    Vegan gastronomie

    Andreas Lieb, Hansi Heckmair, Sebastian Copien
     49,90