Friese Lenen

Geschiedenis & Repertorium
Kees Kuiken

 39,90

Studiebeurzen zijn van alle tijden. Tegenwoordig worden deze vooral door de overheid verstrekt, maar in Friese lenen gaat de auteur in op de particuliere studiefondsen in Friesland. Het oudste nog bestaande is van 1452, het jongste van 2015. De studiebeurs die een student van deze lenen ontvangt, is bijna altijd een gift, geen lening — maar elk leen heeft zijn eigen voorwaarden en voorkeuren. Kuiken zet niet alleen relevante bronnen en feiten van zes eeuwen geschiedenis op een rij, maar geeft er ook betekenis aan door zowel de maatschappelijke als

de culturele context te verhelderen. Hij legt ook uit waarom er juist in Friesland nog zoveel actief zijn. In het tweede deel treft de lezer een overzicht aan met alle nog bestaande Friese lenen die nog studiebeurzen uitdelen — en voor wie die bestemd zijn.

Dr. Kees Kuiken is sinoloog en historicus

Uitgiftedatum:
14-10-2021
ISBN:
9789056158477
Afmeting:
279x210x38 mm
Gewicht:
1606 gram
Druk:
1
Aantal pagina's:
384
Uitgeverij:
Uitgeverij Noordboek
Taal:
Nederlands
Verschijningsvorm:
Hardcover

Gerelateerde boeken

 • De fjildferhalen

  Rink van der Velde
   19,90

  De fjildferhalen

  Rink van der Velde fielde him nearne sa goed thús as yn fjild en bosk. As jonge strúnde er om yn ’e bosken fan Beetstersweach en learde er de natuer troch skerp observearjen fan tichtby kennen. Fiskje en jeie wie syn lust en syn libben.
  En harkje nei de ferhalen fan manlju dy’t de tiid noch meimakke hiene, dat minsken libje moasten fan fiskerij, mollefangen en de jacht op murden.
  De fjildferhalen fan Rink van der Velde binne prachtich skreaun en steane fol mei sekuere observaasjes fan it hâlden en dragen fan minske en bist yn it iepen fjild.

  De fjildferhalen is in werútjefte fan de ferhalebondel fan Rink van der Velde (1932-2001), ien fan de populêrste skriuwers dy’t Fryslân kend hat.

   19,90
 • Wad

  Overleven op de grens van water en land
  Ruben Smit
   24,90

  Wad

  Een film van Ruben Smit.
  ‘WAD – overleven op de grens van water en land’ laat de bijzondere schoonheid van het Waddengebied zien en toont de dynamiek en grootsheid van dit unieke landschap. De hele voedselketen wordt in beeld gebracht, van heel kleine organismen zoals kiezelwieren en schelpdieren, tot aan de slechtvalk en de grijze zeehond. De film WAD bewijst hoe waardevol dit schitterende UNESCO Werelderfgoed is.

  Naast de integrale filmversie bevat deze DVD een exclusieve documentaire over de totstandkoming van WAD.

  Beeldformaat: wide screen • Totale speelduur: 125 minuten • Nederlands gesproken | Engels en Duits ondertiteld

   24,90
 • De treastfûgel

  Hylke Speerstra
   15,00
 • Evening

  Equinox
  Tsjëbbe Hettinga
   19,50

  Evening

  Gedichten van Tsjêbbe Hettinga in het Nederlands vertaald door Benno Barnard. Ook de oorspronkelijk Friese gedichten zijn in de bundel opgenomen.

   19,50