Geluiden van het leven
€ 29,90
In de natuur vinden veel opmerkelijke gesprekken plaats, niet alleen tussen dieren, maar ook tussen planten en schimmels. Wetenschappers zijn erin geslaagd deze gesprekken, vaak buiten het menselijk gehoorbereik, bloot te leggen door gebruik te maken van baanbrekende digitale technologieën.
In dit boek maken we kennis met de onderzoekers die, geholpen door kunstmatige intelligentie, deze geluiden weten te decoderen en woordenboeken voor dierentalen samenstellen. En we lezen over wetenschappers die proberen om ook met planten, koralen en schimmels een gesprek aan te gaan. Want als je kunt communiceren met de Oost-Afrikaanse olifant en de Pacifische potvis, met vleermuizen en honingbijen, waarom dan niet ook met planten en schimmels? En wat betekent dit voor onze toekomstige relatie met de natuur?
Een geweldige reis naar het verborgen rijk van de natuurgeluiden
Karen Bakker (1971-2023) promoveerde aan de University of Oxford en was professor aan de University of British Columbia. Ze ontving talloze onderscheidingen, waaronder een Annenberg Fellowship (Stanford University), een Guggenheim Fellowship en een Radcliffe Fellowship (Harvard University).
Gerelateerde boeken
-
De paraplu-stelling
Wiskunde leert je anders naar de wereld te kijken
Wist je dat 34 april als datum best nuttig is en dat sommige rivieren omhoog stromen? Dat de maan om zijn eigen as draait, het omslag van dit boek rood is en de Mount Everest niet altijd de hoogste berg is op Aarde? Als je zaken vanuit een ander perspectief bekijkt – vanuit de ruimte, vanuit een andere cultuur of vanuit een wiskundig model bijvoorbeeld – stuit je contra-intuïtieve inzichten die gewoon waar zijn.
De Franse wiskundige en bestsellerauteur Mickaël Launay zet ons in dit boek op het spoor van meer contra-intuïtieve, maar toch juiste inzichten. Lees dit vrolijke boek en je ziet de wereld nooit meer op dezelfde manier!
Een vrolijke reis door de wiskunde en natuurkunde die begint bij een stelling in een supermarkt en eindigt bij de nieuwste stellingen over zwarte gaten.
‘Wiskundeliefhebbers houden hier gegarandeerd van. Misschien kan de rest van de mensheid worden gered via het vagevuur.’
– Le Monde
‘Fascinerende literatuur voor een breed publiek.’
– NBD-Biblion‘In zijn boek De paraplu-stelling laat Mickaël Launay je vol enthousiasme op een wiskundige manier naar de wereld kijken. (…) De auteur is enthousiast, vertelt anekdotes, spoort je aan om mee te denken en maakt leuke kwinkslagen. De tekst is bovendien verrijkt met fraaie afbeeldingen van Chloé Bouchaour. De paraplu-stelling is dus zeker een aanrader voor wie op een regenachtige dag eens door een wiskundige bril naar buiten wil kijken.’
– New Scientist over de beste wetenschapsboeken van 2021 -
-
-