Gids voor de Maan

Peter Barthel, Klaas van Berkel

 27,90

Binnenkort lopen er waarschijnlijk opnieuw mensen op de maan. Voor deze mens, maar ook voor de thuisblijvers, is deze rijk geïllustreerde maangids bedoeld.

Het boek bevat de laatste wetenschappelijke inzichten en beschrijft de maancultuur (die vooral op Aarde te vinden is). Zo lezen we over het ontstaan van de maan, over maangesteenten en de zoektocht naar maanleven, maar ook over de culturele betekenis van de maan in onder meer de religie, de psychologie, in sciencefiction en in films.

Een veelzijdige en rijk geïllustreerde gids voor maanreizigers en thuisblijvers

Peter Barthel is hoogleraar astrofysica aan het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen. Sterrenstelsels met actieve kernen vormen het hoofdthema van zijn onderzoek. Daarnaast heeft hij grote affiniteit met wetenschapscommunicatie en was hij vele jaren rector van de Scholierenacademie van de universiteit.

Klaas van Berkel is als Rudolf Agricola hoogleraar geschiedenis verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is werkzaam op het terrein van de wetenschaps- en cultuurgeschiedenis. Tot zijn recente publicaties behoort een driedelige geschiedenis van de Groningse universiteit van 1614 tot heden (2014-2022).

“Fraaie kennismaking met onze naaste buur in het heelal.” Govert Schilling, in De Volkskrant

“.. fijn dat-ie er is: een uiterst leesbare Gids voor de maan, boordevol diepgravende kennis en verrassende weetjes.” Arjan Reinders, Dagblad van het Noorden

Verschijningsvorm:
Paperback
Taal:
Nederlands
Uitgeverij:
Uitgeverij Noordboek
Aantal pagina's:
224
Druk:
1
ISBN:
9789464712346
Gewicht:
734 gram
Afmeting:
239x172x23 mm
Uitgiftedatum:
20-09-2024

Gerelateerde boeken

  • Met een verrekijker het heelal in

    Met een verrekijker het heelal in

    Een praktische gids
    Paul Bakker
     24,90

    Met een verrekijker het heelal in

    Ben je graag buiten en kijk je graag naar de sterren, bijvoorbeeld tijdens vakanties, of gewoon thuis op een mooie zomeravond? Deze gids laat je met eigen ogen onbekende details van de maan zien en bijzonderheden als sterrenhopen, nevels en dubbelsterren. Ook melkwegstelsels, miljoenen lichtjaren ver, liggen binnen het bereik. Met een verrekijker het heelal in is een praktische, informatieve en rijk geïllustreerde gids, die helpt om zonder telescoop of andere ingewikkelde apparatuur diep het heelal in te kijken. Het waarnemen met een gewone verrekijker staat hierbij centraal.

     24,90
  • Hout dat spreekt

    Hout dat spreekt

    Over de sterke band tussen de mens en hout
    Ilse Boeren, Kristof Haneca, Maaike de Ridder, Viviane Leyman, Wim Tavernier
     29,95

    Hout dat spreekt

    Iedereen weet wat hout is en wat je ermee kan doen. Maar is dat echt zo? Na het lezen van dit boek zal u moeten bekennen dat er veel meer over hout te vertellen valt dan u denkt. 

    De invloed van hout op ons en onze beschaving is immens groot. Zonder hout geen vuur, geen houtskool en dus ook geen ijzertijd, geen luxueuze, zwarte stoffen, geen inkten of plakkaatverf, geen whisky of wijn. In hout dat spreekt maken we kennis met dit geweldige materiaal dat natuur ons brengt. 

    Wim Tavernier, Viviane Leyman, Ilse Boeren, Maaike De Ridder en Kristof Haneca brengen in dit boek hun wijsheid samen en verassen ons met boeiende inzichten. 

    Deze uitgave is tot stand gekomen in samenwerking met Plantentuin Meise. 

     29,95
  • Knooppunt Waddenzee

    Knooppunt Waddenzee

    Laura Govers, Rob Buiter, Theunis Piersma
     17,90

    Knooppunt Waddenzee

    Miljoenen wad- en watervogels trekken ieder jaar heen en weer tussen hun broedgebieden in Groenland, Scandinavië, West-Europa of Siberië, en hun wintergronden in Europa en Afrika. Als je alle routes van die trekvogels op de wereldbol tekent, zie je halverwege die kaart een druk knooppunt: de Waddenzee!

    In het project Metawad hebben onderzoekers van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee en de Rijksuniversiteit Groningen vijf compleet verschillende trekvogels van de Waddenzee onderzocht: de kanoet, de drieteenstrandloper, de rosse grutto, de rotgans en de lepelaar. Ze bekeken de vogels niet als ‘bewoners’ van die Waddenzee, maar als gebruikers van een veel groter systeem waar het wad een belangrijk onderdeel van is: het ‘metawad’.

    Knooppunt Waddenzee biedt een kleurrijk pallet van portretten van de wetenschappers, die ploeterend met palen en hekwerk achterop hun ets over de kwelder trekken, of uren achtereen in weer en wind – of juist bakkend onder de Afrikaanse zon – naar vogels met kleurringen aan hun pootjes staan te zoeken. Het biedt ook portretten van de vijf onderzochte vogelsoorten. Wat weten we van deze dieren? En vooral: hoe kunnen overheden of natuurbeheerders hun voordeel doen met deze wetenschap?

     17,90
  • Alledaagse moleculen

    Alledaagse moleculen

    Bouwstenen van onze wereld
    Anouk Lubbe, Ben Feringa
     29,90