Handboek trekvogels
€ 39,90
Elke lente en herfst vliegen miljoenen vogels tijdens de trek over ons heen. Meestal onherkenbaar aan het vliegbeeld, maar dankzij hun roepjes en andere geluiden kunnen we de soorten toch identificeren! In het Handboek
trekvogels beschrijven de auteurs nauwkeurig de ‘trekgeluiden’ en maken zij het dankzij sonogrammen mogelijk om de roep van Europese trekkende vogels op naam te brengen en beter te onthouden.
Speciale aandacht is er voor de nachtelijke trek van 130 soorten. Die kan dankzij de nieuwste opnameapparatuur vanuit huis in kaart worden gebracht. Dit boek bevat veel tips om jezelf van de juiste apparatuur te voorzien en meer dan 500 sonogrammen om deze soorten extra goed te leren kennen.
• 450 soorten, waarvan 130 nachtelijke trekvogels
• Downloadbare geluiden om thuis of op je smartphone naar te luisteren
• Honderden foto’s en sonogrammen
• Veel tips voor een goede uitrusting
• Tips om eenvoudig je eigen apparatuur te bouwen
• Met extra informatie over gedrag, trektijd en hotspots voor trekvogels
Stanislas Wroza is hoofd van het Nationaal Natuurhistorisch Museum, Parijs. Hij werkt al jaren aan de popularisering van de bioakoestiek van vogels.
Julien Rochefort registreert al meer dan twintig jaar de geluiden van vogels. Hij bestudeert in het bijzonder de geluiden van kruisbekken.
Aangepaste specificatiesleutel pagina 372-373: https://noordboek.nl/wp-content/uploads/2024/04/372-373-HANDBOEK_TREKVOGELS-NB.pdf
Gerelateerde boeken
-
-
Fauna en Flora van het Zoniënwoud
Het zoniënwoud is erkend als Unesco Werelderfgoed ‘Oude en ongerepte beukenbossen’. Een mooie titel voor een bos dat al in Latijnse oorkonden uit de 12de eeuw vermeld wordt. Het uitgestrekte bos was door de eeuwen heen het favoriete jachtterrein van hertogen en vorsten. Ondanks een grondverkoop gevolgd door een grootschalige ontbossing in de jaren na 1830 is het bosgebied in de Brusselse rand nog steeds meer dan 5.000 ha groot.
De natuurgids Fauna en Flora van het Zoniënwoud nodigt uit tot ontdekking in het mooiste stadsbos van Europa. Voor beginners de ideale start om planten en dieren uit hun omgeving te leren kennen, voor natuurkenners de sleutel tot het ontdekken van nieuwe plant- en diergroepen. De gidsen zijn geïllustreerd met prachtige diarama’s van de leefgebieden en honderden levensechte illustraties van de soorten door de bekende Catalaanse natuurillustrator Toni Llobet, aangevuld met deskundige tekst door veldecoloog Hans Baeté onder de wetenschappelijke leiding van Prof. Bart Muys van de KU Leuven.
De natuurgids Fauna en flora van het Zoniënwoud is de eerste uitgave in een nieuwe reeks schitterende veldgidsen voor belangrijke natuurgebieden in de Benelux. Uniek voor deze veldgidsen is dat ze een natuurgebied exhaustief belichten: zowel planten, zwammen, vogels, insecten, zoogdieren enz. komen aan bod. Zo kan de wandelaar met één gids in de hand zijn ontdekkingstocht door het gebied starten.
-
Historia naturalis: de avibus
In de roep van de kievit kan men ‘komm mit’ horen, daardoor werd de vogel symbool van de dood: als er een kievit in de buurt was, leidde men daaruit een sterfgeval af. Grote, trekkende watervogels als zwanen, kraanvogels, reigers en ooievaars brachten kinderzieltjes mee uit het Andere Land, die dan in hetzelfde jaar geboren zouden worden. Het populaire verhaaltje dat ooievaars baby’tjes aan huis brachten vindt hier zijn oorsprong. Gieren en raven die over het slagveld zweefden waren voortekenen van een veldslag die slecht zou aflopen. Duitse boeren meenden de prijs van graan af te kunnen leiden uit het aantal roepjes van de kwartel …
Historia naturalis de avibus brengt natuur en cultuur samen. Het boek legt verbanden en openbaart grensverleggende inzichten in de belangrijke rol die vogels spelen in de symboliek, emblemen, heraldiek, rituelen, mythologie, devotie, magie, volksgeloof en in onze taal.
Een bijzonder rijke informatiebron, prachtig geïllustreerd met ingekleurde gravures van vogels uit de Histoire Naturelle van Georges-Louis Leclerc de Buffon.
Emeritus prof. dr. Marcel De Cleene is plantenfysioloog. Hij was werkzaam aan de Universiteit Gent.