Het raadsel van het ik

Over persoonlijke identiteit en de vraag wie we zijn

 34,90

Vernieuwende kijk op het ik

De schijnbaar simpele vraag ‘Wie ben ik?’ houdt ons vandaag de dag meer dan ooit bezig. We worden gestimuleerd onszelf te zijn, ons Ware Zelf te ontdekken, en een levenspad te kiezen dat bij ons past. Maar kan dat wel? Kunnen we onszelf wel écht kennen? Als we een beeld hebben van wie we zijn, komt dat dan wel overeen met wie we écht zijn? En bestaat er wel een ‘écht’ ik, een ware zelf?

In dit boek ontrafelt Martijn Veltkamp deze aloude vragen over het ‘ik’ door wetenschappelijke inzichten uit verschillende vakgebieden, zoals de psychologie, filosofie en sociologie, te combineren. Klassieke opvattingen zoals die van Socrates, voorbeelden uit bekende literaire romans, tot aan recente neuropsychologische bevindingen komen voorbij om te achterhalen wat identiteit nu eigenlijk precies is, waaruit ons zelf bestaat, en wat het betekent ‘jezelf’ te zijn.

Dr. Martijn Veltkamp (1980) is psycholoog en als universitair docent verbonden aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij is tevens auteur van De verborgen motor (2015) en Leven in cadans (2018).

Over het boek:

‘Martijn Veltkamp weet een zeer vernieuwend perspectief op identiteit en het zelf te schetsen’ – Prof. Matthijs Bal (University of Lincoln)

‘Herkenbaar, grondig en vol verbeelding’ – Jitze Reeder (oprichter werkidentiteit.nl)

Verschijningsvorm:
Hardcover
Taal:
Nederlands
Uitgeverij:
Noordboek
Aantal pagina's:
392
Druk:
1
ISBN:
9789464710878
Gewicht:
758 gram
Afmeting:
237x160x41 mm
Uitgiftedatum:
25-09-2023
Bekijk meer informatie over de auteur(s) van deze titel:

Gerelateerde boeken

  • Kwab

    Wat ons onderscheidt van dieren
    Marte Roa Syvertsen
     22,90
  • De romantische leugen en de romaneske waarheid 

    Hét standaardwerk over de mimetisch begeerte in een herziene vertaling.

    ‘Je kunt zelf bepalen wie je wilt zijn!’ Nou, nee dus. Het idee van authentieke zelfbepaling is een romantische leugen. De waarheid is namelijk dat we in relaties leven en grotendeels onbewust maar diepgaand beïnvloed worden door de ander (mimesis). Tot in onze begeertes aan toe. We begeren wat de ander begeert.
    Alle grote romanciers lijken deze waarheid te hebben onderkend. Cervantes, Stendhal, Flaubert, Proust, Dostojewski, allemaal beschrijven ze driehoeksverhoudingen en de daaruit voortkomende gevoelens van afgunst, jaloezie en impotente haat. Hoe pijnlijker deze gevoelens worden, hoe meer we geneigd zijn ons aan de romantische illusie vast te klampen. Is er ontsnapping mogelijk aan de romaneske leugen? In dit meesterwerk uit de mens- en literatuurwetenschappen houdt de Franse cultuurfilosoof René Girard die optie open. Misschien wel. De grote romanciers wijzen een weg.

    René Girard (1923-2015) wordt beschouwd als een van de grootste vernieuwers in de hedendaagse menswetenschappen. Als Frans filosoof, historicus en literatuurwetenschapper doceerde hij onder meer aan Stanford University en was hij lid van de prestigieuze Académie française.

     29,90
  • De ademhalingsrevolutie

    Train jezelf om goed te ademen om angst te overwinnen en je innerlijke rust te vinden
    Yolanda Barker
     18,90
  • Oververmoeid & Overprikkeld

    Hoe verander je je leven als je er de energie niet voor hebt?
    Karina Antram
     22,90