Kwab
€ 22,90
Wat maakt ons menselijk? Het antwoord op deze vraag ligt verborgen in ons brein. De meeste van onze gedragingen en eigenschappen kunnen we verklaren door naar de hersenen te kijken, met name naar het voorste stukje ervan, de frontaalkwab. Hier worden de meest geavanceerde functies van de hersenen uitgevoerd – functies die ons in staat stellen ons gedrag en onze handelingen aan te passen om een doel te bereiken. Dat stukje brein maakt ons anders dan alle andere soorten op de planeet en stelt ons in staat tot genezing en vernietiging, tot het creëren van onvoorstelbare problemen voor onszelf én tot de oplossing daarvan.
Gerelateerde boeken
-
De hond van Pavlov
Hoe nauwkeurig zijn je herinneringen? Word je gewelddadiger als je veel naar actiefilms kijkt? En in hoeverre sturen je gedachten je handelingen nou echt aan?
De hond van Pavlov beschrijft de vijftig belangrijkste experimenten uit de psychologie. Van Pavlovs legendarische gedragsonderzoeken tot de poppenexperimenten van Bandura, en van de beroemde gehoorzaamheidstest van Milgram tot het klassiek geworden Stanfordgevangenis-experiment van Zimbardo.
Met uitmuntende eruditie en heldere uitleg laat De hond van Pavlov de oningewijde lezer kennismaken met de belangrijkste inzichten uit de psychologie. Het biedt een prettige introductie tot deze wetenschap, en daarmee ook tot jezelf.
Adam Hart-Davis is een Britse scheikundige. Hij is bekend als wetenschapsjournalist en documentairemaker en heeft verschillende prijzen gewonnen voor zowel zijn televisie als radiowerk. Hij is auteur van meer dan dertig boeken en ontving maar liefst veertien eredoctoraten.
-
Ruimte voor kleur
In RUIMTE VOOR KLEUR beschrijft Peter Siebesma de geschiedenis van psychiatrie en gehandicaptenzorg in hun onderlinge samenhang. Zijn reis door vijftig jaar zorg voert met name langs de weg van integratie, vermaatschappelijking van zorg en inclusie. Het boek beschrijft niet alleen het verleden, maar analyseert ook de actualiteit en komt tot aanbevelingen voor een nieuwe koers. Die baseert Siebesma op de ruime praktijk- en onderzoeksresultaten van de afgelopen vijftig jaar. Veel is daarin gelukt, veel ook niet.
Bijzondere aandacht besteedt de auteur aan de ondersteuning van mensen met een licht verstandelijke beperking. Beide sectoren – psychiatrie en gehandicaptenzorg – hebben hun eigen expertise en kunnen elkaar goed aanvullen. Siebesma bepleit een fusie tussen de landelijke koepels, structurele samenwerking in regionale teams en versterking van het intramurale aanbod. Dit kan weer balans brengen in zorg en behandeling en zal inclusie juist gaan bevorderen. Zorgvisies worden door hem steeds herleid tot de vraag of het werkelijk bijdraagt aan welbevinden en een zinvol bestaan. Hiervoor is het nodig de juiste golflengte te vinden en de kleur van de cliënt alle ruimte te geven.
Onderneem samen met de auteur deze boeiende reis langs vijftig jaar psychiatrie en gehandicaptenzorg en lees dit inspirerende boek dat zich bij uitstek leent om actief mee te werken aan verbetering en vernieuwing.
Peter Siebesma was in de zorg werkzaam als psycholoog en later als directeur-bestuurder. Momenteel is hij werkzaam als schrijver, musicus en beeldend kunstenaar. Hij heeft ervoor gekozen om zich ook in de lay-out van het boek door de eigen kleur van de cliënt te laten leiden.
-
De lach van de Boeddha
In de zesde eeuw voor Christus ontwikkelde de Boeddha een praktische levensfilosofie. Na zijn dood legden boeddhistische monniken zijn uitspraken vast in talloze sutta’s (Pali-Canon). Latere denkers zoals Nagarjuna (ca. 150–250) en Shantideva (ca. 685–763) werkten de boeddhistische filosofie op hun eigen wijze verder uit.
Ward Vandepitte, filosoof, promovendus aan de Radboud Universiteit en praktiserend boeddhist, legt in dit boek op heldere wijze uit wat de kernideeën zijn van het boeddhisme. Hij laat zien hoe je het boeddhisme in je eigen leven kunt toepassen. Het boeddhisme is namelijk meer dan een leer; het is ook een praktijk. Het helpt je in je dagelijkse leven bij het maken van keuzes, het omgaan met de dood, het vormen van een zelfbeeld en onthaasting.Een toegankelijke, diepgravende, vernieuwende en praktisch toepasbare ontmoeting met het boeddhisme.
Met een voorwoord door Prof. Paul van der Velde. -