Het voorjaar gaat door
€ 29,90
Op zijn tachtigste zocht David Hockney voor het eerst de rust op van het platteland, waar hij de zon kon zien ondergaan en de wisseling van de seizoenen kon bekijken, en waar hij de gekte van de wereld op afstand kon houden. In La Grande Cour, de eeuwenoude Normandische boerderij, wachtte Hockney op de komst van de lente. Hockney gaat volledig op in zijn anderhalve hectare grond in Noord-Frankrijk en de onderwerpen die hem al jaren¬lang fascineren: licht, kleur, ruimte, waarneming, water, bomen. We kunnen veel van hem leren, over hoe we moeten kijken… maar ook over hoe we moeten leven.
Het voorjaar gaat door is de neerslag van de intense gesprekken tussen kunstrecensent Martin Gayford en Hockney. Hun gedachtewisseling is geïllustreerd met een selectie van Hockneys nieuwe, nog ongepubliceerde Normandische iPadtekeningen en schilderijen, en met werk van Monet, Van Gogh, Bruegel en anderen. Het resultaat is een opbeurend manifest dat laat zien hoe kunst ons kan optillen en inspireren.
Martin Gayford is kunstcriticus voor The Spectator en auteur van verschillende boeken over kunst en over Hockney.
Gerelateerde boeken
-
-
Museum Belvédère
In dit collectieboek is informatie over alle ca. 2000 werken in de collectie van Museum Belvédère te vinden. Na de inleiding bestaat het eerste – meer beeldende – deel uit een weergave van talrijke hoogtepunten uit de collectie, ingedeeld naar thema’s als: ‘Havens, zee, duinen’; ‘Mensen, koppen, portretten’ en ‘Bloemen, struiken, bomen’. Het twee deel bestaat uit een alfabetische opsomming van alle kunstwerken uit de collectie, die op naam van de kunstenaar terug te vinden zijn. Als geheel biedt het boek een uniek overzicht van de moderne en hedendaagse kunst die het museum rijk is. Het toont werk van belangrijke Friese schilders als Jan Mankes, Thijs Rinsema, Tames Oud, Gerrit Benner, Boele Bregman, Willem van Althuis en Sjoerd de Vries, maar laat daarnaast ook werken van geestverwanten uit binnen- en buitenland zien.
Het collectieboek wordt ingeleid en is samengesteld door Han Steenbruggen, die sinds 2008 directeur-conservator van Museum Belvédère is.
-
De nieuwe gids voor de niet-bestaande vogels van Europa
Na het verschijnen in 2013 van De Kleine Gids voor de niet-bestaande Vogels van Europa is kunstenaar en amateurornitholoog O.C. Hooymeijer onverdroten doorgegaan met het speuren naar niet-bestaande vogels. Veldreizen naar het uiterste noorden van Rusland, tot in het diepe zuiden van de mediterrane landen hebben geleid tot de ontdekking van bijna vijftig nieuwe specimen, alle zeer nauwkeurig beschreven en verbeeld.
Voor het onderzoek naar de bij de ontdekte vogels behorende ‘Volkswijsheden’ heeft de schrijver vele tandeloze, zeer bejaarde bewoners van veelal het platteland geïnterviewd, teneinde de vaak bijna in vergetelheid geraakte spreuken te kunnen behouden voor het nageslacht.
Voor de in deze nieuwe Gids opgenomen ´Recepten met niet-bestande vogels’ heeft O.C. Hooymeijer bovendien vele culinair specialisten geraadpleegd en tientallen archieven en bibliotheken verspreid over heel Europa bezocht.