In de diepzee is geen licht (maar wel rijkdom)
€ 27,50
Nu we voor onze hernieuwbare energie dringend behoefte hebben aan zeldzame metalen als nikkel, kobalt, neodymium, wordt de diepzee en haar mangaanknollen plots interessant. Maar de diepzee is zoveel meer dan de bron van onmisbare metalen. Ze is klimaatbuffer, zuurstofleverancier, afvalverwerker en voedsel voor miljoenen.
Dit boek schetst voor het eerst dat brede beeld. In een heldere, soepele taal neemt Pieter Van Dooren ons mee naar het ‘achtste continent’, het enige dat de mens nog steeds niet heeft bezet. We ontmoeten bizarre wezens, duikers en duikboten, onderzoekers en militairen, diepzeegeisers en schuivende continenten. Hoe heeft het leven zich aan de diepte en de duisternis aangepast? Wat hebben wij mensen aan de diepzee? Een epische reis naar onbekend en onbetreden gebied.
Pieter Van Dooren was jarenlang journalist wetenschap bij De Standaard. Bij Sterck & De Vreese verschenen eerder En nu
naar Mars en Waar zijn ze dan? De jacht op buitenaards leven.
Gerelateerde boeken
-
Vrije staatkundige stellingen
Vrijheid, gelijkheid en broederschap. Die termen associëren we met de Franse Revolutie. Toch zijn deze begrippen ouder. Ze komen al op deze wijze voor in de Vrije Politieke Stellingen van de Nederlandse filosoof Franciscus van den Enden, de leraar van Spinoza. Het betreft een radicaal Verlichtingsgeschrift uit 1665 waarin de auteur pleit voor ‘evengelijkheid’, zowel in het recht en de economie als in de politiek.
Van den Enden beschrijft de ideale republikeinse democratie, waarin zo veel mogelijk burgers onderwijs krijgen en stemrecht hebben. Ook pleit hij voor vrijheid van seksualiteit. Voor het eerst wordt deze opmerkelijk vlot geschreven tekst hier in modern Nederlands gepresenteerd, met een inleiding door de Britse Verlichtingsexpert Jonathan Israel.Franciscus van den Enden runde de Latijnse school in Amsterdam. Toen hij een lesverbod kreeg, nam zijn leven een spannende wending. Hij raakte betrokken bij een complot tegen Lodewijk XIV. Zijn moordplan lekte uit en hij eindigde aan de galg in Parijs. Zijn geschriften zijn lang zoek geweest. Pas enkele decennia geleden werd duidelijk dat hij de auteur was van de Vrije Politieke Stellingen.
Hertaling: Corinna Vermeulen -
-
Naar een vegan wereld
Wie een al te idealistisch standpunt inneemt over veganisme, kan snel neigen tot moralisme. Maar drammen werkt niet. Aan de hand van studies en praktijkvoorbeelden laat Tobias Leenaert zien dat een pragmatische aanpak in veel gevallen effectiever is. De kunst is om mensen te verleiden tot goed gedrag. Goed denken volgt vaak vanzelf.
Dit boek bevat waardevolle inzichten voor zowel beginnende als doorgewinterde activisten, organisatieleiders en ondernemers, zowel binnen als buiten de dierenbeweging. Het voorwoord is van de hand van de Australische denker Peter Singer.Tobias Leenaert is spreker, trainer en adviseur. Hij is medeoprichter van ProVeg en van de Belgische organisatie EVA (Ethisch Vegetarisch Alternatief) en geeft wereldwijd lezingen en trainingen. Dit boek verscheen eerder in het Engels, Spaans, Italiaans, Turks, Pools, Tsjechisch, Chinees en Koreaans. Meer vertalingen zijn op komst.