Jodelende wulpen & keukentafels
€ 24,90
U denkt natuurlijk: het zoveelste boek over natuur in het boerenland? Alweer zo’n natuurbeschermer die oordeelt over de bedrijfsvoering van de landbouwer? Niets van dat alles. Auteur Ben Koks heeft zijn strepen verdiend op het gebied van akkervogelonderzoek in binnen- en buitenland maar óók praat en luistert hij al vier decennia lang aan keukentafels op honderden boerenbedrijven. Daar vinden bijzonder interessante en pragmatische gesprekken plaats over de biodiversiteit van het boerenland. In het huidige politieke landschap is biodiversiteit in boerenland jammerlijk tot strijdpunt verworden, waarbij meningen het vaak winnen van feiten. Die strijd maskeert alle mogelijkheden om jodelende wulpen en lyrisch zingende veldleeuweriken te behouden voor toekomstige generaties. Want kansen om de primaire voedselproductie te combineren met rijke cultuurlandschappen zijn er wel degelijk. In dit boek geeft de auteur op sprankelende wijze zijn visie op dilemma’s die het debat over natuur en landbouw gijzelen, en komt daarbij tot verfrissende inzichten die hopelijk aanzetten tot samenwerking.
Gerelateerde boeken
-
-
Nieuw Boeren
In Nieuw Boeren [cursief] beschrijft Kooman tien boerenfamilies van Schiermonnikoog tot Zeeland en Limburg, die de transitie naar een nieuwe landbouw hebben ingezet. Dat is nodig ook, want de sector staat onder grote druk: regelgeving vanuit de overheid, klimaatverandering, een uitgeputte bodem, dierenwelzijn, te lage prijzen.
Wat doen deze boeren om zich van de toekomst te verzekeren? Niet wachten op de overheid, maar, op heel verschillende manieren, inspelen op de behoefte van de consument. Johan Jansen bijvoorbeeld stapt over naar een onverwacht gewas – thee –, Styn Claessens ontwikkelt een kippenschuur die duurzaam en diervriendelijk is, en een groep boeren op Schiermonnikoog keert terug naar een kleinschalig en traditioneel werkende coöperatie. Zonder bekeringsdrang, maar met boerenverstand.
Kees Kooman schreef eerder verschillende boeken over de landbouw.