M/V/X

Genderdiversiteit is van alle tijden
Bert Gevaert, Johan Mattelaer

 29,90

Wat hebben Jeanne d’Arc, le Chevalier d’Éon, Julia Pastrana en farao Achnaton met elkaar gemeen? De een droeg als vrouw een broek, de ander als man een rok, de derde was een vrouw met een baard en de beroemde Egyptenaar werd voorgesteld met borsten! In Genderdiversiteit is van alle tijden komen tientallen mannen, vrouwen en soms ook ‘manvrouwen’ of ‘vrouwmannen’ aan bod die elk op hun manier het traditionele binaire verhaal in twijfel trokken. Ze werden vaak bespot, gehaat, maar ook medelijdend bekeken of gefascineerd aangestaard. Behalve de vraagtekens die zij keer op keer plaatsen bij het binaire verhaal, hebben de M/V/X in dit boek nóg iets gemeen. Het zijn stuk voor stuk boeiende persoonlijkheden die tot leven komen door het gebruik van authentieke bronnen en vaak nooit eerder gepubliceerde afbeeldingen.

Bert Gevaert(1978) is leerkracht klassieke talen, mentaliteitshistoricus en stads- en museumgids in Brugge.Johan Mattelaer (1937) is uroloog met een grote interesse voor de geschiedenis van geneeskunde en seksualiteit. Beiden publiceerden bij Sterck & De Vreese eerder Roma Intima: liefde, lijf en lust (2020).

Verschijningsvorm:
Paperback
Taal:
Nederlands
Uitgeverij:
Sterck & De Vreese
Aantal pagina's:
240
Druk:
1
ISBN:
9789464712971
Uitgiftedatum:
07-05-2025
Gewicht:
782 gram
Afmeting:
251x197x17 mm

Gerelateerde boeken

  • Naar een vegan wereld 

    Wie een al te idealistisch standpunt inneemt over veganisme, kan snel neigen tot moralisme. Maar drammen werkt niet. Aan de hand van studies en praktijkvoorbeelden laat Tobias Leenaert zien dat een pragmatische aanpak in veel gevallen effectiever is. De kunst is om mensen te verleiden tot goed gedrag. Goed denken volgt vaak vanzelf.
    Dit boek bevat waardevolle inzichten voor zowel beginnende als doorgewinterde activisten, organisatieleiders en ondernemers, zowel binnen als buiten de dierenbeweging. Het voorwoord is van de hand van de Australische denker Peter Singer.

    Tobias Leenaert is spreker, trainer en adviseur. Hij is medeoprichter van ProVeg en van de Belgische organisatie EVA (Ethisch Vegetarisch Alternatief) en geeft wereldwijd lezingen en trainingen. Dit boek verscheen eerder in het Engels, Spaans, Italiaans, Turks, Pools, Tsjechisch, Chinees en Koreaans. Meer vertalingen zijn op komst.

     24,90
  • Meesters van de magie

    Meesters van de magie

    Een geschiedenis van het westerse occultisme
    Ruud Vermeer
     34,90
  • Slimme streken

    Slimme streken

    De kracht van het platteland
    Gert-Jan Hospers
     21,95

    Slimme streken

    Rust en ruimte, loeiende koeien en noaberschap. Over clichés heeft het platteland niet te klagen. De stad zou staan voor moderniteit, dynamiek en vertier, het platteland voor natuur, landbouw en tradities. Maar klopt dat beeld nog wel? Dit boek laat zien dat de verschillen tussen stad en land minder groot zijn dan vaak wordt beweerd. Het platteland is steeds meer verstedelijkt. Zelfs in de meest afgelegen dorpen zijn inwoners verbonden met de ‘global village’. En in de dorpshoreca kun je naast schnitzels gewoon sushi en street food krijgen. Op sommige terreinen loopt het platteland zelfs voor op de stad. Zo zijn er maar weinig sectoren waarin technologie zo’n grote rol speelt als in de landbouw. Met hun robots, drones en agro-apps zijn boeren ware hightechondernemers geworden. Voor vernieuwing op het gebied van mobiliteit, energie en ouderenzorg moet je ook op het platteland zijn. Dorpelingen maken gebruik van deelauto’s, verenigen zich in energiecoöperaties of zetten zorgvoorzieningen nieuwe stijl op. Het zijn ‘slimme streken’ waarvan stadsbewoners nog wat kunnen leren. Wordt het niet eens tijd voor de verlandelijking van de stad?

    ‘Slimme streken: de kracht van het platteland’ is verplichte kost voor opiniemakers, adviseurs en mensen die werkzaam zijn bij rijk, provincie en gemeenten. Daarnaast is het boek een aanrader voor verstokte stedelingen die het platteland alleen maar kennen van vakantie.

    Prof.dr. Gert-Jan Hospers (Enschede, 1974) is bijzonder hoogleraar Transitie in Stad en Regio aan de Radboud Universiteit en economisch geograaf aan de Universiteit Twente. Verder is hij directeur van Stichting Stad en Regio, een stichting die zich inzet voor stedelijke en regionale ontwikkeling op menselijke maat. Hij heeft diverse boeken geschreven, onder meer over gevoelsgeografie, citymarketing, demografische krimp en kustregio’s.

     21,95
  • In de diepzee is geen licht (maar wel rijkdom)

    In de diepzee is geen licht (maar wel rijkdom)

    Over moed, mangaanknollen, pompeiiwormen en een bewoonbare wereld
    Pieter van Dooren
     27,50