Openstaan voor overweldigende ervaringen

Zeven inzichten uit de filosofie, neurowetenschap, psychologie, religie en spiritualiteit

 22,90

Meegesleurd worden in een wilde stroom van zien, horen en voelen. Als door de bliksem getroffen ineens je levenspad ontwaren. In een verlicht moment je opgenomen weten in natuur en universum.

Bijna iedereen maakt ooit zo’n overweldigende ervaring mee. Het is een uniek moment van bewustzijn. Zintuigen, hart en
lichaam openen zich. Je denken breekt los uit vaste structuren en je onbewuste spreekt zich uit. Je beleeft de wereld in haar samenhang en decennia later zijn je herinneringen daaraan nog haarscherp.

Dit boek beziet de overweldigende ervaring vanuit filosofie, neurowetenschap, psychologie, religie en spiritualiteit. Daarnaast komen concrete ervaringen aan de orde. Ook wordt een vergelijking gemaakt met bijna-doodervaringen, mystieke belevingen, flow en extase en andere buitengewone gewaarwordingen. Tot slot lezen we hoe we ons open kunnen stellen voor
overweldigende ervaringen.

Verschijningsvorm:
Paperback
Taal:
Nederlands
Uitgeverij:
Uitgeverij Noordboek
Aantal pagina's:
176
Druk:
1
ISBN:
9789464712391
Gewicht:
277 gram
Afmeting:
216x140x17 mm
Uitgiftedatum:
07-10-2024
Bekijk meer informatie over de auteur(s) van deze titel:

Gerelateerde boeken

  • Levenskunst uit de Griekse oudheid

    Levenskunst uit de Griekse oudheid

    Teksten van de Griekse cynici
    Georg Luck
     24,90
  • Grenzen van de gemeenschap

    Grenzen van de gemeenschap

    Een kritiek van radicale bewegingen
    Helmuth Plessner
     27,50

    Grenzen van de gemeenschap

    Standaardwerk over politiek filosofie

    Wie radicaal is, heeft idealen die in steen zijn gebeiteld. Maar de mens zelf is niet van steen. We vallen nooit helemaal met onszelf samen, en dus ook niet met onze idealen. Neem geweldloosheid. Zeker iets om naar te streven, maar kun je echt altijd geweldloos zijn? Vanuit deze gedachte – streef idealen op een open manier na – ontwikkelde de Duits-Nederlandse denker Helmuth Plessner (1892-1985) een politieke filosofie.

    Helmuth Plessner ontvluchtte Duitsland in 1933 en accepteerde een hoogleraarschap in Groningen. Tijdens de oorlog dook hij onder in Amsterdam om na de oorlog in Groningen terug te keren. Intussen steeg zijn roem – mede door zijn bekende boek Lachen en wenen. Na 1945 keerde hij terug naar Duitsland, waar hij als vooraanstaand denker zijn stempel op de Duitse cultuur drukte.

    Jan Vorstenbosch verzorgde deze eerste vertaling van Grenzen van de gemeenschap.

     27,50
  • Bernard Mandeville

    Bernard Mandeville

    Een ondeugende denker? 
    Renatus Willemsen
     29,90

    Bernard Mandeville

    Bernard Mandeville (1670-1733) is vooral bekend van zijn Fabel van de bijen. In dit vlot geschreven boek rekent hij af met het verzengende moralisme van zijn tijd en legt hij de basis voor een nieuwe economische theorie. Niet de deugd maar de ondeugd, het eigenbelang, zet mensen aan tot actie, schrijft hij. In deze eerste grote biografie over Mandeville leren we hem kennen als een veelzijdig en scherp denker met een gouden pen. Openhartig vertelt hij over zaken als seksualiteit en psychische ziekten. Ook zijn pleidooi voor vrouwenemancipatie is vernieuwend. Denkers als David Hume, Adam Smith en Charles Darwin schreven dat ze schatplichtig waren aan deze grote Rotterdammer.

    Renatus Willemsen studeerde economische geschiedenis, bedrijfskunde en filantropie. Hij werkte als directeur beleggingen bij verschillende financiële instellingen.

     29,90