Plinius de Oudere

En zijn ‘De naturalis historia’

 29,90

Let op! Verwacht rond 17-12-2025

Plinius de Oudere (ca. 23/24 – 79 na Chr.) was een Romeins officier, geschiedwetenschapper en letterkundige. Na zijn legercarrière trok hij zich terug tussen de vier muren van zijn studeerkamer om zijn titanenwerk aan te vatten: De naturalis historia, een werkstuk van maar liefst 37 delen met 2.493 hoofstukken die verschenen vanaf het jaar 77.

Deze eerste wetenschappelijke encyclopedie ooit probeerde alle belangrijke kennis van zijn tijd samen te vatten. Plinius beperkte zich niet tot de feiten, maar leverde ook commentaar en verwees naar zijn bronnen.

Marcel De Cleene, die al jaren zeer vertrouwd is met Plinius’ werk, grasduinde voor ons door de vele lemma’s en plukte degene eruit die over planten en dieren gaan. Plinius wisselt verrassende kennis af met vreemde ideeën die vandaag de wenkbrauwen doen fronsen of een glimlach op het gezicht toveren. Maar toch zijn diens opvattingen uit de eerste eeuw na Christus soms verkwikkend fris en modern.

Plantenfysioloog Marcel De Cleene is emeritus hoogleraar aan de Universiteit Gent. Bij uitgeverij Sterck & De Vreese verschenen veelgeprezen boeken als De historia naturalis. De geschiedenis van de kruidengeneeskunde in de Lage Landen, De naturalis historia. Vergeten toepassingen van planten en Compendium van rituele planten in Europa.

Verschijningsvorm:
Paperback
Taal:
Nederlands
Uitgeverij:
Sterck & De Vreese
Druk:
1
Datum verwacht:
17-12-2025
ISBN:
9789464714258
Bekijk meer informatie over de auteur(s) van deze titel:

Gerelateerde boeken

  • Typisch Texel

    Typisch Texel

    Culinair, natuurlijk en historisch
    René Zanderink
     17,90
  • Eetbare bomen en struiken

    Eetbare bomen en struiken

    Natuurgids. ruim 80 soorten, determineren, verzamelen, eten
    Otmar Diez
     22,50

    Eetbare bomen en struiken

    Lekkers uit de natuur
    In het bos, in je eigen tuin of in het park – overal groeien bomen en struiken die je lokken met hun heerlijke vruchten. En ook met hun knoppen, bloemen, bladeren en zelfs hun boomsap kan je je menu verrijken.

    Zeker determineren

    Meer dan 350 foto’s en kleurenillustraties tonen alle belangrijke kenmerken en helpen je de verschillende boom-en struiksoorten betrouwbaar te determineren.

    Correct verzamelen

    Waar mag ik verzamelen? Welke onderdelen zijn eetbaar? En hoe kom ik bij die zoete vruchten bovenin? De mand is snel gevuld dankzij enkele eenvoudige tips en trucs.

    Bewerken en bereiden

    Soep of salade, smoothie of likeur, drogen, karameliseren of inleggen- talrijke recepten laten zien hoe de lekkernijen uit de natuur kunnen worden verwerkt.

     22,50
  • De Scharrelaar

    De Scharrelaar

    Vogeltijdschrift voor lezers
    Jonathan Franzen, Marcel Haenen, Marja Vuijsje
     16,90

    De Scharrelaar

    De Scharrelaar viert een jubileum en dat laten we niet ongemerkt voorbijgaan! Deze zomer verschijnt de tiende editie van hét literaire tijdschrift voor vogelaars, met daarin een belangwekkende beschouwing over de kunst van het natuurschrijven, geschreven door de internationaal bejubelde Amerikaanse schrijver Jonathan Franzen. NRC-journalist Marcel Haenen schrijft over zijn warme liefde voor pinguïns, redacteur Jean-Pierre Geelen laat zijn licht schijnen op de lepelaars in Artis en Marja Vuijsje ziet een aalscholver die een paling verschalkt. Het is een greep uit de inhoud van De scharrelaar, met nog meer verhalen van de fine fleur van de Nederlandse natuurschrijvers zoals Marijn O’Hanlon, Kester Freriks, Stefan Brijs en de rubrieken van Saskia van Loenen en Alexander Reeuwijk.

     16,90