Het Lam Gods en de Rechtvaardige Rechters

De Verbluffende Waarheid
Kurt Impens

 24,90

In de nacht van 10 en 11 april 1934 sluipen dieven de Sint-Baafskathedraal binnen
en lichten twee panelen van het Lam Godsretabel uit hun frame. Het paneel met de afbeelding van Johannes De Doper werd terugbezorgd, het paneel van de Rechtvaardige Rechters is meer dan negentig jaar later nog steeds niet terecht. Het is een van de meest iconische kunstdiefstallen ter wereld. Wie pleegde de diefstal en waarom? Niet Arsène Goedertier zoals altijd wordt aangenomen. Het onzalige plan rijpte in de geesten van mensen die door slechte beleggingen hun geld en dat van de kleine katholieke spaarders in rook zagen opgaan. Het losgeld moest dienen om de verliezen te dekken. Het pakte anders uit: de Staat kwam niet met geld over de brug, de handlanger Goedertier stierf aan een beroerte en het dossier werd afgesloten.

Het Lam Gods en de Rechtvaardige Rechters brengt een verbijsterend verhaal. Het is het resultaat van jarenlang onderzoek van Kurt Impens en anderen. Een spannend relaas over diefstal en de verweving tussen Kerk en Staat in België.

Verschijningsvorm:
Paperback
Taal:
Nederlands
Uitgeverij:
Sterck & De Vreese
Aantal pagina's:
240
Druk:
1
ISBN:
9789464713299
Gewicht:
416 gram
Afmeting:
229x151x23 mm
Uitgiftedatum:
10-02-2025

Gerelateerde boeken

  • Jopie Huisman

    Jopie Huisman

    Schilder van het mededogen
    Eelke Lok
     34,90
  • Stabij

    Stabij

    Douwe Kootstra, Tjibbe Hooghiemstra
     17,90

    Stabij

    Tjibbe Hooghiemstra (beeldend kunstenaar) en Douwe Kootstra (schrijver en verteller) zijn gek op stabijs. Tjibbe heeft al jaren zulke honden. Die inspireerden hem tot een uitgebreide serie tekeningen.

    Los van de verbeeldingen van Tjibbe schreef Douwe verhalen die één overeenkomst hebben: een stabij speelt de hoofdrol. De mix van beeld en tekst maakt Stabij tot een bijzonder boek. Geen hondenboek in de klassieke zin maar een ode aan de mens in de hond.

     17,90
  • De vogel en de componist

    De vogel en de componist

    Vogelzang als inspiratiebron
    Fernand Rochette
     24,90

    De vogel en de componist

    Beethoven en zijn vriend Schindler stopten tijdens een wandeling bij een kabbelend beekje en Beethoven zei: ‘Hoor je de zang van de merel en de koekoek? … Hier heb ik twintig jaar geleden mijn Pastorale ontworpen. De vogels speelden en zongen in de takken. Ze hebben samen met mij gecomponeerd.’ Componisten uit alle eeuwen en streken lieten zich door
    vogelzang inspireren. Sommigen waren echte vogelaars of natuurliefhebbers, anderen hoorden dan weer een puttertje of een zanglijster in een volière zingen. Ze observeerden, luisterden en lieten daarna het gefluit van de vogels in de muziek weerklinken. De vogel en de componist introduceert de lezer eerst in de vogelzang: Waarom zingt een vogel? Waar kan je de vogel het best waarnemen? 40 verschillende vogels klinken in 160 composities van meer dan 60 componisten. Van Händel tot Vivaldi en Prokovjef, van Ravel tot André Rieu en Alban Berg. Elke zang van de vogel en elk muziekstuk waarin de vogel figureert, kan worden afgespeeld via een QR-code.

     24,90