Rentmeester van nature
€ 39,90
In Rentmeester van Nature rekent Frank Saris af met een al te rooskleurig beeld van de manier waarop de wereld van de Nederlandse natuurbescherming op de Tweede wereldoorlog reageerde. In dit portret van Van Tienhoven – een van de eerste voorzitters van de Vereniging Natuurmonumenten – laat de auteur zien dat naast mensen als Heimans en Thijsse Van Tienhoven een cruciale rol speelde in het beschermen van Nederlands belangrijkste natuurgebieden. De ontplooiing van deze ‘nieuwe rijke’ liep parallel met belangrijke ontwikkelingen binnen de natuurbescherming enerzijds en het (aristocratisch) al dan niet zelf verworven landgoederenbezit anderzijds. De natuurbeschermingselite koos onder leiding van Van Tienhoven lange tijd voor een weg via de hoogste gezagsdragers, ten voordele van het eigen grootgrondbezit. De Tweede Wereldoorlog vormde voor hem een hoogtepunt, een succesverhaal. De gevolgde strategie veranderde in de bezettingstijd niet wezenlijk; de machtspositie van de gesprekspartners wel, en daarmee de uitkomst. Van Tienhoven zat midden in de oorlog op het toppunt van zijn invloed en macht, iets dat hijzelf steeds nastreefde en dat hij met steun en in de geest van de bezetter sneller vorm heeft gegeven.
Frank J.A. Saris (1952) is natuurbeschermer, vogelonderzoeker, natuurontwikkelaar en biograaf. In 2018 promoveerde hij op de biografie Natuurbescherming als hartstocht, over Victor Westhoff.
Gerelateerde boeken
-
Uit de lus van de strop
Al in de jaren 1920-30 komen vele Joodse studenten uit de Oost-Europese landen naar Gent, op de vlucht voor discriminatie en raciale vervolgingen. Deze toekomstige ingenieurs studeren in de ‘Bijzondere Scholen voor de Burgerlijke Bouwkunde, Mijnen en Kunst- en Fabriekwezen’. Na hun studies kan een groot deel van hen in het Gentse industriebekken terecht.
En dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit. Vanaf 1942 is het vooral de hoop, het vertrouwen, de moed en de kracht die in sterke mate de overlevingsdrang van de Joodse families bepalen. Niet alle verhalen lopen goed af. In het Gentse verzet nemen de ingenieurs een belangrijke plaats in, maar ook burgers uit alle lagen van de
bevolking bieden weerwerk.
Marc Verschooris reconstrueert het leven van de slachtoffers maar brengt ook de verhalen van de overlevenden die als bij wonder aan de strop van de haat zijn ontsnapt. Naast angst voor het antisemitisme van vroeger en nu, is er ook dankbaarheid voor de heldendaden van zij die resoluut kozen voor steun, respect en solidariteit. Vele, niet eerder gepubliceerde foto’s, geven de hoofdrolspelers in dit boek, een gelaat.Marc Verschooris is geassocieerd onderzoeker bij het CEGESOMA. ‘De papegaai is niet dood. Geheim agenten Albert Deweer, Albert Mélot en Albert Wouters – Gent 1944’ verscheen bij uitgeverij Sterck & De Vreese.
-
-
Roden 1939-1945
In Roden 1939-1945, een Drentse dorpsgemeenschap in de tijd van het nationaalsocialisme, neemt auteur Cees van der Kooij ons mee terug naar de Tweede Wereldoorlog en de impact die deze periode had op een klein dorp in Nederland. Aan de hand van persoonlijke verhalen en historische feiten schetst Van der Kooij een indringend beeld van het dagelijks leven in Roden tijdens deze roerige jaren.
Van der Kooij toont aan dat het nationaalsocialisme niet alleen een abstract begrip was, maar ook zijn weerslag had op het leven van gewone mensen. Het boek geeft een uniek inkijkje in de manier waarop de inwoners van Roden omgingen met de bezetting en hoe zij probeerden te overleven in een tijd van schaarste, repressie en angst.
Het boek bevat veel nieuwe informatie en feiten die tot nu toe onbekend waren. Van der Kooij heeft intensief onderzoek gedaan en maakt gebruik van zowel archiefmateriaal als persoonlijke verhalen van inwoners van Roden en omgeving. Het resultaat is een aangrijpend en waardevol boek, dat niet alleen een licht werpt op een vergeten geschiedenis, maar ook bijdraagt aan een beter begrip van de impact van oorlog op lokale gemeenschappen.
Roden 1939-1945 is een belangrijk boek voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het biedt nieuwe inzichten en laat zien hoe ingrijpend de gevolgen van oorlog kunnen zijn voor gewone mensen.