Van Zuid naar Noord

Hoe het verschuivende klimaat het leven in Europa raakt

 29,90

De huidige seizoenen van Bordeaux geven een goed beeld van de zomers en winters die wij in Nederland in de toekomst kunnen verwachten. Klimaatverandering is in veel opzichten een klimaatverschuiving, die het leven van alle Europeanen raakt. Van Zuid naar Noord brengt deze verschuiving in beeld én beschrijft de gevolgen voor ons dagelijks leven. De auteur neemt de lezers mee op reis door Europa en verkent de klimatologische stand van zaken in de tweede helft van deze eeuw. Een verkenning met een solide wetenschappelijke basis, maar ook een verhaal dat we allemaal kunnen volgen. Met winnaars en verliezers, en als een wake-up call voor ons allemaal.

Wilfried ten Brinke is fysisch geograaf en schrijft en adviseert al 38 jaar over water. Hij begon als onderzoeker aan de kust, werkte in dienst van de overheid aan onze grote rivieren en is nu zelfstandig adviseur op het gebied van water en klimaatverandering.

Verschijningsvorm:
Paperback
Taal:
Nederlands
Uitgeverij:
Uitgeverij Noordboek
Aantal pagina's:
416
Druk:
1
ISBN:
9789464712773
Gewicht:
684 gram
Afmeting:
230x151x39 mm
Uitgiftedatum:
18-04-2025
Bekijk meer informatie over de auteur(s) van deze titel:

Gerelateerde boeken

  • De paraplu-stelling

    De paraplu-stelling

    Verrassende inzichten uit de wis- en natuurkunde
    Mickaël Launay
     24,90

    De paraplu-stelling

    Wiskunde leert je anders naar de wereld te kijken

    Wist je dat 34 april als datum best nuttig is en dat sommige rivieren omhoog stromen? Dat de maan om zijn eigen as draait, het omslag van dit boek rood is en de Mount Everest niet altijd de hoogste berg is op Aarde? Als je zaken vanuit een ander perspectief bekijkt – vanuit de ruimte, vanuit een andere cultuur of vanuit een wiskundig model bijvoorbeeld – stuit je contra-intuïtieve inzichten die gewoon waar zijn.

    De Franse wiskundige en bestsellerauteur Mickaël Launay zet ons in dit boek op het spoor van meer contra-intuïtieve, maar toch juiste inzichten. Lees dit vrolijke boek en je ziet de wereld nooit meer op dezelfde manier!

    Een vrolijke reis door de wiskunde en natuurkunde die begint bij een stelling in een supermarkt en eindigt bij de nieuwste stellingen over zwarte gaten.

    ‘Wiskundeliefhebbers houden hier gegarandeerd van. Misschien kan de rest van de mensheid worden gered via het vagevuur.’

    – Le Monde

    ‘Fascinerende literatuur voor een breed publiek.’
    – NBD-Biblion

    ‘In zijn boek De paraplu-stelling laat Mickaël Launay je vol enthousiasme op een wiskundige manier naar de wereld kijken. (…) De auteur is enthousiast, vertelt anekdotes, spoort je aan om mee te denken en maakt leuke kwinkslagen. De tekst is bovendien verrijkt met fraaie afbeeldingen van Chloé Bouchaour. De paraplu-stelling is dus zeker een aanrader voor wie op een regenachtige dag eens door een wiskundige bril naar buiten wil kijken.’
    – New Scientist over de beste wetenschapsboeken van 2021

     24,90
  • Alledaagse moleculen

    Alledaagse moleculen

    Bouwstenen van onze wereld
    Anouk Lubbe, Ben Feringa
     29,90
  • De Hemelbouwer

    De Hemelbouwer

    Een biografie van Eise Eisinga
    Arjen Dijkstra
     24,90

    De Hemelbouwer

    Aan het eind van de achttiende eeuw bouwt Eise Eisinga, inwoner van de kleine universiteitsstad Franeker, een schitterend model van het zonnestelsel. Als het af is, verspreidt het nieuws van dit Planetarium zich razendsnel over de wereld.
    Met dit boek vertelt Arjen Dijkstra een prachtig nieuw verhaal over het leven van Eisinga en het ontstaan van het Franeker Planetarium. Via tientallen, voorheen onbekende, bronnen weet hij een verrassend beeld te construeren van de Hemelbouwer. Dijkstra plaatst Eisinga in de context van grote economische, politieke en wetenschappelijke veranderingen. De geschiedenis van Eisinga en het Planetarium zijn nauw verweven met het ontstaan van het moderne Nederland.

     24,90
  • Zwaluwen van Gaast

    Tweede, geheel herziene, druk, oktober 2017

    Theunis Piersma is hoogleraar trekvogelecologie in Groningen en waddenonderzoeker bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) op Texel. Hij is een internationale autoriteit op het gebied van (trek)vogels. In zijn vrije tijd doet hij in zijn woonplaats, het Friese Gaast, onderzoek naar huiszwaluwen. Een dorpsgenoot vroeg hem eens: ‘Waar blijven onze zwaluwen in de winter, Theunis?’ Die vraag was aanleiding voor een zoektocht: hoe overleven huiszwaluwen en waar overwinteren ze?
    Piersma is een geboren verteller en verstaat de kunst om ingewikkelde, wetenschappelijke materie op een begrijpelijke en onderhoudende manier over te dragen. Een literair verslag van een persoonlijke zoektocht, een ode aan de huiszwaluw.

     16,90