Veldgids Paardenbloemen

Taxonomie – herkenning – ecologie
Erik van den Ham, Karst Meijer

 29,90

Let op! Verwacht rond 19-07-2024

In het voorjaar kleuren de bermen en weilanden geel van de paardenbloemen. Deze cultuurvolger is niet alleen een van de meest algemene soorten van onze flora, maar ook een hele bijzondere. De paardenbloem roept emoties op (weg met dat onkruid!), wordt gegeten, geschilderd en er is veel discussie over taxonomie en ecologie. De ene ecoloog beschrijft de paardenbloem als één soort met veel verschijningsvormen, andere specialisten herkennen in heel Nederland tot meer dan duizend soorten!

Om tot een goede herkenning te komen, onderscheidt de auteur tien verschillende secties, waarbij de sectie Taraxacum (weidepaardenbloem) de meest algemene is en de sectie Palustria (moeraspaardenbloem) de meest bedreigde. Karst Meijer heeft overzichtelijke nieuwe determinatiesleutels gemaakt. Aan de hand van deze sleutels en honderden foto’s van Erik van den Ham kan iedere natuurliefhebber de grote soortenrijkdom moeiteloos op naam brengen. Het boek is gemakkelijk te gebruiken in Nederland en aangrenzend Duitsland en België.

Karst Meijer is botanicus (gespecialiseerd in paardenbloemen en bramen), plantenjager en tuinontwerper. Hij beheert het Herbarium Frisicum, het grootste particuliere herbarium van Nederland. Erik van den Ham is fotograaf en natuurliefhebber.

Verschijningsvorm:
Paperback
Taal:
Nederlands
Uitgeverij:
Uitgeverij Noordboek
Aantal pagina's:
300
Druk:
1
Datum verwacht:
19-07-2024
ISBN:
9789464710274

Gerelateerde boeken

  • De scharrelaar 2020/2

    Diverse auteurs
     15,99

    De scharrelaar 2020/2

    Herfst, een nieuwe Scharrelaar! De herfsteditie van De scharrelaar staat weer boordevol met gedichten, verhalen en beschouwingen over vogels in binnen- en buitenland.

    De scharrelaar is een tijdschrift voor alle vogelaars met liefde voor lezen en alle lezers met liefde voor vogels. Kortom, een literair tijdschrift voor vogelliefhebbers. In deze herfsteditie van De scharrelaar, het vierde nummer alweer, staan onder meer bijdragen van Kees Camphuysen, Threes Anna, Piet J. van den Hout, Rob Bijlsma en Nienke Beintema. Een greep uit de onderwerpen: broedende draaihalzen, invasieve fotografen, zeearenden, wilde eenden én (jawel, dat zijn ook vogels) kippen. De illustraties, als altijd in zwart­wit, zijn van Francine Kooij.

    Roots
    Recensie

    ‘Een superleuk en interessant literair magazine voor de vogelaar.’

     15,99
  • Expeditie Spitsbergen

    Klimaatverandering in de wereld van het rijzende land
    Frank von Hebel
     22,90
  • Nieuw Boeren

    Je leent het land van je kinderen
    Kees Kooman
     22,90

    Nieuw Boeren

    In Nieuw Boeren [cursief] beschrijft Kooman tien boerenfamilies van Schiermonnikoog tot Zeeland en Limburg, die de transitie naar een nieuwe landbouw hebben ingezet. Dat is nodig ook, want de sector staat onder grote druk: regelgeving vanuit de overheid, klimaatverandering, een uitgeputte bodem, dierenwelzijn, te lage prijzen.

    Wat doen deze boeren om zich van de toekomst te verzekeren? Niet wachten op de overheid, maar, op heel verschillende manieren, inspelen op de behoefte van de consument. Johan Jansen bijvoorbeeld stapt over naar een onverwacht gewas – thee –, Styn Claessens ontwikkelt een kippenschuur die duurzaam en diervriendelijk is, en een groep boeren op Schiermonnikoog keert terug naar een kleinschalig en traditioneel werkende coöperatie. Zonder bekeringsdrang, maar met boerenverstand.

    Kees Kooman schreef eerder verschillende boeken over de landbouw.

     22,90
  • Mijn grauwe ganzen

    Berend Voslamber
     27,90

    Mijn grauwe ganzen

    Iedereen kent de grauwe gans. In enkele decennia is hij uitgegroeid van een zeldzame tot een massaal voorkomende vogel. Hij is geliefd en verguisd, en regelmatig onderwerp van verhitte debatten tussen natuurbeschermers en boeren. Wat maakt deze vogel bijzonder?
    Berend Voslamber deed veertig jaar onderzoek naar grauwe ganzen en kent deze vogel als geen ander. In Mijn grauwe ganzen beschrijft hij het hele leven van de vogel, van ei tot volwassen dier. Hij toont aan hoe succesvol de grauwe gans als broedvogel was (bijvoorbeeld in de Ooijpolder) en hoe in de loop van de tijd de biotoop veranderde, zoals tijdens hun verblijf in de Dollard. Veel informatie geeft de auteur aan de hand van opmerkelijke individuen.
    Naast de vogels komen ook de ontwikkelingen in zijn onderzoek en de mensen die de auteur tijdens zijn werk ontmoette aan bod. Daarbij gaat hij met name diepgaand in op het tellen en het ringen van de vogels en wat dat oplevert aan kennis.

    Berend Voslamber is in Nederland dé deskundige op het gebied van grauwe ganzen. Hij werkte ruim twintig jaar als bioloog bij Sovon – vogelonderzoek Nederland en werd al op jonge leeftijd geboeid door het fenomeen gans.

     27,90