Vogelatlas Amsterdam
€ 34,90
Amsterdam is rijk aan vogels. Van broedende slechtvalken op het Rijksmuseum tot baardmannetjes in landelijk Noord en alles daartussenin. Dankzij de grote diversiteit aan biotopen broeden en/of overwinteren er bijna tweehonderd soorten. Nooit eerder is de hoofdstedelijke vogelwereld zo uitgebreid geïnventariseerd en beschreven. Soorten, soortgroepen en landschappen in de Amsterdamse regio komen uitgebreid aan bod. De auteurs analyseren de veranderingen hierin en wijzen op de oorzaken daarvan. Intensivering van agrarisch grondgebruik, stikstofdepositie, verdichting van de stad en klimaatverandering gaan ook aan Amsterdam niet voorbij. Zoals de vestiging van zuidelijke soorten als de Cetti’s zanger, de toename van de Halsbandparkiet, het nagenoeg verdwijnen van soorten als Wulp en Kemphaan en het uitsterven van de Zomertortel. Voor alle bewoners van de stad én voor de beheerders van de parken, lanen en grachten, doen de auteurs ten slotte aanbevelingen om de vogelrijkdom te behouden en te versterken. Het toepassen van een aantal eenvoudige tips voor de inrichting van tuin, straat of balkon maken van Amsterdam een nóg groter vogelparadijs.
De auteurs zijn gepassioneerde stadsecologen die samen met tientallen vogelkenners alle kennis over de vogels van Amsterdam bij elkaar gebracht hebben.
Lees hier de recensie van De Visdief.
“Een schatkamer vol kennis over urbane vogelsoorten.” Vogelboeken Podcast
Gerelateerde boeken
-
De scharrelaar 2020/2
Herfst, een nieuwe Scharrelaar! De herfsteditie van De scharrelaar staat weer boordevol met gedichten, verhalen en beschouwingen over vogels in binnen- en buitenland.
De scharrelaar is een tijdschrift voor alle vogelaars met liefde voor lezen en alle lezers met liefde voor vogels. Kortom, een literair tijdschrift voor vogelliefhebbers. In deze herfsteditie van De scharrelaar, het vierde nummer alweer, staan onder meer bijdragen van Kees Camphuysen, Threes Anna, Piet J. van den Hout, Rob Bijlsma en Nienke Beintema. Een greep uit de onderwerpen: broedende draaihalzen, invasieve fotografen, zeearenden, wilde eenden én (jawel, dat zijn ook vogels) kippen. De illustraties, als altijd in zwartwit, zijn van Francine Kooij.
Roots
Recensie‘Een superleuk en interessant literair magazine voor de vogelaar.’
-
-
-
Kleine orchideeëngids voor boven de grote rivieren
In de Kleine orchideeëngids voor boven de grote rivieren beschrijft Hans Dekker op beknopte wijze alle orchideeënsoorten die in de noordelijke helft van Nederland voorkomen. Duidelijke foto’s van orchideeën maken het herkennen gemakkelijker, evenals een bondige omschrijving van de belangrijkste kenmerken. De gids is ideaal om mee te nemen op wandelingen om zo orchideeën in hun natuurlijke omgeving te herkennen.
Hans Dekker (1957) werkt vanaf zijn achttiende in de wereld van natuur en landschap. Hij heeft veel publicaties over natuur op zijn naam staan. In 2015 publiceerde hij Orchideeën in Noord-Nederland (ISBN 9789023254850), waarin meer uitgebreide informatie over deze prachtige planten te vinden is.