Vogelatlas Amsterdam

Broedvogels en wintervogels in en rond de hoofdstad
Frank van Groen, Geert Timmermans, Jip Louwe Kooijmans, Koen Wonders

 34,90

Amsterdam is rijk aan vogels. Van broedende slechtvalken op het Rijksmuseum tot baardmannetjes in landelijk Noord en alles daartussenin. Dankzij de grote diversiteit aan biotopen broeden en/of overwinteren er bijna tweehonderd soorten. Nooit eerder is de hoofdstedelijke vogelwereld zo uitgebreid geïnventariseerd en beschreven. Soorten, soortgroepen en landschappen in de Amsterdamse regio komen uitgebreid aan bod. De auteurs analyseren de veranderingen hierin en wijzen op de oorzaken daarvan. Intensivering van agrarisch grondgebruik, stikstofdepositie, verdichting van de stad en klimaatverandering gaan ook aan Amsterdam niet voorbij. Zoals de vestiging van zuidelijke soorten als de Cetti’s zanger, de toename van de Halsbandparkiet, het nagenoeg verdwijnen van soorten als Wulp en Kemphaan en het uitsterven van de Zomertortel. Voor alle bewoners van de stad én voor de beheerders van de parken, lanen en grachten, doen de auteurs ten slotte aanbevelingen om de vogelrijkdom te behouden en te versterken. Het toepassen van een aantal eenvoudige tips voor de inrichting van tuin, straat of balkon maken van Amsterdam een nóg groter vogelparadijs.

De auteurs zijn gepassioneerde stadsecologen die samen met tientallen vogelkenners alle kennis over de vogels van Amsterdam bij elkaar gebracht hebben.

Lees hier de recensie van De Visdief.

“Een schatkamer vol kennis over urbane vogelsoorten.” Vogelboeken Podcast

Afmeting:
287x239x35 mm
Gewicht:
1957 gram
ISBN:
9789056159481
Druk:
1
Aantal pagina's:
400
Uitgeverij:
Uitgeverij Noordboek
Taal:
Nederlands
Verschijningsvorm:
Hardcover
Uitgiftedatum:
28-09-2022

Gerelateerde boeken

  • Aangespoeld

    Over schelpen, fossielen en parende pokken
    Koen Fraussen, Stefaan Wera
     24,90
  • Het mooie vogelwoorden boek

    Toine Andernach zet bijzonder vogeljargon in de schijnwerpers, vergeten vogelwoorden maar ook nieuwe woorden. In het voetspoor van taalkunstenaars als Ivo de Wijs, Drs. P en Hans Dorrestijn, die zijn inspiratiebron vormen, deelt hij hun liefde voor de natuur en speelt virtuoos met taal.
    Wat is een hemelgeit? Wat doet een zeetrekteller? En van wie profiteert een pelagische kleptoparasiet? In luchtige, soms hilarische, maar altijd informatieve teksten over mooie vogelwoorden deelt Toine Andernach zijn fascinatie voor de manier waarop vogelaars vogels en de vogelwereld aanduiden in onze taal. Daarin verweeft hij zijn persoonlijke vogelervaringen in het veld.
    Het mooie vogelwoorden boek is het perfecte cadeauboek voor vogelaars en taalliefhebbers. Voor beginnende vogelaars is het een gids in het woud van het vogelvocabulaire. Voor ervaren vogelaars is het een feest van herkenning. En voor taalliefhebbers gewoon smullen.

    Toine Andernach heeft een fascinatie voor taal en is gepassioneerd vogelaar. Eerder verscheen van zijn hand het succesvolle Baardman & Boterkontje, de vogel en zijn naam. Met tekeningen van Jos Zwarts.

     19,90
  • De scharrelaar-2019/1

    Vogeltijdschrift voor lezers
    Diverse auteurs
     14,99

    De scharrelaar-2019/1

    Een nieuwe lente, een nieuwe Scharrelaar! De lente-editie van De scharrelaar staat weer boordevol met gedichten, verhalen en beschouwingen over vogels in binnen- en buitenland.

    Een literair tijdschrift over vogels en vogels kijken, dat was er nog niet. Ja, er zijn de bekende natuurglossy’s en ledenbladen. De adembenemende fotografie doet daar het meeste werk, en dat is mooi. De stukken zijn hoogst informatief. Maar in die visuele weelde missen wij toch iets: de bezieling en de bezetenheid, gevangen in woord, en een enkel beeld. We verlangden naar een nieuw gebied. Een eigen biotoop, een reservaatje waarin het knettert en tettert, zindert en zingt, vloeiend uit de pennen van vogelaars met liefde voor schrijven of schrijvers met liefde voor vogels.
    De scharrelaar dus. Tweemaal per jaar vertoont hij zich, gelijk de vogeltrek: eenmaal in het voorjaar, eenmaal in de herfst.

    Het eerste nummer bevat bijdragen van onder meer: Stefan Brijs, Rob Buiter, Remco Daalder, Geert Groot Koerkamp, Redmond O’Hanlon, Alexander Reeuwijk, Marja Vuijsje, Hay Wijnhoven en Koos van Zomeren. De scharrelaar is alleen in losse verkoop beschikbaar en te koop bij de boekhandel.

    Redactie: Emile Brugman, Caspar Dullaart, Jean-Pierre Geelen en Saskia van Loenen.

    De Volkskrant
    Recensie

    ‘De liefde voor de vogel zit diep in De Scharrelaar.’– Paul Onkenhout, Volkskrant

     14,99
  • Dan staat het gras als liefde

    Een toekomst voor natuur in Nederland
    Sander Turnhout
     19,90