Waarheidsvinding

 24,90

Van nature zijn we geneigd om snel te oordelen. Dat biedt evolutionair gezien de beste overlevingskansen. Maar wat in de evolutie handig was, leidt nu tot gammele conclusies, foute diagnoses, onjuiste berichtgeving en gerechtelijke dwalingen. Wie goed wil oordelen, moet actief weerstand bieden aan de natuurlijk neiging om snel een waarheid bij elkaar te scharrelen. Daarbij moeten we, geheel tegen onze evolutionaire denkinstincten in, ook zoeken naar feiten die niet passen bij onze eerste ingeving. Alleen zo kunnen we komen tot deugdelijk bewijsmateriaal.

In dit boek legt wetenschapsfilosoof Ton Derksen uit hoe we de grootste valkuilen bij waarheidsvinding omzeilen.
Van belang voor iedereen die zich wil wapenen tegen voorbarige conclusies en tunnelvisie.

Verschijningsvorm:
Paperback
Taal:
Nederlands
Uitgeverij:
Uitgeverij Noordboek
Aantal pagina's:
272
Druk:
1
ISBN:
9789464711493
Gewicht:
410 gram
Afmeting:
215x140x25 mm
Uitgiftedatum:
12-07-2024
Bekijk meer informatie over de auteur(s) van deze titel:

Gerelateerde boeken

  • De evolutie van liefde

    De evolutie van liefde

    Een dierlijke geschiedenis van de beschaving
    Rob de Jong
     29,90
  • Gelul

    Gelul

    Don Croonenberg
     16,90

    Gelul

    Waarom zou je je bekommeren om de waarheid als je ook in gelul kunt leven? Of lukt dat misschien toch niet?
    Dit vlot geschreven boek onderzoekt onze bullshit — de kleine en grote leugentjes, de halve waarheden, de vergissing, de pertinente onzin en het wollige geouwehoer. Onze wereldbeelden blijken vaak niet meer dan echokamers waarin de taal met ons aan de haal gaat en de (onbedoelde) leugen regeert. Dat is niet helemaal te vermijden. Maar deels wel. Met wat basale filosofische inzichten kun je je wapenen tegen het ergste gelul in je binnenruimte. En wat de echoënde buitenruimte — die wereld van de meningen — betreft, zullen we die eens vullen met kritische vrienden?
    Don Croonenberg is theoloog en ghostwriter. Hij verdiepte zich uitvoerig in filosofie en logica en publiceerde meerdere boeken.

     16,90
  • Hoe worden we humaan?

    Hoe worden we humaan?

    Teksten van een vergeten Verlichtingsdenker
    Johann Gottfried Herder
     19,90
  • Verhandeling over de aanleg van vrouwen voor de wetenschap

    De begaafde Anna Maria van Schurman kreeg als eerste vrouw in Nederland toestemming om colleges te volgen. De Universiteit van Utrecht bouwde voor de gelegenheid een hokje met een gordijntje voor haar. Van Schurman kon van daaruit de colleges van theoloog Voetius bijwonen, zonder daarbij de mannelijke studenten af te leiden.
    In dit korte essay uit 1641 legt Van Schurman uit waarom het logisch is om meer vrouwen toegang tot de
    universiteit te verlenen. Het argumentatieve geschrift inspireerde Margaret Cavendish en Mary Wollstonecraft en gaf de aanzet tot de eerste feministische beweging. Het zeer invloedrijke essay verschijnt in een geactualiseerde vertaling van Renée Ter Haar, met een voorwoord van Angela Roothaan. Jacob Bouwman zorgde voor de selectie van relevante brieven.

    “Wat een genot om zo’n erudiet pleidooi te lezen van een moedige vrouw. In zijn opdracht noemt tijdgenoot Johan van Beverwijck haar ‘onsterfelijk sieraad onder de vrouwen’. Met recht.” – Trouw

     17,90