Waterplanten en waterkwaliteit
€ 39,90
De zorg voor een goede waterkwaliteit vereist diepgaande kennis over de processen die deze kwaliteit sturen en hoe waterplanten hierop reageren.
Waterplanten en Waterkwaliteit geeft een grondig en actueel overzicht van de kennis over dit onderwerp. Deze kennis is de afgelopen decennia vele malen succesvol toegepast bij het ecologisch herstel van wateren.
Het boek gaat in op de volgende aspecten:
• De basisprincipes van biogeochemische en fysisch-chemische processen die van belang zijn voor watersystemen.
• Het belang van verschillende sturende factoren voor waterplanten, zoals anorganisch koolstof, nutriënten en saliniteit.
• Een beschrijving van stressoren die van invloed zijn op de waterkwaliteit. Hierbij gaat het onder andere om vermesting, verzuring, verzilting en klimaatverandering.
• Het landschapsperspectief: hoe functioneert het landschap van nature en op welke manier wordt dit aangetast door menselijk handelen? Inzicht hierin is essentieel voor de keuze van de juiste herstelmaatregelen.
Hiermee is dit boek onmisbaar voor aquatisch ecologen, docenten, studenten, en water- en natuurbeheerders in Nederland en België.
De redacteuren Gerben van Geest, Fons Smolders en Jan Roelofs zijn verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen, Onderzoekcentrum B-WARE en Van Geest Ecologie.
Gerelateerde boeken
-
Wolf
Plotseling gebeurde wat schapenboeren vreesden en natuurliefhebbers hoopten. De terugkeer van de wolf in Nederland en België is nu een feit, maar leidt tot commotie en botsende opvattingen bij natuurliefhebbers, boeren, wetenschappers en recreanten.
In Wolf, de terugkeer van een jager onderzoekt Roelke Posthumus het gedrag en leven van wolven. Hun doorzettingsvermogen bij het jagen op prooi, de tientallen kilometers die ze kunnen afleggen per dag, het contact met familieleden, het ontwijken van vijanden. De feiten uit Wolf geven context aan de onwennigheid waarmee we tegenover een fors roofdier staan.
Roelke Posthumus is bioloog en auteur. Zij woonde in de ‘wolvenzone’ in Noorwegen tijdens de terugkeer van de wolf in Scandinavië. Daar raakte ze gefascineerd door het leven van dit unieke roofdier en de emoties die hij oproept.
-
Historia naturalis: de avibus
In de roep van de kievit kan men ‘komm mit’ horen, daardoor werd de vogel symbool van de dood: als er een kievit in de buurt was, leidde men daaruit een sterfgeval af. Grote, trekkende watervogels als zwanen, kraanvogels, reigers en ooievaars brachten kinderzieltjes mee uit het Andere Land, die dan in hetzelfde jaar geboren zouden worden. Het populaire verhaaltje dat ooievaars baby’tjes aan huis brachten vindt hier zijn oorsprong. Gieren en raven die over het slagveld zweefden waren voortekenen van een veldslag die slecht zou aflopen. Duitse boeren meenden de prijs van graan af te kunnen leiden uit het aantal roepjes van de kwartel …
Historia naturalis de avibus brengt natuur en cultuur samen. Het boek legt verbanden en openbaart grensverleggende inzichten in de belangrijke rol die vogels spelen in de symboliek, emblemen, heraldiek, rituelen, mythologie, devotie, magie, volksgeloof en in onze taal.
Een bijzonder rijke informatiebron, prachtig geïllustreerd met ingekleurde gravures van vogels uit de Histoire Naturelle van Georges-Louis Leclerc de Buffon.
Emeritus prof. dr. Marcel De Cleene is plantenfysioloog. Hij was werkzaam aan de Universiteit Gent.
-
-