‘Wel aardig, nou?’

Autobiografische schetsen
Peter Karstkarel

 22,50

Kunsthistoricus Peter Karstkarel (1945) is groot kenner van de Friese kunstwereld die metzijn recensies reputaties van beeldende en uitvoerende kunstenaars kon maken en breken. In 26 persoonlijke schetsen doet hij verslag van zijn avonturen in de culturele kringen van de geschiedenis, beeldende kunst en architectuur uit Friesland en de wereld eromheen.
‘Wel aardig, nou?’ is een gevleugelde uitdrukking van Peter Karstkarel bij het beleven van iets moois. Een quote, geleend van de kunstenaar Gerrit Benner.

Verschijningsvorm:
Hardcover
Taal:
Nederlands
Uitgeverij:
Uitgeverij Noordboek
Aantal pagina's:
256
Druk:
1
Uitgiftedatum:
19-10-2020
Gewicht:
551 gram
Afmeting:
233x152x22 mm
ISBN:
9789056155032

Gerelateerde boeken

  • Vergeten ijzer

    Industrieel erfgoed Groningen
    Frank von Hebel, Jan Willem van Vliet
     24,90

    Vergeten ijzer

    Jan Willem van Vliet fotografeerde vervallen fabrieken en machines die ooit de sociaaleconomische ruggengraat van Groningen vormden. De foto’s herinneren aan de oude glorietijd van de scheepvaart- en steenbakindustrie, de strokartonfabrieken en kalkovens. Een aantal panden, zoals de Glasfabriek in Groningen en de Philips beeldbuizenfabriek in Stadskanaal, is inmiddels voorgoed verloren. Maar dankzij de iconische foto’s van Van Vliet toch niet helemaal.

    Alle foto’s zijn verrijkt met verhalen en portretten van ooggetuigen: Frank von Hebel sprak met de arbeiders die de stenen stapelden, klinknagels in scheepswanden drilden en vertrouwd waren met de fluit die aankondigde dat het schafttijd was.

    Vergeten IJzer is een eerbetoon aan het oud industrieel erfgoed van Groningen en een pleidooi voor het hergebruik ervan.

    Jan Willem van Vliet (1959) is sinds 1981 werkzaam als zelfstandig fotograaf in Noord-Nederland. Zijn hart ligt bij de (regionale) journalistiek.

    Frank von Hebel (1974) werkt als journalist voor het Dagblad van het Noorden. Daarnaast is hij auteur van een breed scala aan boeken, zowel fictie als non-fictie.

     24,90
  • Het Genootschap

    Een modern feuilleton
    Wim Huijser
     22,50
  • Jochem Hamstra

    Een fragment van leven
    Susan van den Berg
     27,50

    Jochem Hamstra

    De schilderkunst van Jochem Hamstra (1962, Heerenveen) beweegt zich tussen figuratie en abstractie, maar is altijd gestoeld op de visuele waarneming. Hij schildert het liefst op de achterkant van linnen, omdat het materiaal zo de meeste weerstand biedt. Die weerbarstigheid is ook te vinden in zijn soms stugge vormentaal, terwijl de schilderijen vaak een melancholieke sfeer ademen. Dankzij een sterke persoonlijke stijl en een geraffineerd gevoel voor kleur is zijn werk altijd verrassend en toch herkenbaar. Zo heeft hij een coherent en kwalitatief hoogstaand oeuvre opgebouwd, dat nog nooit in de volle breedte is getoond. Reden genoeg voor Museum Belvédère om zijn eerste museale solotentoonstelling te organiseren, met bijbehorende publicatie.

     27,50
  • Johannes Mulders

    Vrijheid in gebondenheid
    Pieter Jonker
     25,00

    Johannes Mulders

    Johannes Mulders (1899-1989) breekt door met zijn opvallende houtsneden voor het Friese tijdschrift De Holder (1926-1929), als illustrator van kinderboeken en ontwerper van boekbanden. Hij wordt geschoold op de Rijksrietvlechtschool door directeur Harm Ellens bij wie hij samen met Jan Kraan ook de opleidingen l.o. en m.o. tekenen volgt. Tenslotte voltooien zij hun opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Al is Johannes Mulders geen colorist, hij geniet bekendheid als schilder en tekenaar van het noordelijk landschap, haar natuur en haar dorpen. Sinds 1934 woont en werkt hij op De Wilghorst, het huis van Harm Ellens op De Oosterstreek (nabij Noordwolde). Ruim honderd boeken, tijdschriften en kalenders illustreert hij of maakt er een bandontwerp voor. In 1979 is er in het Fries Museum een overzichtstentoonstelling van zijn werk, daarna wordt het stiller rond de kunstenaar, die zelf niet graag in de schijnwerpers staat en bij voortduring maar onterecht twijfelt over de kwaliteit van zijn werk.

    In 2012 koopt Pieter Jonker de ateliernalatenschap van Mulders aan met ruim achthonderd werken op papier en brengt het werk onder bij zijn Stichting Nobilis, centrum voor prentkunst. Hij publiceert in 2012 Johannes Mulders (1899-1989) schilder-illustrator over het illustratiewerk van de kunstenaar. In 2017 wordt de collectie aanzienlijk uitgebreid met een schenking door de twee kleinkinderen van Mulders en in 2018 nog met een bruikleen uit het Dorpsarchief Noordwolde. In 2019 vinden de nieuwe eigenaren van De Wilghorst dertig jaar na de dood van Johannes Mulders boven op zolder nog boeken, tijdschriften, brieven, schriften en documenten, die daar in 1989 waren achter gebleven.

    Uitgave:
    Stichting Nobilis & Noordboek

     25,00