Werk in een natuurmuseum

Over sabeltandkatten, watervlooien, stadsreuzen, en een steenmarter op mijn bagagedrager
Bram Langeveld

 24,90

Natuurhistorische musea spreken al generatieslang tot de verbeelding van jong en oud: met opgezette dieren uit verre oorden, unieke fossielen uit lang vervlogen tijden en verrassende verhalen over de natuur uit eigen land. De tentoonstellingen tonen echter slechts het topje van de ijsberg. Achter de schermen liggen collectiedepots vol met natuurschatten. Dit boek neemt u mee achter de schermen.

Wat doe je met ruim 400.000 dode dieren, planten en fossielen? Wat komt er allemaal kijken bij het gebruik van zo’n collectie? En hoe groeit die? Bram Langeveld, conservator van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, vertelt schitterende verhalen over acht jaar natuurhistorisch museale praktijk. Over collectiebeleid, schadefactoren, studiehuiden, tentoonstellingen, holotypen, destructief bemonsteren en vreemde vragen van de media. Maar ook over een begraven tonijn, stadsreuzen, citizen science , twee nijlpaarden die hij over het hoofd zag en een walrusexpeditie naar België.

Bram Langeveld (1993) is bioloog. Als kind was hij al gefascineerd door de natuur en fervent verzamelaar van fossielen. Hij publiceerde verschillende boeken over natuur en fossielen.

Verschijningsvorm:
Paperback
Taal:
Nederlands
Uitgeverij:
Uitgeverij Noordboek
Aantal pagina's:
287
Druk:
1
ISBN:
9789464713084
Uitgiftedatum:
19-03-2025
Gewicht:
496 gram
Afmeting:
231x152x26 mm

Gerelateerde boeken

  • Vogels van de Friese Waddenkust

    Vogels van de Friese Waddenkust

    Henk Hiemstra, Meino Zondervan, Meinte Engelmoer, Taeke Roosjen
     34,90

    Vogels van de Friese Waddenkust

    De Friese Waddenkust is niet alleen een schitterend gebied, maar ook een cruciale schakel in het leven van veel soorten wad- en watervogels, die er broeden, ruien, opvetten en overwinteren in alle seizoenen van het jaar.

    In ‘Vogels van de Friese Waddenkust’ wordt van bijna 200 soorten de ontwikkelingen van de afgelopen 50 jaar in beeld gebracht. Het laat de gevolgen zien van klimaatveranderingen en een breed scala aan nieuwe ontwikkelingen langs de kust, zoals dijkversterking, buitendijkse fietspaden en een nieuwe plek voor verbeterde afvaart naar Ameland.

    Dit boek is een onmisbare informatiebron voor natuurliefhebbers en vogelaars, en alle inwoners en bezoekers van Noord-Nederland.

    De auteurs werken en wonen in Friesland en zijn alle gepassioneerde vogelaars.

     34,90
  • Fauna en flora van de Kempen

    Fauna en flora van de Kempen

    Bart Muys, Hans Baeté, Toni Llobet
     17,50

    Fauna en flora van de Kempen

    Met deze sterk visuele veldgids in de hand start de ontdekkingstocht in het prachtige landschap van de Kempen en Maas. Het gaat om het grensoverschrijdende gebied tussen Tilburg, Eindhoven, Leuven en tot Hasselt. Ontdek meer dan 700 bijzondere planten en dieren als de Kempense heidelibel, de boomvalk, de ijsvogelvlinder en dophei. De achtergrondinformatie en prachtige biotoopplaten en waarneming tips maken dat ontdekken nog gemakkelijker. Met deze gids kan de wandelaar, fietser en iedere natuurliefhebber op stap in dit uitgestrekte natuurgebied gebied op de grens van Nederland en Belgie.

     17,50
  • Expeditie Spitsbergen

    Expeditie Spitsbergen

    Ooggetuigenverslag van de klimaatverandering
    Frank von Hebel
     22,90
  • Historia naturalis: de avibus

    Historia naturalis: de avibus

    Vogels in de cultuur
    Marcel De Cleene
     39,95

    Historia naturalis: de avibus

    In de roep van de kievit kan men ‘komm mit’ horen, daardoor werd de vogel symbool van de dood: als er een kievit in de buurt was, leidde men daaruit een sterfgeval af. Grote, trekkende watervogels als zwanen, kraanvogels, reigers en ooievaars brachten kinderzieltjes mee uit het Andere Land, die dan in hetzelfde jaar geboren zouden worden. Het populaire verhaaltje dat ooievaars baby’tjes aan huis brachten vindt hier zijn oorsprong. Gieren en raven die over het slagveld zweefden waren voortekenen van een veldslag die slecht zou aflopen. Duitse boeren meenden de prijs van graan af te kunnen leiden uit het aantal roepjes van de kwartel …

    Historia naturalis de avibus brengt natuur en cultuur samen. Het boek legt verbanden en openbaart grensverleggende inzichten in de belangrijke rol die vogels spelen in de symboliek, emblemen, heraldiek, rituelen, mythologie, devotie, magie, volksgeloof en in onze taal.

    Een bijzonder rijke informatiebron, prachtig geïllustreerd met ingekleurde gravures van vogels uit de Histoire Naturelle van Georges-Louis Leclerc de Buffon.

    Emeritus prof. dr. Marcel De Cleene is plantenfysioloog. Hij was werkzaam aan de Universiteit Gent.

     39,95