Werkwandelaars
€ 24,90
Honderd jaar geleden trokken in onze Lage Landen veel mensen voor hun beroep nog lopend door het landschap: aardmakers, baggelaars, houtvesters, landmeters, mollenvangers, rooimeesters, slooters, waterklerken en zodensnijders. Zij stonden in een nauwe verhouding tot het landschap, kenden het als hun broekzak en waren in staat het op hun eigen manier te lezen als een boek. Mechanisatie, voortschrijdende technieken en de komst van de auto heeft veel lopend werk overbodig gemaakt.
Inmiddels zijn de meesten van deze ‘werkwandelaars’ uitgestorven. Wandelen tijdens je werk is bijna een luxe geworden. De helft van werkend Nederland heeft een zittend beroep. Daarmee is echter ook veel vanzelfsprekende kennis over ons landschap verloren gegaan. Tegelijk heeft onze moderne tijd ook weer nieuwe werkwandelaars voortgebracht. Voor routemakers, wandelcoaches, plandelmannen en landschapslezers is wandelen een vast onderdeel van hun werkdag. Schrijver-wandelaar Wim Huijser ging samen met fotograaf Andrea Gulickx met hen op pad en voerde gesprekken over hun ‘loopbaan’ en kijk op het landschap.
Wim Huijser (1960) is schrijver-publicist op het snijvlak van geschiedenis, literatuur en landschap. Hij is auteur en samensteller van ruim zeventig titels. Veel zijn onderwerpen verkent hij in de vorm van wandelgesprekken. Bij Uitgeverij Noordboek verschenen eerder Pelgrimeren in de polder. Over mentale paden dicht bij huis (2021), IJle populieren. Volksboom in een veranderend landschap (2022), Aan de wandel (2022), Op Pieterpad (2023) en Het Genootschap – een modern feuilleton (2023).
Andrea Gulickx (1966) is professioneel fotograaf en bekend vanwege haar workshops en presentaties over macrofotografie, smartphone-fotografie en abstracte landschappen. Haar werk kenmerkt zich door een dromerige atmosfeer en eigen manier van kijken. De poëtische fotografie in haar project De Waal bewogen (2016-2017) resulteerde naast het gelijknamige boek in een serie exposities. Naast natuurreportages voor tijdschriften trekt ze met haar smartphone en Lensbaby geregeld de stad in.
Gerelateerde boeken
-
-
Tomaat
‘Tomaat. Zelfgekweekt smaakt beter’ brengt een ode aan de zuiderse vrucht die al jaren een vaste plaats heeft in onze eetcultuur. Tomaten zijn onmisbare ingrediënten in pastaschotels, tapenades of pizza’s. Maar heb je ooit een zelfgekweekte tomaat geproefd, zongerijpt op een warm balkon, in een kas of in volle grond? Wat een smaakexplosie, wat een sensatie! Als er al een vrucht is die zoveel beter smaakt als je deze zelf kan telen, dan is het wel de tomaat.
Maar hoe begin je eraan? Van het zaaien in het voorjaar, via het uitplanten tot de oogst in de zomer: Angelo geeft alle tips en tricks mee die hij als doorgewinterde moestuinier verzamelde. Hij selecteerde vijftig oude en nieuwe variëteiten met bijzonder veel smaak. Dertig heerlijke gerechten, makkelijk te bereiden en bijzonder origineel, vormen het sluitstuk van dit boek: de tuin op tafel in de praktijk.Angelo Dorny is tuinspecialist en groenjournalist. Hij enthousiasmeert duizenden mensen via zijn boeken en sociale media. Hij teelt al ruim twintig jaar tomaten.
-
Gif in uw voeding
Op de ingrediëntenlijst van zowat alle fabrieksvoeding – van koekjes tot afbakbroodjes, van pudding tot gepelde garnaaltjes – zie je E-nummers staan. Niet minder dan 385 verschillende E-nummers komen in onze voeding terecht. De consument is zich niet bewust van de betekenis van die E-nummers, noch van de gevaarlijke bijwerkingen. Maar wat zijn E-nummers, en waarom worden ze gebruikt? De ‘E’ verwijst naar Europa, en de nummers, een getal van drie of vier cijfers, staan voor een additief. Dat is bijna altijd een chemische stof die wordt toegevoegd, zodat het product langer houdbaar is, niet verkleurt, of de smaak of geur vervangt die het verliest tijdens het productieproces. En dan eten we drie koekjes bij de gearomatiseerde thee, een diepvriespizza als avondeten en onderuitgezakt op de bank een zakje zoute chips … De hoeveelheid E-nummers die een doorsnee consument per jaar binnenkrijgt, is aanzienlijk. Deze chemische stoffen werken op elkaar in en belasten onze organen.
-
De verstandige kock
De verstandige kock, of sorghvuldige huyshoudster was een kleine honderd jaar lang dé culinaire bestseller van Nederlandse bodem. Het is het enige gedrukte Nederlandstalige kookboek uit de zeventiende eeuw in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. De Amsterdamse druk uit 1669 werd als sluitstuk opgenomen in het driedelige Het Vermakelijck landtleven, een handleiding voor buitenplaatsbezitters om zelfvoorzienend te zijn. Een kookboek om lekker te koken met wat de grond schaft.
MARLEEN WILLEBRANDS, ALEXANDRA VAN DONGEN EN MANON HENZEN
De verstandige kok Lekker koken met wat de grond schaft Marleen Willebrands, neerlandica en culinair-historisch deskundige, hertaalde 194 recepten in modern-Nederlands en geeft uitgebreide achtergrondinformatie bij dit bijzondere kookboek. Alexandra van Dongen, kunsthistorica en conservator van Museum Boijmans Van Beuningen, beschrijft het keuken- en tafelgerei dat voorkomt in De verstandige kok aan de hand van eigentijdse schilderijen en voorwerpen, en koppelt dit aan de recepten. Manon Henzen, culinair historica en eigenaar van historisch kookatelier eet!verleden, bewerkte twintig tongstrelende recepten voor de moderne keuken. Zo kan iedereen de smaak van de zeventiende eeuw ontdekken.