Limburgers voor beginners
€ 17,90
Deze gids is bedoeld voor iedereen die in het privéleven of op het werk met Limburgers in aanraking komt. Als medelander begrijpt u dit menstype niet vanzelf. Limburgers kunnen daardoor stug, gesloten of aanstellerig overkomen. Limburgers zullen u ook niet altijd goed begrijpen, met als gevolg dat u slecht aardt in de zuidelijkste provincie van ons land.
Wie beter om wil gaan met de meest zuidelijke Nederlanders, maakt via deze gids kennis met hun cultuur, tradities, gevoeligheden en leefgewoonten. Leer uzelf zien door de ogen van de Limburgers. Uiteindelijk zult u, zeker ook als Limburger, eerst gniffelen om het Hollandse onbenul, om elkaar vervolgens beter te begrijpen.
Een grappige, nuttige én serieuze kennismaking met de cultuurverschillen tussen Limburgers en de rest van Nederland
Roel Willems (1980) groeide op in Limbricht en woonde in Maastricht totdat hij de provincie verliet. In zijn periode buiten Limburg zag hij de verschillen tussen Limburgers en Nederlanders scherper dan voorheen. Het deed hem beseffen hoe anders Limburgers zijn, en ook hoe vaak dat tot onnodige verwarring leidt. Willems is psycholoog, en werkt als sociaal-wetenschappelijk onderzoeker bij het Sociaal en Cultureel Planbureau.
Gerelateerde boeken
-
Pomologia
Het baanbrekende werk van Johann Hermann Knoop, ‘tuinman’ van Maria Louise van Hessen Kassel (stammoeder van ons vorstenhuis), werd oorspronkelijk in 1758 uitgebracht. Met zijn beschrijvingen en illustraties van de ‘beste appel- en peervariëteiten die in Nederland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en andere landen met uitsterven bedreigd waren en daarom gekweekt werden’ mag Knoop met recht de grondlegger van de pomologie worden genoemd, de tak van plantkunde die gespecialiseerd is in de studie van fruitsoorten.
Van Roomse Griet tot Paradijsappel, van syden hemdje tot Doeke Martena. Ze staan allemaal in dit boek. Net als al die perensoorten: van Engelse koningin tot sonder sieltjes.
Nog altijd is dit werk geliefd bij tuinliefhebbers en fruitkwekers over de hele wereld.Het oorspronkelijke boek is opnieuw gedigitaliseerd en verschijnt hier in gebonden, full colour heruitgave.
-
-
-
Wild jaar
Of zo’n experiment anderen valt aan te raden? Absoluut.
Natuurbescherming is een idee dat moet worden verdedigd en een praktijk die moet worden geleefd.Wanneer je een ‘echte’ natuurervaring op wilt doen, kun je die zoeken in de Gobiwoestijn, de bossen van Canada, of de tropische wouden van Papoea. Maar Koen Arts maakt het zichzelf moeilijker. Hij blijft thuis en gaat samen met zijn vrouw een experiment aan om te onderzoeken of ze in hun eigen omgeving, en als onderdeel van het dagelijks bestaan, wildheid kunnen vinden. Ze besluiten om 365 nachten buiten te slapen, en in ieder seizoen tenminste vijftig procent van de tijd buiten door te brengen.
Wild Jaar is een virtuoos geschreven verslag van wat evenzeer een wild als sociaal jaar werd. Koen Arts volgt zijn groene wortels naar jeugdherinneringen in het bos, klooft hout met familie en vrienden, en gaat na hoe hij zich verhoudt tot natuur in een sterk gecultiveerd land. Ondertussen komt het jaar door een tragische gebeurtenis in familiekring in gevaar. Zijn vrouw en hij worden geconfronteerd met de vraag hoe belangrijk natuurervaring nu eigenlijk is, en tegen welke prijs hun experiment moet worden doorleefd.
Koen Arts is docent aan Wageningen Universiteit. Hij onderzoekt de relatie tussen mens en natuur, en werkte onder andere in Brazilië, Schotland en India. Ook zet hij zich met een eigen bedrijf en andere initiatieven in voor de promotie van elementaire natuurvaardigheid.