Zo zijn we niet meer getrouwd
€ 24,90
Tot voor kort was het ondenkbaar: in bijna veertig landen kunnen mensen van hetzelfde geslacht met elkaar trouwen en de meeste kinderen worden inmiddels buiten het huwelijk geboren. Wat is er gebeurd?
In Zo zijn we niet meer getrouwd getrouwd getrouwd volgt Pol van de Wiel het spoor van het moderne instituut in Nederland en Frankrijk. Met de geboorte van het burgerlijk huwelijk rond 1800 krijgt de seculiere staat het primaat van de regelgeving, waar religieuze instanties dat eerder hadden. Daarmee is de weg vrij om het huwelijk te moderniseren. Maar nog lang blij de getrouwde vrouw handelingsonbekwaam, echtscheiding praktisch onmogelijk en bestaat er scherp onderscheid tussen ‘wettige’ en ‘onwettige’ kinderen.
De ontwikkelingen van de afgelopen halve eeuw vormen daarmee een duidelijke breuk. Het opzienbarende homohuwelijk blijkt
onderdeel van een stille, bredere transformatie, waarin de doorbraak van de waarden vrijheid en gelijkheid een hoofdrol speelt. De echtverbintenis wordt een optionele, horizontale band tussen twee
personen.
Op levendige wijze beschrijft Pol van de Wiel de ontwikkelingen in het huwelijk – een geschiedenis vol onverwachte wendingen.
Pol van de Wiel (1985) is verbonden aan de juridische faculteit van de Universiteit Maastricht. Hij studeerde rechten in Leiden, politieke filosofie aan de EHESS in Parijs en promoveerde aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Dit boek is de publieksversie van zijn proefschrift.
Gerelateerde boeken
-
Dichtbij vakanties en weekendjes weg in de wijngaard
Dichtbij vakanties en weekendjes weg in de wijngaard neemt je mee voor korte ontdekkingstochten in eigen land, en over de grens bij onze buren. Gido Van Imschoot zocht gastvrije wijnbouwers uit in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en Luxemburg. Zij laten je met plezier kennismaken met hun domein, hun wijn en hun passie. De wijnboeren reiken ook tips aan over unieke plekken, waar je lekker kunt eten, en de mooiste wandel- en fietspaden in de regio.
Geniet op het terras van de Apostelhoeve, waar je een heerlijk uitzicht hebt op de stad Maastricht of wandel met Nicolas door zijn golvende wijngaarden rond Domaine des Hêtres in de regio Luik. Ruik en proef de zilte Zeeuwse lucht waar Johan met passie zijn heerlijke wijnen maakt of laat je verrassen door de ‘Urban Winery’ op honderd meter van de Onze-Lieve-Vrouwetoren in Antwerpen …
Gido Van Imschoot is Master Sommelier, culinair journalist, Belgisch Wijnambassadeur en erevoorzitter van de Vereniging Vlaamse Sommeliers
-
Een platte buik in enkele weken tijd
Veel mensen hebben last van een opgezette buik, met klachten zoals winderigheid, zure oprispingen, een opgezette maag, een opgeblazen gevoel, vochtophoping, overgewicht, huidproblemen, kortademigheid, darmverstopping, vermoeidheid, ochtendhumeur en depressieve neigingen. Dit boek brengt een positieve boodschap en begeleidt u op weg naar een platte buik, zonder klachten.
Ons verteringsstelsel is immers geen betonmolen of een mixer, maar een uiterst ingenieus systeem met een vertering die op verschillende plaatsen en niveaus verloopt. Ingrediënten verteren op verschillende manieren en kunnen daarom soms niet gelijktijdig met andere voedingsmiddelen gegeten worden. Met enkele eenvoudige voedingsregels die we van een combinatiekaart aflezen en een kleine aanpassing in de keuken die aanvankelijk revolutionair lijkt, maar achteraf zo vanzelfsprekend is, bereikt u snel verrassende resultaten. U krijgt niet alleen een platte buik, maar ook het verteringsstelsel functioneert weer optimaal, terwijl u bevrijd bent van talrijke ongemakken.
-
Gek op groenten!
Of je nu kiest voor Pastinaak in ’t Groen, of de Theatrale bloemkool met tikka massalasaus op tafel tovert, of aan de slag gaat met het recept voor Zoete aardappel wentelteefjes en smult van een rijkelijke portie Tiramisu met Porcini, in Gek op Groenten! laat Vegamuze aka Eveline Versluys je zien én proeven hoe veelzijdig, creatief en ongelofelijk lekker koken met groenten kan zijn.
Als gevestigde waarde in de cateringwereld weet Vegamuze als geen ander hoe je het beste in groenten naar boven haalt en hoe je kunt koken met een overvloed aan smaak. Ze deelt haar culinaire ervaring met de lezer op een speelse manier, zodat ook jouw liefde voor groenten aangewakkerd wordt.
Verrassend inventief, van ontbijt tot diner en gewoonweg heel erg lekker: zo proefde je groenten nog nooit! De fotografie van Toos Vergote laat je alvast watertanden!