Zo zijn we niet meer getrouwd
€ 24,90
Tot voor kort was het ondenkbaar: in bijna veertig landen kunnen mensen van hetzelfde geslacht met elkaar trouwen en de meeste kinderen worden inmiddels buiten het huwelijk geboren. Wat is er gebeurd?
In Zo zijn we niet meer getrouwd getrouwd getrouwd volgt Pol van de Wiel het spoor van het moderne instituut in Nederland en Frankrijk. Met de geboorte van het burgerlijk huwelijk rond 1800 krijgt de seculiere staat het primaat van de regelgeving, waar religieuze instanties dat eerder hadden. Daarmee is de weg vrij om het huwelijk te moderniseren. Maar nog lang blij de getrouwde vrouw handelingsonbekwaam, echtscheiding praktisch onmogelijk en bestaat er scherp onderscheid tussen ‘wettige’ en ‘onwettige’ kinderen.
De ontwikkelingen van de afgelopen halve eeuw vormen daarmee een duidelijke breuk. Het opzienbarende homohuwelijk blijkt
onderdeel van een stille, bredere transformatie, waarin de doorbraak van de waarden vrijheid en gelijkheid een hoofdrol speelt. De echtverbintenis wordt een optionele, horizontale band tussen twee
personen.
Op levendige wijze beschrijft Pol van de Wiel de ontwikkelingen in het huwelijk – een geschiedenis vol onverwachte wendingen.
Pol van de Wiel (1985) is verbonden aan de juridische faculteit van de Universiteit Maastricht. Hij studeerde rechten in Leiden, politieke filosofie aan de EHESS in Parijs en promoveerde aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Dit boek is de publieksversie van zijn proefschrift.
Gerelateerde boeken
-
Gebak met groenten
In Gebak met groenten neemt Vegamuze (Eveline Versluys) je mee naar de wondere wereld van zoet gebak en desserts met groenten. Brownies met courgette? Koekjes met broccoli? Of wat dacht je van crème brûlée met pompoen? Niets is te gek voor Vegamuze! In dit unieke bakboek leer je hoe je het allerlekkerste vegan gebak op tafel kunt toveren, en dat allemaal met groenten in de hoofdrol. Aan de hand van 45 inspirerende recepten, een explosie aan persoonlijke anekdotes en baktips ontdek je hoe lekker zoet gebak met groenten kan zijn. Van klassieke desserts als Boules de Berlins en wortelcake, tot inventieve en knotsgekke toetjes zoals glühweincake met witloof en cheesecake met asperges.
-
De natuur op je huid
In De natuur op je huid laat Marion Naudts zien waarom natuurlijke cosmetica een goede keuze is én hoe je zelf verzorgende producten kunt maken. Stap-voor-stap leer je de basisprincipes: hoe maak je een crème, balsem, gel of schuimende shampoo? Welke producten kies je voor jouw huidtype en hoe bewaar je jouw zelfgemaakte cosmetica?
Aan de hand van meer dan 50 recepten en evenveel interessante weetjes kan je eindeloos gaan variëren: een kleimasker of shampoobar, een romige bodycrème of een spray tegen haarroos, een anti-littekenzalf of solide scheerschuim. Van top tot teen, voor elk stukje huid, voor man, vrouw en kind.
Marion is orthopedagoog en herborist. Onder de naam ‘Marion Maakt’ geeft zij workshops waarin ze enthousiast vertelt hoe je natuurlijke verzorgingsproducten kan maken.
-
-
Wieden in je emotionele tuin
Overwin angst, onzekerheid, machteloosheid, boosheid, verdriet en andere negatieve emoties€ 22,90