Zo zijn we niet meer getrouwd

Hoe het moderne huwelijk veranderde
Pol van de Wiel

 24,90

Tot voor kort was het ondenkbaar: in bijna veertig landen kunnen mensen van hetzelfde geslacht met elkaar trouwen en de meeste kinderen worden inmiddels buiten het huwelijk geboren. Wat is er gebeurd?

In Zo zijn we niet meer getrouwd getrouwd getrouwd volgt Pol van de Wiel het spoor van het moderne instituut in Nederland en Frankrijk. Met de geboorte van het burgerlijk huwelijk rond 1800 krijgt de seculiere staat het primaat van de regelgeving, waar religieuze instanties dat eerder hadden. Daarmee is de weg vrij om het huwelijk te moderniseren. Maar nog lang blij de getrouwde vrouw handelingsonbekwaam, echtscheiding praktisch onmogelijk en bestaat er scherp onderscheid tussen ‘wettige’ en ‘onwettige’ kinderen.
De ontwikkelingen van de afgelopen halve eeuw vormen daarmee een duidelijke breuk. Het opzienbarende homohuwelijk blijkt
onderdeel van een stille, bredere transformatie, waarin de doorbraak van de waarden vrijheid en gelijkheid een hoofdrol speelt. De echtverbintenis wordt een optionele, horizontale band tussen twee
personen.
Op levendige wijze beschrijft Pol van de Wiel de ontwikkelingen in het huwelijk – een geschiedenis vol onverwachte wendingen.

Pol van de Wiel (1985) is verbonden aan de juridische faculteit van de Universiteit Maastricht. Hij studeerde rechten in Leiden, politieke filosofie aan de EHESS in Parijs en promoveerde aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Dit boek is de publieksversie van zijn proefschrift.

Verschijningsvorm:
Paperback
Taal:
Nederlands
Uitgeverij:
Uitgeverij Noordboek
Aantal pagina's:
304
Druk:
1
ISBN:
9789464711998
Gewicht:
534 gram
Afmeting:
229x150x29 mm
Uitgiftedatum:
28-10-2024

Gerelateerde boeken

  • Het haperende brein

    Het haperende brein

    Nieuwe kijk op dementie
    Leontine Trijber
     22,90

    Het haperende brein

    Over de ziekte dementie, over mensen met een haperend
    brein, spreekt en publiceert men doorgaans in medische
    en wetenschappelijke termen. Daarbij is er veel aandacht
    voor de tragiek,
    de angst en het verval. Een gemiste kans, want er is veel
    meer dan zwaarte en pijn alleen.
    Leontine Trijber laat zien dat met nieuwe vaardigheden,
    positieve aandacht én een flinke dosis creativiteit het
    leven met dementie voor alle betrokkenen aangenamer
    kan zijn. Door telkens weer de juiste snaar te vinden én
    te raken kan er gedurende vele jaren na de diagnose nog
    heel veel wél.
    Het boek staat vol met handige adviezen en eye-openers
    waarmee mensen met een haperend brein en iedereen
    om hen heen steun, levensgeluk, plezier en contact
    kunnen blijven ervaren.

     22,90
  • Genezen met voeding

    Genezen met voeding

    Voedingsadvies bij meer dan 150 ziektes
    Jan Dries
     24,95

    Genezen met voeding

    Waarom zijn bananen heilzaam tegen spierkrampen? Kan je een droge huid voorkomen door meer noten, olie en avocado te eten? Kan aangepaste voeding helpen om een burn-out te voorkomen?

    We weten inmiddels dat er een verband bestaat tussen voeding, ziekte en genezing. Voeding kan medicijnen niet vervangen, maar kan wel helpen de gezondheid in het algemeen te verbeteren en het genezingsproces in geval van ziekte te bevorderen. Jan Dries gaat in Genezen met voeding op zoek naar haalbare, realistische oplossingen.

    Jan Dries is auteur van gezondheidsboeken en heeft een rijke ervaring opgebouwd als voedingstherapeut en docent voedingsleer. Hij is auteur van de boeken Genezen met kruiden en Immuniteit. Het wapen tegen corona en andere virale infecties.

     24,95
  • Gek op groenten!

    Gek op groenten!

    Het ultieme kookboek voor groenteliefhebbers
    Eveline Versluys, Vegamuze .
     29,90

    Gek op groenten!

    Of je nu kiest voor Pastinaak in ’t Groen, of de Theatrale bloemkool met tikka massalasaus op tafel tovert, of aan de slag gaat met het recept voor Zoete aardappel wentelteefjes en smult van een rijkelijke portie Tiramisu met Porcini, in Gek op Groenten! laat Vegamuze aka Eveline Versluys je zien én proeven hoe veelzijdig, creatief en ongelofelijk lekker koken met groenten kan zijn.
    Als gevestigde waarde in de cateringwereld weet Vegamuze als geen ander hoe je het beste in groenten naar boven haalt en hoe je kunt koken met een overvloed aan smaak. Ze deelt haar culinaire ervaring met de lezer op een speelse manier, zodat ook jouw liefde voor groenten aangewakkerd wordt.
    Verrassend inventief, van ontbijt tot diner en gewoonweg heel erg lekker: zo proefde je groenten nog nooit! De fotografie van Toos Vergote laat je alvast watertanden!

     29,90