Dwaaltaal door Jurriën Rood is genomineerd voor de Taalboekenprijs 2023

In Dwaaltaal. Aangenomen onwaarheden van onze tijd bespreekt filosoof en filmmaker Jurriën Rood allerlei gezegden en uitdrukkingen als ‘Over smaak valt niet te twisten’ en ‘Dat is een semantische kwestie’, ‘Dat is appels met peren vergelijken’ en ‘Angst is een slechte raadgever’. De uitspraken zijn overduidelijk onwaar, maar duiken desondanks voortdurend op in discussies. Ze hebben daar een functie, legt Rood uit, een kwaadaardige functie. Ze fungeren namelijk als manieren om het gesprek stil te leggen en dus macht te behouden.

Begin oktober, in de Week van het Nederlands, wordt duidelijk of Dwaaltaal de Taalboekenprijs wint. De Taalboekenprijs is een initiatief van Onze Taal in samenwerking met de culturele organisatie Algemeen-Nederlands Verbond (ANV) en dagblad TrouwDe prijs – 3000 euro en een oorkonde – wordt jaarlijks uitgereikt aan het beste Vlaamse of Nederlandse taalboek – een boek dat bedoeld is voor een breed publiek, en dat oorspronkelijk, goed geschreven en taalkundig relevant is.

Alle genomineerde boeken treft u hieronder.

 

Meer informatie over het boek vind u op onze website: Dwaaltaal – Uitgeverij Noordboek | Sterck & DeVreese | HL Books | Bornmeer
Voor meer informatie over de prijs: Taalboekenprijs | Genootschap Onze Taal