Biografie:
In 2011 werd Jan Boeren door een goede zakenrelatie uitgenodigd om eens mee te koken op een kookavond van Cuisine Culinaire Zaanstad, een van de twintig kookclubs onder de koepel van Cuisine Culinaire Nederland. Het bleek de start van een wonderlijke reis door de wereld van amateurkoks. Ambitieuze amateurkoks wel te verstaan, mensen die op hoog niveau willen koken en vaak een ‘puntje op de horizon’ hebben dat veel verder gaat dan wat je zoal thuis kookt. Koks die weten waar ze naar toe willen met hun hobby. En in die wereld bekleedt Jan een voortrekkersrol. Hij zegt het zelf wel eens zo: ‘Koken is voor mij een volledig uit de hand gelopen hobby. Maar wel een hobby waar ik ongelofelijk veel plezier aan beleef’.   Jan raakte al snel betrokken bij Cuisine Culinaire Nederland; hij werd vicevoorzitter en examen coördinator. Hij had een belangrijke rol in de herstructurering van de examens van CCN, trad vaak op als jurylid en als juryvoorzitter. Zelf deed hij natuurlijk ook examen en mag de titel Maître de Cuisine voeren. Ook was hij betrokken bij de organisatie van landelijke kookwedstrijden, schreef daarvoor het wedstrijdreglement en organiseerde de jurering.   Andere kookclubs en veel individuele amateurkoks bleken ook belangstelling te hebben voor kennis en kunde op het gebied van koken. Daarom richtte Jan in 2016 Le Cuisinier op, een kennisplatform voor amateurkoks. Hij publiceerde allerlei artikelen over koken en over de culinaire wereld en bracht de workshops Bordopmaak onder bij Le Cuisinier.   Ondertussen onderzocht Jan de wereld van Consumptie-ijs omdat hij zich realiseerde dat amateurkoks zelden een mooi ijsje maken. Hij kwam in contact met de wereld van professionele ambachtelijke ijsbereiders, leerde veel van hen en ontwikkelde de Startcursus IJsbereiden en later de Technische Cursus IJsbereiden, cursussen die inmiddels via Le Cuisinier in digitale vorm worden aangeboden; deze digitale cursussen genieten in Nederland en Vlaanderen een enorme belangstelling.   Voor Bordopmaak bleek ondertussen veel meer belangstelling dan Jan met workshops kon realiseren. Daarom bedacht hij in 2023 de digitale Basiscursus Bordopmaak en schreef het boek ‘Bordopmaak in Zeven Lessen’, een leer- en leesboek waarin de ‘Twintig Wetten van Bordopmaak’ worden ontdekt. De basiscursus en het boek behandelen weliswaar hetzelfde onderwerp, maar zijn beslist geen doublures; ze zijn eerder complementair, maar kunnen elk ook prima op zich worden bestudeerd of geraadpleegd.   Jan heeft een duidelijke visie op Bordopmaak: zo beschouwt hij smaak en smaakbalans, kooktechnische realisatie, textuur, vorm, kleur allemaal tot het domein van Bordopmaak. Hij formuleert het wel eens zo: “Bordopmaak is de belofte die de kok met smaak en smaakbalans en met kooktechnische keuzes moet waarmaken’.
  • Ambachtelijk ijs in zeven lessen

    Een ijsje, zelfgemaakt, heerlijk van smaak en goed van consistentie. Met een mooie afsmeltkarakteristiek: niet te lang, niet te kort, waardoor aroma’s zich in de mond volledig kunnen ontwikkelen. Wie wil dat nu niet? Recepten voor ijsjes die je op internet of in kookboeken vindt, voldoen zelden aan deze criteria. En dat is ook wel logisch, want er schuilt heel wat technologie achter goed ambachtelijk ijs. Je ontkomt er niet aan om wat te rekenen. Moeilijk? Nee, het rekenwerk kunnen we overlaten aan spreadsheets: je hoeft alleen maar de gewenste waardes in te vullen en er rolt zo een recept uit je rekenmodel.

    Ambachtelijk ijs in zeven lessen is een lees- en leerboek ingedeeld in drie categorieën: de kunst van het ijs bereiden, de technologie daarachter, en nog een categorie met anekdotes en luchtige verhaaltjes. Van sorbets tot lekker zuivelijs en van eenvoudige tot complexe ijscreaties. Als je daar bent aanbeland en alle ijsjes, of in ieder geval meeste, zelf hebt gemaakt, kun je je een volleerd ijsmaker noemen. En je gasten zullen versteld staan!

     24,90